Son üç yıldır artış eğilimi gösteren seyahat geliri, 2015'te bir önceki yıla göre, gerek ilk dokuz aylık gerekse yıllıklandırılmış veriler baz alındığında geriledi. Söz konusu gelişmede parite etkisi, Rusya'dan gelen ziyaretçilerdeki azalış ve harcama türü itibarıyla paket tur harcamalarındaki düşüş başlıca etkenler oldu.
Raporda, Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler de ödemeler dengesi istatistikleri açısından değerlendirildi. İlk on aylık dönemler karşılaştırıldığında, 2014'te 5 milyar dolarla toplamda yüzde 3,8 paya sahip olan Rusya'ya yapılan ihracat, 2015'in aynı döneminde 3,1 milyar dolarla yüzde 2,5 paya geriledi.
Söz konusu dönemde Türkiye'nin toplam ihracatındaki gerileme yüzde 8,2 düzeyindeyken, Rusya'ya yapılan ihracatta yüzde 38,9 düşüş yaşandı. Öte yandan aynı dönemde Türkiye'nin toplam ithalatında yüzde 13 ve Rusya'dan yapılan ithalatta yüzde 17,8 gerileme görüldü.
Sonuç olarak, Rusya ile iktisadi ilişkiler ve son dönem ekonomik gelişmeler çerçevesinde, 2015 yılı mevcut verileri 2014'ün aynı dönemine kıyaslandığında, cari işlemler hesabının başlıca kalemleri olan ihracat, ithalat, bavul ticareti ve seyahat geliri kalemlerinde düşüşler yaşandı. Rapora göre ödemeler dengesinin finans hesabı incelendiğinde ise, Rusya ile yapılan işlemlerin belirleyici olmadığı değerlendiriliyor. (Memurlar)
YORUMLAR