Geçtiğimiz hafta sonu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir süredir beklemekte olduğumuz "Binalar ve Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Yönetmeliği"nin yeni sürümünü yayınladı.
İlki 2014 Aralık ayında yayınlanan yönetmelik üzerine Çedbik tarafından da ayrıntılı değerlendirme ve geri bildirimler hazırlanarak Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ile paylaşılmıştı. Aradan geçen süre içinde üzerinde yeniden çalışılarak bugünkü haline gelen yönetmelik, Derneğimizce iyi yönde atılmış bir adım olarak değerlendirilmektedir. İlk gözlemde birinci sürümde olan eksiklerin tamamlanmış olması sevindiricidir. Bu düzenlemeyle Dünya'da uzun süredir var olan ve yapı sektörünün %35-40 seviyelerinde olan sera gazı salımlarını azaltmada başarılı sonuçlar sağlayan programların benzerini Türkiye'de de uygulama fırsatını elde etmiş olacağız. Türkiye'nin karbon ayak izini küçültmede büyük katkısı olacak programın daha fazla gecikmeden, tamamlayıcı doküman, kural ve yönetmeliklerle desteklenerek uygulamaya girmesini dilemekteyiz. Uygulamada çıkacak sorunların çözümünün ve gerekecek düzenlemelerin de ehil ellerde, karşılıklı bilgi paylaşımıyla, elbirliği ile yapılabileceğine inanıyoruz.
Çedbik'in 10. kuruluş yılında Türkiye'de Yeşil Binalar konusunda böyle bir gelişmenin olması Derneğimiz için sevinç kaynağıdır. Derneğimiz ana hedeflerinden birisi olan yeşil bina sertifika programları geliştirilmesi çalışmalarına 2010 yılında başlamış, yüzün üzerinde değerli akademisyen, sektör kuruluşu ve profesyonelinin iki yıllık özverili çalışması sonucunda 2012 yılında bitirilen taslak tasarım kılavuzu üzerinden Bakanlıkla 2013 yılında işbirliği protokolü yapılmıştır. Çedbik Sertifika Kılavuzu ve Uygulama Programı geliştirilerek 2015 yılında birinci sürümü, 2016 yılında ise ikinci sürümü olan "Çedbik Konut 2016" yine Bakanlığımız ile paylaşılmıştır. Çedbik 2016 yılında belgeleme pilot çalışmalarını da yaparak programı uygulamaya hazır hale getirmiştir. Bakanlığımız ve Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğümüzün faydalandığını umduğumuz programlarımızla yapılan çalışmalara bir sivil toplum kuruluşu olarak katkı sağlamış olmaktan gurur duyuyoruz.
Günümüzde uygulamaya hazır olan programımız ve değerlendirme, belgelendirme altyapımızla önemli konut projelerine belge vermek üzere çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Muradımız ülkemizde, çevreyle dost, yapımdan kullanıma ve ömür sonuna kadar kaynak kullanımı, enerji, su tüketimi, sera gazı salımlarını en aza indiren, kullanıcılar için sağlıklı ve konforlu binalar yapılması; var olan büyük yapı stoğunun da benzer şekilde köklü yenilemeden geçirilmesinin sağlanmasıdır. Çedbik Çalışma Komiteleri bu amaca hizmet etmek üzere konuyu teknik, finans, tanıtım, eğitim yönleriyle bütünsel olarak, tam üyesi olduğu Dünya Yeşil Binalar Konseyi üyeleri ve onları destekleyen IFC, EBRD gibi kuruluşlarla uluslararası işbirlikleri yaparak çalışmalarına devam etmektedir. Çedbik olarak çalışmalarımızı gelecek kuşaklara olan yükümlülük duygusu, konunun önemine olan inanç ve sektörün önde gelen kuruluşları arasında olan üyelerimizden aldığımız destekle bilimsel ve teknik doğrulara ve Yönetim Kurulumuzun belirlediği 2020 Yol Haritasına göre sürdürmeye devam edeceğiz.
Çedbik Yönetim Kurulu
YORUMLAR