TOKİ 4 bin iş yeri için düğmeye bastı!

TOKİ 4 bin iş yeri için düğmeye bastı!

Toplu Konut İdaresi 4 bin yeni iş yeri kurmak üzere hazırlıklarını sürdürüyor. TOKİ, 2018’de ilk olarak Aksaray, Bolu ve Diyarbakır'da, sanayiye yeni üretim alanları oluşturacak.

19 Şubat 2018 - 11:54

Sosyal konut üretiminin yanı sıra konut dışı alanlarda da yatırım projeleri yürüten TOKİ, kuracağı çağdaş sanayi siteleriyle üretimde verimliliği artırmayı, istihdama ve bölgesel gelişime katkı sağlamayı hedefleniyor.

Ekonomik değer ve istihdam artışının yanı sıra sanayi bölgelerini şehir dışına taşıyarak kent kimliğinin korunmasına katkı sağlamayı amaçlayan TOKİ, 2018’de ilk olarak Aksaray, Bolu ve Diyarbakır'da, sanayiye yeni üretim alanları oluşturacak.

Bu şehirlerde yaklaşık 4 bin yeni iş yeri kurmak üzere hazırlıklarını sürdüren TOKİ, sanayi sitelerinin yanına yapacağı konut projeleriyle bölgesel konut ihtiyacına da yanıt verecek.

Sanayi bölgesi projeleriyle ilgili pek çok şehirden büyük talep geldiğine işaret eden  TOKİ  Başkanı Turan, bu talebi karşılayacak kaynakların oluşturulmasının önemli olduğunu kaydetti.

İSTANBUL RAMİ HALİ BAŞAKŞEHİR’E TAŞINIYOR

1986’dan beri geçici olarak faaliyet gösteren Rami Gıda Toptancılar Hali esnafı için İstanbul Başakşehir’de modern bir çarşı projesi başlatıldı. Avrupa’nın en modern ve en büyük kapalı çarşısı olması özelliğiyle ön plana çıkan bu çarşı, 322.000 metrekarelik alan üzerinde inşa ediliyor. Ticari yerleşke, 562 adet büyük, 387 adet küçük dükkân, 121 adet ticaret ve hizmet dükkânı, yönetim bloku, 5.700 metrekarelik depo, cami, katlı otopark, 6 kapalı otopark, tır parkları, peyzaj alanları ve üstü kapatılmış sokaklardan oluşuyor. Proje kapsamında çarşının 2019 yılının Nisan ayında hizmet vermeye başlaması hedefleniyor.

16 MİLYAR TL İŞ HACMİ VE YENİ FİNANSMAN MODELLERİ

Yurt dışındaki inşaat projelerine çatı kuruluş olarak girerek, üstleneceği projelerin Türkiye’deki kuruluşlarca yürütülmesine dair incelemelerini sürdüren TOKİ, konut dışı varlıklarını sermaye piyasasında değerlendirmek amacıyla çalışma yürütüyor.

2017’de ihraç edilen Gayrimenkul Sertifikası’nın piyasalarda derinlik kazanmasına ihtiyaç olduğuna işaret eden Turan, TOKİ’nin yatırım ve finansman süreçlerine dair şunları aktardı: “Yeni finansal modeller üzerinde çalışıyoruz. Elimizde konut dışı gayrimenkul varlığımız, arazilerimiz ve alacaklarımız var. Bunları sermaye piyasalarında nasıl değerlendirebiliriz, enstrüman haline nasıl getiririz onu değerlendiriyoruz. Bugün TOKİ’nin ne bankalara ne müteahhitlere bir kuruş dahi borcu bulunmuyor. 2016’da 10 milyar TL'nin üzerinde ödeme yaptık. 2017’de yaklaşık yüzde 49 büyümeyle 15 milyar TL'lik büyüklüğe ulaştık. Bu yılki konut üretimi hedefimize baktığımızda, 2018’de 16 milyar TL civarında bir iş hacmi oluşturacağımızı öngörüyoruz.”

Bu haber 769 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat