Kış turizmi sezonu suni karla açıldı

Kış turizmi sezonu suni karla açıldı

17 Aralık 2015 - 13:59


Türk turizmciler, kayak turizminden daha fazla pay alabilmek için suni kara sarıldı. Duygu Erdoğan imzalı habere bgöre, 48 ildeki dağlarıyla kayak turizmi için dünyanın önemli merkezleri arasında sayılan ülkemizde, suni kar sistemleri sayesinde sezon açılışı kasım başına alındı. Son üç yıldır kayak merkezleri hava şartlarına kafa tutarak kendi karlarını kendileri üretme yolunu seçiyor. Suni karlama sistemiyle sezon uzatılırken, kayakseverlerin kaymayı en çok sevdiği kar türü de pistlere getiriliyor.





Kayak Federasyonu verilerine göre, Türkiye’de kış turizminin büyüklüğü yaklaşık 100 milyon dolar. Ancak uzmanlar bu rakamın çok rahat 100 kat artırılarak 10 milyar dolara çıkarılabileceğini belirtiyor.





Yeni karlama sistemi





Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, karlama sistemlerinin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sıkça kullanılmaya başladığını belirterek, daha gelişmiş bir kayak altyapısı için çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi. Suni kar sayesinde aralık ortası ve sonunu beklemeye gerek duymayan sezon açılışlarının artık kasım ayında başladığını belirten Yarar, yeni bir sistem üzerinde deneme yapacaklarını da aktardı.





‘Yoğunlaştırılmış erken karlama sistemi’ adı verilen bu çalışmayla sezon 7 aya çıkarılmış olacak. Yarar, ilk olarak Erzurum’da başlatacakları sistemle önemli bir uluslararası pist oluşturacaklarını kaydetti. Yarar, “Havanın soğuduğunu bildiğimiz bir bölgede çok yoğun bir karlama makine sistemi ile yüksek karlama yapıyoruz. Dünyada ilki Amerika’da uygulanıyor, ikincisi Erzurum’da olacak. Sezonu 1 Kasım’da başlatıyor. Bununla 1.5 kilometre uzunluğunda uluslararası pist oluşturmaya çalışıyoruz. 7 ay kayılabilen bir pist olacak. 6 yıl içinde hedefimiz ise 12 ay kayılacak bir merkez” dedi.





Belediyeler atakta





Bursa, Erzurum, Kayseri başta olmak üzere belediyeler kar turizminden büyük payı alabilmek için çalışmalarına hız verdi. Bursa, şehre uzak olan Uludağ’a gidiş gelişi kolaylaştırmak, güvenli hale getirmek için tüm yollarını planladı ve teleferik sistemini hayata geçirdi. Erzurum’a yeni pistler ve konaklama merkezleri kazandırılırken, Kayseri kayak merkezini birkaç yıllık çalışmayla hayata geçirmeyi başardı.14 gündür kar ürettiklerini belirterek, “Hafta sonu suni karla sezonu başlatmış olacağız. Bu yıl 2 milyon ziyaretçi bekliyoruz” dedi.





‘Bizim için çok büyük bir nimet’





Palandöken Renaissance Polat Erzurum Hotel Genel Müdürü Bora Kanber ise, 10 Kasım’da yağan kar üzerine suni karla örttükleri pistlerde sezonu başlattıklarını anlattı. Geçen yıllara göre kar yağışında bir azalma görüldüğünü belirten Kanber, “Turist buraya kayak için geliyor, siz ona kar yok diyemezsiniz, önleminizi almak durumundasınız. Bu nedenle Erzurum’da ve kayak yapılabilecek diğer şehirlerde suni karlama sistemi bulunmaz bir nimet” dedi.





Kanber, sistemin işleyişini ise şöyle anlattı: “Suni kar, doğadakinin yapayı, 40 bin metreküplük gölet yaptık, buradan su çekiyoruz ve toz halinde havaya atıyoruz. Eksi 5’i yakaladığımız zaman yapılabiliyor, suyun da eksi 8 derecede olması gerekiyor. Püskürttüğümüz su soğukla birlikte yere kar olarak düşüyor.”





‘Bu yıl iyi yağış bekliyoruz’





Alkoçlar Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülşah Alkoçlar, 25 Kasım’da ilk karın yağdığı Uludağ’da asıl karı Aralık 20’sinden itibaren beklediklerini söyledi. Bununla birlikte suni karlamayla da daha iyi şartlarda kayak yapılmasını sağladıklarını belirten Alkoçlar, “Yeni yılı çok güzel bir karla, kayakla karşılamış olacağız. Aynı enlem ve boylam olan dağlardan yaptığımız hesaplara göre kar yağışı iyi olan bir dönem bizi bekliyor. Ayrıca artık tüm altyapımızla kar yağmasını beklemeden her zaman kayağa hazırız” diye konuştu.




Bu haber 579 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi