10 milyon dolarlık ihracatın içinde Çin'de var
Vezirköprü Orman Ürünleri Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarkan Baki Bekiroğlu, Pazarlama Departmanında Ürün Yöneticisi Kaan Balcı, Marka ve İletişim Yöneticisi Meltem Öztaş, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölge Müdürü Zeki Türk, Trabzon Bölge Satış Uzmanı Volkan Şen ve Peli Trabzon Bölge Bayileri Trabzon Tirvana Restaurant’ta basın mensupları ile bir araya geldi. Açılış konuşmasını Marka ve İletişim Yöneticisi Meltem Öztaş’ın yaptığı toplantıda Peli Parke üst düzey yöneticileri de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kurulu bulunan ve Turanlar Group kuruluşlarından olan Vezirköprü Orman Ürünleri Sanayi, dünyanın 49 ülkesine ihracat gerçekleştiriyor.
Vezirköprü Orman Ürünleri'nin tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarkan Baki Bekiroğlu, Türkiye’de ilk 500 sanayi kuruluşun içinde yer aldıklarını hatırlatarak hedeflerinin üç yıl içinde ilk 100’e girmek olduğunu belirtip, parke sektöründe lider olmak için çalıştıklarını söyledi.
Bekiroğlu, Türkiye’de birçok ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayarak şunları söyledi:
"Avrupa’da birçok üretici ile rekabet edecek en geniş koleksiyon ve ürün çeşitliliğine de sahibiz. Üretimin %20’sini yurtdışına ihraç ediyoruz. 49 ülkede pazarımız mevcut. 10 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık. İhracatta pazar payını daha da genişleteceğiz. Parke dışında dekoratif iç mekan kapıları üretmeye başladık."
Karadeniz'in tek entegre tesisi
Karadeniz’in tek entegre tesisi olan Vezirköprü Orman Ürünleri’nin Ürün Yöneticisi Kaan Balcı da, üretim tesislerinin, yaklaşık 900 kişiye istihdam sağladığını belirterek orman köylüsü, nakliyecisi ve kooperatifleri ile birlikte yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağladıklarının altını çizdi. Turanlar Group’ta bin 700 kişinin çalıştığını bildirdi.
"Tesisin ormana yakın olması da birçok avantajı beraberinde getiriyor" diyen Balcı "Fabrikaya gelen hammadde ormanların bakımı sonucu ortaya çıkan atıklardan oluşuyor. Ağaçlar budanarak daha verimli hale gelirken budanan dallar hammadde olarak fabrikaya geliyor. Bu hammaddeyi sağlayan orman köylüsü. Devlet orman köylüsünü çalıştırıyor, ağaçların bakımını yaptırıyor, ormanları temizletiyor. Bu atıklarla beraber ormana finansman sağlayan tesis, orman köylülerini istihdam ediyor. Ömrünü tamamlamış kurumuş dal ve ağaçlardan parke yapılıyor, ihraç ediliyor ve ülkeye döviz kazandırılıyor. Bu fabrikalar neredeyse sıfırdan ülkeye katma değer yaratan fabrikalar’’ dedi.
1953'de kuruldu, 2017’de %38 büyüdü
1953’ten beri sektörde olan Turanlar Group’un 1996 yılında yapılan özelleştirmeyle aldığı Vezirköprü Orman Ürünleri 100 milyon Euro’yu aşan bir öz sermaye yatırımıyla Peli Parquet, Peli DK (Dekoratif Kapılar) ve Peli Paper markalarının üretimini gerçekleştiriyor. Bu tesiste sadece parke olarak yılda 25 milyon m2 parke üretiliyor. 2017 yılında 2016 yılına göre %38 büyüme gösterdi.
Parke olarak ihracata Doğu Avrupa ile başlayan firma şu anda Orta Doğu Bölgesi’ne, İran’a, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’ya ihracat yapıyor.
Vezir Ağaç, yani Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş., Karadeniz Bölgesi’nin en büyük entegre orman ürünleri sanayi tesislerinden biridir. Üretimi olan Tutkal, MDF, Yonga Levha, Melamin Kaplı MDF-Yonga Levha, Laminat Parke, Kontrplak, Egzotik ve İnşaatlık Kereste, Endüstriyel Ahşap Kalıp Sistemleri, Süpürgelik, Kapı, Filtre Kağıt Çay Poşet, Akü Kağıdı ile entegre bir tesistir.
YORUMLAR