15 yılı aşkın Finans sektörü deneyimi sonrasında son 2 yıldır kendi girişimini sürdüren Kadın Lider Girişimci Sevgili Özden Pusat konuğumuzdu.
tutumluanne.com e-ticaret sitesinin kurucusu olan Sevgili Pusat girişimi aracılığıyla anne ve babalar hiç kullanılmamış veya az kullanılmış bebek ve çocuk eşyalarını güvenle satabiliyor ya da alabiliyor. Tutumluanne.com, Türkiye’de yeni bir konsept doğurmuştur, çünkü sadece iyi durumda ikinci el bebek & çocuk ürünlerinin satıldığı; aynı zamanda alıcıların ve satıcıların güvende olduğu ilk ve tek Pazar yeridir.
Türkiye’de iş hayatında başarılı bir kadın olarak gerek iş gerekse de sosyal hayatta kadının konumunu nasıl yorumluyorsunuz?
Türkiye’de kadınlar hukuksal olarak erkekler eşit haklara sahip gibi gözükse de eğitim hayatından başlayarak iş hayatına kadar hayatın her aşamasında karşılarına duvarlar çıkar. Bu duvarlar özellikle sosyo-ekonomik seviyesi düşük olan çevrelerde açık seçik görünürken sosya ekonomik seviye yükseldikçe saydamlaşır ve görünmez bir hal alır ama duvarlar hep vardır. Örneğin kurumsal ve büyük şirketlerin çoğu kadın erkek çalışanının eşit olması ile övünür ancak üst kademelere çıktıkça kadın sayısı azalır. Görünürde kadın ve erkeklerin eşit şartlarda yükselme şansı vardır ancak bu görünmez olan ‘camdan duvarlar’ yüzünden kadınların yükselmek için hep mücadele etmesi gerekir. Akademik çevrelerde de durum benzerdir. Köyde yaşayan bir kız çocuğu sadece eğitim almak gibi somut bir sorunla mücadele ederken sosya ekonomik seviye yükseldikçe kadınlar çok daha tanımlanmamış ve görünür olamayan dertlerle mücadele etmek zorunda kalır. Ancak şu çok nettir ki Türkiye’de kadınlar hiç bir sosyo ekonomik seviyede erkeklerle eşit şartlarda değildir.
Genç iş kadınlarına tavsiyeleriniz nelerdir?
Ekonomik seviyeleri ne olursa olsun üretmekten, çalışmaktan vazgeçmesinler. Kadın olarak dezavantajları olsa bile bunu engel olarak görmesinler. Mazaret üretmek her zaman çok kolaydır. Olumsuz durumlar yaşadıklarında çevreyi ya da koşulları gerekçe göstermek yerine ben şimdi ne yapabilirim diye sormak en iyisidir. Bazen herşey çözümsüz görünür ama paradigmayı yani bakış açınızı değiştirdiğinizde yeni bir yol mutlaka açılır.
Oturacağınız evi seçerken kriterleriniz neler olmuştur?
İstanbul’un trafik sıkıntısı düşünüldüğünde benim için birinci kriter işime yakın olmasıdır. Toplu taşıma imkanlarının olması da benim için tercih sebeplerinden birisir. Trafik zaman ve enerji yiyen bir canavar bence o yüzden İstanbul’da ev iş yerinin yakın olması hayatı müthiş kolaylaştırıyor. Bunun dışında evin planının kullanışlı olması; çevre olanaklarının özellikle ‘çocuklu’ hayat uygun olması gibi konulara dikkat ettim.
İstanbul’da oturmak için hangi semti ve Yatırım yapmak için hangi semti seçersiniz?
Yaklaşık 4 yıldır Tarabya üstünde oturuyorum. Yatırım içinse Beşiktaş ve civarını tercih ediyorum.
Ev seçerken nelere dikkat edersiniz?
Oturacağım evi seçiyorsam yukarıda bahsettiğim kriterler önemlidir. Yatırım için alıyorsam kira/satın alma dönüş süresine; ileride değerlenme potansiyeline ve tapu kayıtları, kat irtifakı olup olmadığı gibi resmi belgelere bakarım.
Ev satın alma kararında kadınların asıl karar mercii olduğunu düşünüyor musunuz?
Hayır böyle düşünmüyorum.
tutumluanne hakkında detaylı bilgi için tıklayınız
YORUMLAR