Jale Özgentürk-Hürriyet
Fettah Tamince, mayıs ayında Fethullah Gülen Hareketi ile ilişkisini tamamen kestiğini açıkladı. Ama...
Hükümetin ‘paralel yapı’ adını verdiği, savcılık iddianamesine Fethullah Gülen Terör Örgütü diye geçen cemaat ile mücadelesi, görünen ve ‘görünmeyen’ boyutlarda sürüyor. Cemaatin bazı gazetelerine el konması, TV kanallarının da her türlü yayın platformundan çıkarılması, cemaati adeta sessizliğe mahkum etti. Malum 17-25 Aralık sonrası türbülans, Türkiye’de sadece siyaseti değil, iş dünyasını da sarstı. Fethullah Gülen Hareketi’nin en önemli ayaklarından birini, sayıları ve sermaye güçleri tam olarak bilinmese de kendisine yakın işadamları oluşturuyordu. Bu işadamlarının en güçlülerinden biri de Fettah Tamince idi. Türkiye’de Rixos otellerini açarak gündeme gelen bu iddialı işadamı, siyasi duruşunu da hiç gizlemedi.
2004’te Hürriyet’te Yener Süsoy’a verdiği röportajda, Fethullah Gülen’e ilişkin, “Benim için bir idoldür. Ortaya koyduğu misyonu sonuna kadar destekliyorum” demişti. Aynı röportajda Recep Tayyip Erdoğan için de “Erdoğan’ın adamı mıyım, evet adamıyım. Çünkü çok doğru işler yapıyor. Tanıyınca aşık oldum” diyordu. Tamince, 10 yıl içinde Rixos Oteller zinciri ile hem Türkiye’de hem dünyada büyük işler yaptı. Ta ki Gülen hareketine yönelik operasyonlar başlayana dek. 2015 Mayıs’ında Konya’daki Mevlana Üniversitesi davasına kendi isminin de eklenmesi, onun için sürpriz oldu. Hayat onu çok değer verdiği iki insandan birini seçme tercihiyle karşı karşıya bıraktı. Yatırımı 1 milyar doların üzerinde olan, 1,3 milyar dolar bedelle Haliç Dönüşüm Projesi’ni kazanan bir işadamı ne yaparsa, onu yaptı!
Erdoğan’ı seçti. Mayıs ayında Fethullah Gülen Hareketi ile ilişkisini tamamen kestiğini açıklayarak, biat bayrağını çekti. Ancak Tamince’nin Rixos’un Dubai’yi merkez olarak seçmesi, İstanbul’da Taksim ve Bomonti’de iki büyük projeden ismini sildirmesi, her ne kadar doğrulanmasa da Tekirova Rixos’u Fiba Holding’e sattığı iddiaları, şimdi yeni söylentilerin konusu… Fısıltılar Tamince’nin biatının henüz tam olarak yeterli olmadığını söylüyor. Özellikle 2013’te yapılan ihaleye rağmen, açılan davalar ve Çevre Etki Değerlendirme sürecinin bir türlü başlayamadığı Haliç Projesi ihalesinin iptal edilmesinin bile gündemde olduğu anlatılıyor. Haliç Tersanesi’nin bulunduğu bölgedeki içinde 7 otelle, rezidansların planlandığı projeyle 1,3 milyar dolar gibi büyük bir yükün altına giren ve ortak arayan Tamince bakalım bu güçlükleri aşmada ne kadar başarılı olacak!
YORUMLAR