KAPTİD Başkanı Yakup DİNLER’in Gözüyle Tayvan, Filipinler ve Vietnam Workshopları
Kapadokya…Bazıları için Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Katpatuka’nın modern yazılışı, bazıları için ise bu yazılış ve anlam ile yakından uzaktan alakası olmayan bir bölge. Bilinen doğru ise, her yıl dünyanın birçok ülkesinden yaklaşık 1,5 milyon turist ağırlayan, eşi benzeri olmayan bir coğrafya içerisinde bulunan tarih ve kültür dolu eşsiz bir bölge. Biz, bu coğrafyada ticaret yapan turizmciler olarak Kapadokya’nın tanınırlığının artması ve destinasyon olma yolunda bilinç yerleştirebilmek amacıyla yine uzak diyarlara yolculuk yaptık.
Daha önce sırasıyla Chicago (ABD), Yeni Delhi (Hindistan), Kuala Lumpur (Malezya), Singapur City (Singapur), Oslo (Norveç), Stockholm (İsveç), Helsinki (Finlandiya), Shanghai (Çin Halk Cumhuriyeti), Hong Kong (Çin Halk Cumhuriyeti), St. Petersburg (Rusya) ve Moskova (Rusya)’da yapılan workshop ve b2b bazlı tanıtım çalışmalarına katılan biz Kapadokyalı Turizmciler, bizi bu tanıtım gezilerimizde hiç yalnız bırakmayan ve her daim destek veren Nevşehir Valimiz Sn. Mehmet Ceylan ile beraber tanıtım çalışmalarımızın yeni halkası için 13 - 21 Kasım 2015 tarihleri arasındaTHY’nin 3 yeni destinasyonu olan Taipei (Tayvan - Çin Cumhuriyeti), Manila (Filipinler) ve HoChiMinh City (Vietnam)’de yine çok başarılı ve yine çevre iller tarafından örnek alınacak (hatta kıskanılacak) olan bir organizasyonaimza attık.
Öncelikle bu organizasyonun mimarları THY Kapadokya Müdürü Osman Taha Küçük, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Ticaret Sicil Müdürü Veysel Donmaz ve Serkan Başar arkadaşlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Her zaman olduğu gibi kusursuz bir organizasyona imza attılar ve özellikle Filipinler’de Obama ve APEC yüzünden yaşadığımız sıkıntılı durumu çok kısa bir sürede çözdüler. Buradan bu organizasyonumuza KOSGEB desteği çıkması konusunda emeğini esirgemeyen Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. M. Arif Parmaksız’a çok teşekkür ederiz. Ayrıca organizasyonumuza bizzat katılarak bize güç ve destek veren Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri M. Fatih Yıldız ve KAPHİB Müdürü Levent Ak’a da teşekkürü bir borç biliriz.
Tanıtım organizasyonumuz 13 Kasım akşamı yeni adıyla Kapadokya Havalimanı’nda 23 kişinin katılımı ile fiilen başlamış oldu. Bu organizasyonumuza daha önce katılan arkadaşlar ile beraber ilk defa katılan arkadaşlar da vardı. Otelci, Ticari Hava Baloncusu, Acentecisi ve Turistik Eşya Mağaza yetkililerinden oluşan mantıklı bir sentez oluşturulmuştu. Kapadokya Havalimanı’ndan bol bol tanıtım materyali ile beraber kalkan uçağımız (THY Kayseri’nin aksine tanıtım materyalleri olduğu için fazla bagaj parası da istenmedi) rötarsız bir şekilde İstanbul Atatürk Havalimanı’na indikten sonra yaklaşık non-stop 11,5 saat sürecek olan Taipei uçuşumuz THY’nin Boeing 777 tipi uçağı ile başladı. Uçakta Mustafapaşa / Ürgüp’te bulunan Kapadokya Meslek Yüksekokulu’ndan mezun “FlyingChef” olması bizi ayrıca gururlandırdı ve büyük bir keyifle ikramlarını tattık. KMYO ile ne kadar gururlansak azdır...
Taipei - TAYVAN
Yerel saat ile 16.35’te rötarsız şekilde piste teker koyan uçağımız, Taipei’de bulunan THY yetkilileri tarafından karşılandı. Oradan şehir merkezinde bulunankonaklayacağımız SherwoodHotel’e geçtik ve kapıda Türk dostu Alman Genel Müdür tarafından karşılandık.Özellikle böyle çok odaları olan otellerde kapıda bir Otel Genel Müdürü’nün misafirleri karşılaması pek olağan bir durum değil, fakat bu beyefendi daha önceleri Kemer’de görev yaptığı için belli ki Türkiye özlemini bizimle giderdi.
Kapadokya bölgesi olarak öncülüğünü yaptığımız ve çevre iller tarafından gıpta ile bakılan bu organizasyonlarımızın en önemli amacı elbette “tanıtım faaliyeti”.Fakat bu uzak diyarlara gelmişken ziyaret ettiğimiz ülkelerin kültürel ve tarihsel değerlerini de keşfedip ülke değerlerini benimsemekte çok önemli. Bu bağlamda Tayvan’da kahvaltımızın ardından ilk ziyaretimizi NationalPalaceMuseum’a yaptık. Çin İç Savaşı sonrası Tayvan adasına kaçan sağ görüşlülerin, bugünkü ismiyle Çin Halk Cumhuriyeti’nden getirdikleri tarihi eser ile dolu olan bir müze burası.
Müze ziyaretimizin ardından bir zamanlar dünyanın en yüksek yapısı olan (şu an 5. en yüksek) ve içerisinde halen dünyanın en hızlı asansörünü barındıran Taipei 101 Tower isimli gökdelenden başkenti üstten seyretme şansına sahip olduk. Bu ziyaretin ardından ünlü Hollywood yıldızı TomCruise’un da geçmişte gittiği restoranda veonun da tattığıTayvan’ın en meşhur yemeği olan “dumpling” lezzetini keşfettik - kısaca Tayvan Mantısı diyebiliriz, yinede bizim mantımız çok daha lezzetli :)
Tayvan halkının %93’ü Budizm, Konfüçyüsçülük, Madsu ve Taoizm dinlerinin karışımından oluşan bir dini kabul etmektedir. Bu dinin en önemli dinsel simgelerinden birisi ise 1738 yılında tamamlanan ünlü Longshan Tapınağı’dır. O yüzden buraya yapmış olduğumuz ziyaret çok önemliydi. Çok güzel anı ve fotoğraf kareleri ile tapınaktan ayrılarak bir sonraki sabah yapacağımız workshop hazırlıkları için otelimize geçtik.
Daha önce bu tür sunumları birçok kez (11 kez) yaptığımız için hazırlıklıydık ve hatta her zamankinden daha iyi hazırlanmıştık. Yaklaşık 60 Tayvanlı acenteci dostumuza AHİKA’dan Melike Aygün ve turizmci arkadaşımız Abdullah İnal çok güzel bir birliktelik örneği göstererekyaptıkları sunumumuz bol bol alkış aldı. Ardından ise balonculuk konusunda Teyfik Ölmez, mağara/kaya oteller konusunda Ali Yavuz ve çalışma modelleri konusunda Aydın Ayhan Güney’in bilgilendirici sunumları sonunda salonda büyük bir sürpriz yaşandı.
Tayvan’da yaşayan ve Tayvan’ın en ünlü stand-up sanatçısı unvanına sahip Rıfat Karlova salona giriş yapınca büyük bir alkış tufanı koptu. Kendisi de Kapadokya hakkında bir sunum yaparak tüm Tayvanlı acentecileri Kapadokya konusunda daha da bilinçlendirdi. Buradan, benim ricamı kırmayarak beni ve tüm Kapadokya grubunu onore eden Rıfat Karlova dostuma gelip şeref verdiği için çok teşekkür ederim. Sunum sonrası ise 60 acenteci Kapadokya’lı turizmcilerle görüşebilmek ve bilgi alışverişi yapabilmek amacıyla resmen yer kapma savaşı yaptı. Workshop sonrası ise Kapadokya ve THY biletlerinin verildiği çekiliş yapılarak acentecilerle çalışma yemeğine geçildi.
Çalışma yemeği sonrası ise Taipei’de katılımcılara serbest zaman verildi ve az da olsa 1-2 saatliğine keşif yapılabildi. Daha sonra ise Filipinler’in Başkenti Manila’ya gitmek üzere havalimanına doğru yola çıkıldı. Filipinler’e ait bir low-cost firma olan Cebu Pacific firması ile yaklaşık 2.5 saatlik bir uçuştan sonra yerel saat ile 00.00 civarında Manila’ya indik.
Manila - FİLİPİNLER
Manila Havalimanı’nda yine THY’nin güler yüzlü personeli tarafından karşılandıktan sonra normalde 10 dakika süren Havalimanı-Otel yolculuğunu APEC zirvesinden ötürü kapanan yollar ve alınan üst düzey güvenlik önlemleri sebebiyle neredeyse 2 saatlik bir yolculukla tamamlayıp konaklayacağımız New World Hotel’e yerleştik. Ertesi gün saat öğlen 12.00’da otel lobisinde buluşarak Manila Büyükelçimiz Ekselansları Esra Cankorur’un heyetimize vereceği öğle yemeği için bir Türk restoranına geçtik. Burada Sayın Büyükelçi ve Büyükelçilik çalışanları tarafından çok iyi karşılandık ve çok samimi bir ortamda Türk yemeklerimizi yedik (bu duruma özellikle Şaban Usta çok mutlu oldu) :)
Valimiz Sayın Mehmet Ceylan, Büyükelçimiz Esra Cankorur Hanımefendi’ye günün anlamına istinaden Avanos çamurundan yapılmış Hitit Figürlü tabak hediye etti ve workshop çalışmaları için otelimize geçtik. Otelimize geçtiğimiz anda ertesi gün yapacağımız Vietnam uçuşumuzun iptal olduğunu öğrendik. Zira APEC (Asya-Pasifik İşbirliği Örgütü) Zirvesi için Obama Filipinler’e geliyordu ve güvenlik sebebiyle hava sahası kapatılıyordu. Organizasyon komitemiz THY Manila Müdürü’nün yardımıyla çok hızlı bir hamleyle gidebileceğimiz tek uçağa grubumuzu kaydırdı (sabah 06:00 uçuşu) ancak bu kaydırma Manila’da 1 eksik gece anlamına geliyordu.
60’a yakın acenteci workshop’a katılacağı bilgisi vermişti fakat başlangıç saati olan 18.00’de sadece 20-25 acenteci vardı. Dışarıya baktığımızda ise yine APEC’ten ötürü trafiğin kilit olduğu, araçların kıpırdayamadığını gördük. Aynı saatlerde konakladığımız otelin lobisi de çok hareketliydi, zira zirveye katılacak olan ve aynı otelde konakladığımız Endonezya Cumhurbaşkanı için üst düzey güvenlik önlemleri alınmıştı. Workshop saatini 1 saat ileriye attığımızdan ötürü 15 kişilik bir katılım daha oldu. Tayvan’da sunumu gerçekleştiren ekibimizle yine başarılı bir sunumu tamamlayıp b2b görüşmelerine geçtik.
Tayvanlı acentecilere kıyasla Kapadokya konusunda daha az bilgili olan Filipinli acenteciler bol bol bölge hakkında bilgi aldıktan sonra hep beraber çalışma yemeğine geçildi ve yine şanslı acentelere yönelik çekiliş yapıldı. Workshop sonrası hemen yakındaki AVM’de biraz vakit geçirdikten sonra otel lobisinde 03.00’da buluşmak üzere sözleşildi ve saat geldiğinde havalimanına Vietnam yolculuğu için yola çıkıldı.
HoChiMinh City (Saigon) - VİETNAM
Organizasyon öncesi yapmış olduğumuz kendi içimizdeki görüşmelerde en ciddi soru işareti Vietnam hakkında idi. Fakat PhilippinesAirlines ile yapmış olduğumuz 2.5 saatlik uçuştan sonra havalimanında bu intibamız ilk anda değişti. Havalimanı gayet modern ve insanlar çok güleryüzlü idi. Yaklaşık 1 saatlik bir yolculuktan sonra konaklayacağımız Accor Hotel Group’a bağlı PullmanSaigonHotel’e yerleştik. Organizasyon komitemiz oteller konusunda bu sefer gerçekten çok başarılıydı. Bir otelci gözüyle bana göre en iyi otel isePullman idi. Bu yolculuk esnasında dikkatimizi en çok çeken şey ise her yerde scooter/motor olmasıydı. Adeta yer gök her yer motor idi, araba yok denecek kadar azdı ve trafik düzeni ise hiç yoktu.
Gece yolculuğu yapıldığı ve herkes çok yorgun olduğu için ertesi gün sabah 09.00’da yapacağımız acente organizasyonuna dek serbest zaman verildi. Bu süre içerisinde uyuyan da oldu, Vietnam’ın meşhur alışveriş pazarlarını ziyaret edenlerde. Özellikle tekstil konusunda çok ilerlemiş olan Vietnam’da birçok ünlü markanın gerçek - ihraç fazlası ürünlerini 1/10 fiyatına alabilmek mümkün. Biz ise bir kaç arkadaş olarak TripAdvisor’da bulduğumuz, hatta çok beğenip ertesi gün daha fazla kişiyi de götürdüğümüz, bir SushiRestaurant’ında yemek yiyip,peşinden sıcak ve (çok) nemli Saigon caddelerinde yürüyüş yaptıktan sonra otelimize geçtik.
Sabah yine 09.00’da workshopumuz vardı ve ilgi çok yoğundu. Vietnam’da programa saat yazılır ama hep Vietnamlıların rahat davranmalarından ötürü (geç kalma huyu olduğundan) 30-40 dk.programlar geç başlarmış. Bu seferde öyle oldu, fakat katılım beklediğimizden çok daha iyi gerçekleşti. 50 Vietnamlı acenteciye bölgemizi yine Melike, Abdullah, Teyfik, Ali ve Aydın dostlarımız çok iyi bir şekilde tanıttılar. Ardından yine her zaman olduğu gibi bire bir görüşmeler yapıldı ve çalışma yemeğine geçildi. Çalışma yemeği esnasında yine çekiliş yaparak Vietnamlı acentelere Kapadokya tatili hediye ettik.
Vietnam’a kadar gelip dünyaca meşhur WarRemnantsMuseum’u (Savaş Müzesi) görmeden gitmek olmazdı tabii. Amerikan tanklarının, helikopter ve savaş uçaklarının bulunduğu bu müzede bulunan fotoğraflar savaşın acı gerçeğini yüzümüze tekrar vurdu. Müze ziyaretinin ardından Saray ziyareti, Katedral ve Postane ziyaretlerini gerçekleştirdik ve akşam herkes daha fazla alışveriş yapmak için Ben Thanh Market ve Russian Market’e akın etti :)
Ertesi gün serbest kahvaltının ardından THY Vietnam Müdürü’nün heyetimize verdiği yemeğe katıldık. Yemek esnasında artı ve eksilerimizi değerlendirdik, bir sonraki tanıtım rotamız noktasında bilgi alışverişi yaptık. Akşam ise THY’nin Airbus 330 tipi uçağı ile Bangkok aktarmalı olarak İstanbul’a oradan da Kapadokya Havalimanı’na doğru yola çıktık.
Genel Değerlendirme
Taipei (12.), Manila (13.) ve HoChiMinh City (14.) tanıtım organizasyonlarımız yine her zaman olduğu gibi başarıyla sona erdi. Değişen ve gelişen pazarlama stratejilerine göre artık büyük fuarlar önemlerini hızla yitiriyor. Alıcılar ve satıcılar artık toplu görüşmelerden ziyade bire bir görüşme noktasında çok ısrarcı. Hem bu sayede kişisel bir bağ kuruluyor hem de birbirlerine istedikleri soruları sorabiliyorlar. Değerlendirme toplantısında da bahsettiğimiz gibi Kapadokya’nın tanıtımı noktasında bu workshoplar tohum ekme mahiyetinde olup gerisini getirmek ve işbirliğini geliştirmek biz işletmelerin elinde. Bu organizasyonda emeği geçen herkese ve bizi her zaman destekleyen Nevşehir Valimiz Sn. Mehmet Ceylan’a tekrar teşekkür ederim. Eğer coğrafyamızda her şey yolunda gider iseinşallah,Kapadokya’yı çok güzel günler beklemekte...
YORUMLAR