Kaplıca Tedavisinde Dikkat
Kaplıca tedavisi öncesi hastalığın kesin teşhisinin konulmuş olması, hastalığın hasar değerlendirilmesinin yapılması, sistemik dahiliye kontrolünden geçilmiş olunması ve kaplıca kürü konusunda doktorlara danışılması öneriliyor. Ateşli hastalıklarda, sistem enfeksiyonlarında, iltihabi romatizmal rahatsızlıkların alevli dönemlerinde termal tedaviler hastalara uygun görülmüyor.
Ağır kansızlık hallerinde, kanser hastalığında, kanamalı rahatsızlıklarda, gebelik ve doğum sonrası loğusalık zamanlarında sıcak su önerilmiyor. Ayrıca organ yetmezliklerinde, hipertansiyon durumunda, şiddetli damar hastalıklarında, yaygın varis sorununda, epilepsi geçmişi olan hastalarda da kaplıca tedavisi tavsiye edilmiyor.
Kaplıca Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Kaplıca tedavisi hastalığa göre belirleniyor. Ortalama 2 – 3 hafta süren tedavi boyunca 15 – 20 kez banyo terapisi uygulanıyor. Günlük veya gün aşırı yapılan kürlere haftada bir gün ara veriliyor. 2 ile 25 dakika arası belirlenen banyo süreleri boyunca git gide artan zamanda hastalar suya maruz bırakılıyor. Şifa vadeden banyoların dışında hastalara sürekli sıvı desteği veriliyor.
Su içinde egzersizler de yapılabileceği gibi, dolaşım sistemi de hızlandırılıyor. Beslenme düzeni de meyve ve sebze ağırlıklı olarak düzenlenen hastalar her banyo sonrası 1 saate varan sürelerde dinlendiriliyor.
Hangi Kaplıca Hangi Hastalığa İyi Geliyor?
Ankara Beypazarı Kaplıcası kemik, solunum, kalp-damar, jinekoloji ve kas hastalıkları için öneriliyor. Haymana kaplıcası romatizma, böbrek, sindirim kalp damar ve çocuk hastalıklarına iyi gelirken, Kızılcahamam kaplıcası sinir hastaları, kas kemik rahatsızlığı olanlar, kadın hastalığı sorunları yaşayanlar, solunum rahatsızlığı bulunanlar, kolesterol hastaları ve obezite sorunu olanların tercihi oluyor.
Afyon Gazlı Gol Kaplıcası romatizmal rahatsızlığı olanların, solunum, sindirim ve şeker hastalarının seçimi haline geliyor. Afyon Sandıklı Kaplıcası'na, cilt hastaları, karaciğer, safra kesesi rahatsızlığı olanlar, sindirim, kas, kemik ve şeker sorunu yaşayanlar geliyor. Aydın Burhaniye Ortakçı Kaplıcası ise böbrek, şeker, obezite, kas, kemik, karaciğer ve safra kesesi hastalarına deva oluyor.
Aydın Germencik Alangülü Kaplıcası romatizmal rahatsızlık çekenler, göz problemleri yaşayanlar, kalp damar sorunlarına çare arayanlar, kolesterol sorunu yaşayanlar, sindirim sorunu olanlar için öneriliyor. Aydın Kızıldere Ilıcası, şişmanlık, şeker, karaciğer, sindirim böbrek hastalarına şifa dağıtıyor. Balıkesir Gönen Kaplıcası romatizma, sindirim, solunum, safra kesesi, şeker ve karaciğer hastaları için tavsiye ediliyor. Susurluk Kepekler Kaplıcası ise kas kemik, kadın ve çocuk hastalıklarında öne çıkıyor. Bolu Termal, kalp damar, kanda yüksek yağ, obezite, sindirim, kas ve kemik sorunlarında tercih ediliyor.
Bursa Gemlik Armutlu Kaplıcası, romatizmal sorunlarda, karaciğer hastalıklarında, safra kesesi, sindirim ve solunum hastalıklarında deva arayanlara cevap veriyor. Denizli Pamukkale Kaplıcası kalp-damar, şeker, üroloji, karaciğer, safra kesesi, sindirim, solunum, kas ve kemik hastaları için özel terapiler vadediyor. Diyarbalık Çermik Kaplıcası'nda ise cilt hastalıkları sorunu yaşayanlar, romatizma hastaları ve solunum rahatsızlığı çekenler tedavi oluyor.
Siz de sorununuza uygun kaplıcayı tercih ederek birkaç haftalık kürlerle modern tıbbın önerdiği tedavinizi destekleyebilirsiniz. Alternatif tıp etkinliği olarak kabul edilen kaplıca tedavilerinin doktor kontrolünde yapılması tavsiye ediliyor. Özellikle cilt hastalıklarında tesisin temizliği yüksek önem arz ediyor. Misafirlerin ziyaretleri öncesinde otelleri incelemesi ve yetkinlik belgelerini gördükten sonra tedavi için tesisleri tercih etmeleri öneriliyor. Sıcağa dayanıksız olan misafirlerin kaplıca tedavisi yerine başka destek tedavileri seçmesi sağlıkları açısından özellikle vurgulanıyor.
YORUMLAR