Karaköy'de Gezilecek ve Görülecek Yerler

Karaköy'de Gezilecek ve Görülecek Yerler

Her gün binlerce kişinin alışveriş ve çalışmak için geldiği Karaköy, İstanbul’un en kalabalık ve tarihi yerlerinden biri

09 Kasım 2015 - 11:09


Her gün binlerce kişinin alışveriş ve çalışmak için geldiği Karaköy, İstanbul’un en kalabalık ve tarihi yerlerinden biri.


Karaköy Gezilecek Yerler

İstanbul Karaköy Gezilecek ve Görülecek Yerler

Her gün binlerce kişinin alışveriş ve çalışmak için geldiği Karaköy, İstanbul’un en kalabalık ve tarihi yerlerinden biri.





Karaköy Gezilecek Yerler



Karaköy’de, Cenevizliler, Emeviler, Bizanslılar ve Osmanlılar yüzyıllarca hüküm sürmüşler. Sokakların arasında yürürken, her an başka bir tarihi yapıya rastlayabiliyorsunuz.



Karaköy'ün adının buraya ilk yerleşen Karaim Yahudilerinden geldiği düşünülüyor. Karaköy adı ile ilgili ikinci bir teori de; 8. yy'da burayı fethetmek için gelen Müslüman Emevilerin burada geçirdikleri 7 yıl boyunca çok kahır ve acı çektikleri için bölgenin bu ismi aldığı yönünde.





 



Sokullu Mehmet Paşa Camii

Mimar Sinan’ın eserlerinden biridir.



 



Sokullu Mehmet Paşa Camii Yerini Haritada Görün



 





 



Ceneviz Surları

yy’da buraya göç eden İtalyan Kolonilerden kalma Ceneviz Surlarının büyük bir kısmı yıkılmış. Geriye kalan çok az surların bir kısmı burada görülebilir.

 

 Ceneviz Surları'nın Yerini Haritada Görün



 



 





 



 



Saliha Sultan Çeşmesi

 



Saliha Sultan burada yaşayan fakir bir ailenin kızıymış. Buradaki bir çeşmeden su alırken testisini düşürüp kırmış. O sırada yanından geçen Saraylı bir hanım küçük kızın ağladığını görüp acımış ve kırılan testi için para vermiş.



Küçük kız  “ Ben kırılan testim için ağlamıyorum, testiyi kırmadan suyu taşıyamadığım için ağlıyorum” demiş.



Bu cevabı çok seven Saraylı Hanım küçük kızı saraya aldırmış. O küçük kız, daha sonra I. Mahmut’un annesi Saliha Sultan olmuş.



Saliha Sultan’ın bu çeşmeyi o günün anısına yaptırdığı söylenir.



 



Saliha Sultan Çeşmesi Yerini Haritada Görün



 



 





 



 



Karaköy Arap Camii

 



 



Arap Camii, Karaköy Perşembe Pazarı’nda binaların arasında sıkışmış kalmış konumuyla ilk bakışta dikkatinizi çekmiyor.



Caminin bulunduğu ara sokaktan içeri girdiğinizde, çan kulesine benzeyen minaresi ve ilgi çekici mimarisi ile karşılaşıyorsunuz.



Arap Camii’nin yapılışıyla ilgili 2 farklı teori var.



Bunlardan ilki, Emevilerin kumandanı Mesleme Bin Abdülmelik 8. yy.’ın başında ordularıyla beraber İstanbul’a kadar gelmiş. İstanbul’u alamamış ama Galata ve Karaköy bölgesini ele geçirmiş. Burada ibadet etmek için bir cami inşa ettirmiş ve ordularıyla birlikte 7 yıl burada yaşamış. İstanbul'da ilk defa ezan bu camide okunmuş.



Mesleme Bin Abdülmalik ve askerleri Emevi  Devletindeki iç karışıklar nedeniyle ülkelerine dönmüşler.



Camii, Bizanslılar tarafından kiliseye çevrilmiş.



Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethedince 1475 yılında Bizans Kilisesi, tekrar ilk haline yani camiye çevrilmiş. Padişah III. Mehmet ve I. Mahmut’un anneleri Saliha Sultan tarafından restorasyon yaptırılmış. Cami avlusunun ortasında görülen şadırvan da bu sırada ilave edilmiş.



Camiye ilk olarak Galata Camii adı verilmiş.



15. yy.’da İspanya Endülüs Devleti’nden, göç etmek zorunda kalan Müslüman Araplar bu bölgeye yerleşmişler. Bu nedenle caminin adı Arap Camii olarak değişmiş.



20. yy’ın başında camii tekrar onarımdan ve bakımdan geçmiş. Bu restorasyon sırasında Hıristiyanlardan kalma mezar taşları bulunmuş. Bu tarihi eserler, Arkeoloji müzesinde sergileniyor.



İkinci teori ise 12. ve 13. yy.’larda bu bölgeye gelen Haçlı orduları ve İtalyan Koloniler yani Cenevizliler ve Venedikliler tarafından bir kilise yaptırıldığı ve daha sonra camiye çevrildiği yönünde.



 



Arap Camii Yerini Haritada Görün



 







Karaköy Arap Camii





Karaköy Arap Camii





 



 



Karaköy Yeraltı Camii

 



Karaköy Yeraltı Camii ilk olarak, İstanbul’u fethetmek amacıyla 8. yy’da buraya gelen Mesleme Bin Abdülmelik tarafından Mahzen olarak kullanılmış. Müslüman ordular burada bütün savaş aletlerini saklıyorlarmış. Çeşitli iç sorunlar yaşayan Emevi Devleti, buradaki ordularını geri çağırınca, bütün araç gereçlerini bu mahzende bırakmak zorunda kalmışlar. Mahzenin kapılarını da kurşun dökerek kapatmışlar. Bu nedenle Yeraltı Camii’nin adı bazı yerlerde Kurşunlu Mahzen olarak geçiyor.



Bizanslılar, Osmanlı İmparatorluğu’nun, İstanbul’u ele geçirmesine engel olmak için Haliç’in girişine baştan başa zincir çekmişler. İşte bu ünlü zincir, Karaköy tarafında şimdiki Yeraltı Camii’nin olduğu yere sabitlenmiş.



Bizanslılar, bu şekilde, Haliç’e, Marmara Deniz'i tarafından, Osmanlı Savaş Gemilerinin girişine engel olmuşlar. Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan yürüterek İstanbul’a sokmasının nedeni de budur.



 



Yeraltı Camii Yerini Haritada Görün



 





 



 



Karaköy Bankalar Caddesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun finans merkezi olan Karaköy Bankalar Caddesinde bir çok görkemli ve güzel bina yan yana sıralanır.



 





 



 



 



Salt Galata

Bankalar Caddesi üzerinde çoğu 19. yy’da yapılan binaların en ünlüsü Osmanlı Bankası’dır. Bugün Salt Galata adıyla müzeye dönüştürülen binanın içinde kütüphane, kafe ve şık bir restaurant bulunuyor. Binanın bir katı ise eski Osmanlı Bankası’nın arşivlerine ayrılmış. Salt Galata dönemin en ünlü mimarlarından Fransız Alexandre Vallaury tarafından yapılmış.



 



Salt Galata Bankalar Caddesi Yerini Haritada Görün



 





Karaköy Mekanlar





 



Karaköy Kamondo Merdivenleri

Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü bankerlerinden biri olan Kamondo Ailesi’nin yaptırdığı merdivenler, burayı ziyaret eden turistlerin de mutlaka uğradığı yerlerinden biri.



 



Kamondo Merdivenleri Yerini Haritada Görün



 





 



 



Karaköy Yeme&İçme - Karaköy En İyi Mekanlar

Karaköy Fransız Geçidi

Osmanlı İmparatorluğu zamanında Fransız Tüccarların mallarını sattıkları bölge şimdi Karaköy’ün en şık, en iyi ve en trend mekanlarına ev sahipliği yapıyor.



Aslına uygun olarak restore edilen Fransız Geçidi’nde bir çok ünlü kafe ve restaurant yan yana sıralanıyor.



Özellikle bahar ve yaz aylarında cıvıl cıvıl olan bölgede zevkinize göre bir çok yer bulabilirsiniz.



 



Fransız Geçidi Yerini Haritada Görün



 





 



Karaköy’de Ne Nerede Yenir?

Karaköy’de Kahvaltı Nerede Yapılır? Karaköy Kahvaltı Mekanları

 



Karaköy’de Kahvaltı için gidebileceğiniz bir çok mekan bulunuyor. Bunların içinde en çok sevilen ve tercih edilen yer Namlı Gurme.



Karaköy Namlı Gurme bir çok gazete ve dergi tarafından da İstanbul’un en iyi kahvaltı mekanlarından biri olarak defalarca seçilmiş.



Karaköy Sahilde bulunan Karaköy Nam Port özellikle muhteşem Boğaziçi ve Topkapı Sarayı manzarası ile öne çıkan mekanlardan birisi.



 



Namport-Namlı Gurme-Güllüoğlu Haritada Görün



 





 





Karaköy Mekanlar





 



 



Karaköy’de Balık Nerede Yenir?

Karaköy’de Balıkçılar Çarşısı’nın hemen yanında bulunan mekanlarda Haliç Kıyısı’nda bir çok yerde balık yiyebilirsiniz.



Karaköy İskelesi’nin çevresinde de balık yiyebileceğiniz bir çok uygun fiyatlı yer bulunuyor.



 



Karaköy Rıhtım Caddesi Üzerindeki Balıkçılar Haritada Görün Karaköy Balıkçılar Yerini Haritada Görün



 





Karaköy Gidilecek Mekanlar





 



Karaköy Güllüoğlu Baklavacısı

 



İstanbul’da baklava deyince ilk akla gelen markalardan biri olan Karaköy Güllüoğlu burada en çok tercih edilen yerlerden biri.



 



Baklavacı Güllüoğlu Yerini Haritada Görün



 





supergezginler



 



Bu haber 1707 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi