Maslak Kasırları
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman'ın katılımıyla ziyarete açıldı. TBMM Başkanı Kahraman, törende konuşma yaptı.
Kahraman, restorasyonu tamamlanan Maslak Kasırları'nın ziyarete açılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Doğumunun 174. Yılında Sultan 2. Abdülhamid ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu” ile tarihi bir görevin yerine getirildiğini belirterek, “Saygın, şanlı ve övüneceğimiz bir tarihimiz var. Tarihimizi incelemeliyiz, korkmamalıyız. Korkulacak bir tarafı yok, aksine övünülecek bir tarafı var.” ifadelerini kullandı. Sultan 2. Abdülhamid'in çok mütevazi bir hayatı olduğunu anlatan Kahraman, Sultan 2. Abdülhamid'in şehzadeliğinin Maslak Kasırları'nda geçtiğini söyledi. Sultan 2. Abdülhamid'in Selanik'teki Mason bir Yahudi'nin köşkünde mahpus edildiğini aktaran Kahraman, bahçeye çıkmasının, gazete, kitap, dergi okumasının yasak olduğunu dile getirdi.
Yunanistan'ın, harp meselesi ortaya çıkınca Sultan 2. Abdülhamid'i Beylerbeyi Sarayı'na naklettiğini aktaran Kahraman, burada da şehirden uzak bir hayata mahkum edildiğini söyledi. Böyle bir süreçte yine de Sultan 2. Abdülhamid'den “Koca bir cihan devleti yok olurken ne yapabilir?” diye istimdat istendiğini anlatan Kahraman, “Şayet tahttan indirilmeseydi Türkiye, Osmanlı en azından harbe girmezdi. Hatta şöyle bir kanaat daha var, 1. Dünya Harbi çıkmazdı. Muhteşem bir şahsiyet, ileri görüşlü bir insan, bir siyasi deha, büyük bir lider. Dünyanın her yerinden ziyaretçileri gelen, çok saygın bir noktada olan bir Osmanlı." diye konuştu.
Sultan 2. Abdülhamid'in yurt dışı ziyareti olarak yalnızca amcası Abdülaziz ile birlikte Fransa ve İngiltere'ye, ağabeyi Sultan Murat ile Mısır'a gittiğini aktaran Kahraman, “Ama herkes onu görmeye geldi. Onu görmek ve onun kabul ettiği insanlar arasına girmek dünya çapında bir hadise, büyük bir mazhariyet olarak kabul edilmiş. Biz ceddimize gereken önemi verdik mi? Vermedik maalesef. Bu üzüntü verici bir durumdur. Giderek düzeltiliyor, tam düzeltilmiş değil. Biz tarihimize, tarihi kişiliğimizi bize verenlere hürmetimizi göstermek durumundayız. İtibar göstereceğiz ki biz belli bir seviyeye gelelim, saygılı olalım. O yolda yürünüyor, eksiklikler var ama gideriliyor." ifadelerini kullandı.
Kasrın bir dönem bir kurum tarafından kullanıldığını hatırlatan Kahraman, “Tarihi mekanlar asla herhangi bir teşkilata, herhangi bir kuruma verilmemelidir. Ziyarete açık olmalıdır. O, tarihe saygıyı ifade eder. Bizim yaptığımız faaliyetlerden ve hedeflerden birisi de tarihi yerlerimizi, işgalden kurtarmak, yaşatmak. Bakmalıyız ki görevimizi yerine getirmiş olalım. ” dedi. aslak Kasırları ziyarete açıldı TBMM Başkanı Kahraman, restorasyonu tamamlanan Maslak Kasırları'nın ziyarete açılması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.
YORUMLAR