TOKİ 1 milyon 200 bin konut hedefine bir adım daha yaklaştı!

TOKİ 1 milyon 200 bin konut hedefine bir adım daha yaklaştı!

Şu ana kadar yaklaşık olarak 814 bin konut üreten, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 1 milyon 200 bin konut hedefine bir adım daha yaklaştı.

04 Şubat 2018 - 20:49 - Güncelleme: 04 Şubat 2018 - 20:58

Dar ve orta gelir grubundaki vatandaşlara dönük Türkiye genelinde farklı özelliklerde sosyal konut uygulamaları geliştiren TOKİ, 2017'de 58 bin konut ve 1.770 sosyal donatı projesi hayata geçirdi.  Yatay mimari yaklaşımı, yörelerin yerel mimari unsurlarından izler taşıyan uygulamalar ile mahalle konseptinde geliştirilen konut alanlarıyla yeni bir çizgide üretim yapan  TOKİ  yaklaşık 814 bine ulaşan konut üretim rakamıyla 2023'te 1 milyon 200 bin konut hedefine bir adım daha yaklaştı.


Konut projelerinden sağlık tesislerine, okuldan üniversiteye, park, rekreasyon ve restorasyon uygulamalarından, kültür, ticaret ve sanayi merkezlerine, vatandaşların ihtiyaçlarına dönük konut ve yaşam alanları geliştiren TOKİ, yüksek tecrübe ve üretim gücüyle 2017’de şehirlere değer katan pek çok yeni tasarımı projelendirdi.


Deprem riski yüksek olan ve 7 milyonu aşkın yapının yenilenmesine ihtiyaç duyulan ülkemizde kentsel dönüşüm çalışmalarına da öncülük eden TOKİ, 7,5 milyon metrekarelik alanda yerel yönetimlerle işbirliği içinde Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm programını uygulamaya geçirdi.

 

TOKİ, 2014’te yenilediği üretim çizgisiyle; yatay mimariyi esas alan, yörelerin yerel mimari unsurlarından izler taşıyan, mahalle konsepti içinde 120 bin yeni konut projelendirdi. Mimarlık dünyası ve akademik dünya ile yeni fikirleri değerlendiren TOKİ, Gelenekten Geleceğe temasıyla düzenlediği Ulusal Mimari Yarışması’nda ödül alan eserleri, 11 bin 250 konutluk yeni yaşam alanlarında inşa etmeye başladı, mahalle temasıyla İkincisi düzenlenen Ulusal Mimari Yarışmasıyla, 35 yeni mimari eseri inşa edilmek üzere sektöre kazandırdı.

 

TOKİ’nin yeni çizgisini 2018’de daha da geliştirerek “Mahalle konsepti” gibi sektöre örnek modeller sunmaya devam edeceğini belirten TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, yapı sektörünün de bir bütün olarak yeni yılda yine ülke ekonomisinin lokomotifi olarak büyümeyi sürdüreceğini açıkladı.

 


“İdaremiz son 14 yılda 140 milyar yatırımla yaklaşık 814 bin konut üretti. Bu rakamlar gerek ülkemizin ekonomisi ve sektörümüz gerek vatandaşlarımızın açısından büyük anlam ifade ediyor. Konutlarımız, bilhassa hedef kitlemiz olan dar ve orta gelir grubundaki vatandaşlarımız için ciddi bir değerdir. Piyasa koşullarında ev sahibi olması mümkün görünmeyen 800 bini aşkın aile, uzun vadeli düşük taksitlerle TOKİ sayesinde ev sahibi oldu. Öte yandan TOKİ’nîn ortalama yıllık üretim kapasitesi 45-50 bin birim konuttur. 2017’de, az katlı planda ve yöresel hassasiyetleri gözettiğimiz 58 bin konut ile 814 bin konut üretim rakamına ulaştık

TOKİ’nin yanı sıra özel sektör de önemli bir performans sergiledi. 2016’nın sancılı süreçlerini 2017’nin ilk aylarında atlatan sektörümüzde, 750 bin adet Yapı Kullanma İzni alındı. Düzenlenen kampanyaların ve teşviklerin etkisiyle 2017’de 1 milyon 350 civarında bir konut satış rakamı ile rekor beklentisi var. Bu büyümenin 2018’de de devam edeceğini öngörüyorum. Genel seyir ve göstergeler yapı sektörünün 2018’de yüzde 4 civarında bir büyüme göstererek, ekonominin lokomotifi olmaya devam edeceğini gösteriyor.”

 

Sektörümüzün de beklediği bazı düzenlemeler ve talepler var. Örneğin Gayrimenkul Sertifikaları, Eximbank kredileri ve faiz oranlarına dair düzenlemeler bu yıl gerçekleşebilir. Bu durumda sektörün yukarı yöndeki seyri hız kazanacaktır.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde terörden zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek amacıyla başlattığımız büyük konut hamlesi kapsamında Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Hakkari ve ilçelerinde yıkılan ve tahrip olan binaların yerine 22 bin 361 konutu içeren bir projelendirme yaptık. 2017’nin Nisan ayında başlayan bu süreçte, Şırnak ve Diyarbakır'da 1.031 konutu haksahiplerine teslim ettik. 2018, Güneydoğu projelerinin teslim yılı olacak. Bölgede yürüttüğümüz projelerde yerel değerlerin korunmasına dönük yüksek bir hassasiyetle çalışıyoruz. Konutun yanı sıra sosyal donatılar ile kamuya dönük uygulamalarımız da hızla ilerliyor, ilk etabını tamamladığımız Sur içkale Vadisi Çevre Düzenlemesi, kültürel ve tarihi varlıklar ile çevrenin sürdürülebilirliğini sağlayan örnek bir projedir. Kamuya dönük uygulamalarımız kapsamında yer alan Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesindeki Sınır Duvarı önemli ölçüde tamamlandı. Proje tümüyletamamlandığında 701 bin metre duvar ve 705 bin metre uzunluğundaki yol ile vatandaşlarımız ve güvenlik güçlerimiz, muhtemel terör girişimlerine dönük yeni bir güvenlik hattı içinde yer alacak.

 


Türkiye’nin en büyük konut üreticisi olarak, yapı ve şehirleri geleceğe güvenle taşıma sorumluluğuyla hareket eden TOKİ, Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği kapsamında 2017 itibariyle; 81 il, 3 bin 535 şantiyede, yaklaşık 814 bin konut rakamına ulaştı. Geliştirilen konutların 611 bin 723’ü hak sahiplerine teslim edilirken, kalan konutların inşası hız kesmeden sürüyor. Yapım ve proje işleri aşamalarında ise 99,41 milyar TL’lik 5 bin 847 ihale sonuçlandırıldı.

 


Planlı konut üretiminde yüksek tecrübe ve üretim kabiliyetiyle önceliği risk ve ihtiyaç alanlarına veren TOKİ, yapılan araştırma ve analizler neticesinde, toplu konut yatırımları için uzun vade bir eylem planı geliştirdi. Bu doğrultuda, 2023 yılına kadar 500 bin yeni konut üretimiyle 2023’te 1 milyon 200 bin konut üretimini tamamlanmayı hedefleniyor.

 


TOKİ’nin sahada aktif çalışma yürüttüğü alanlardan biri olan kentsel dönüşümde, sosyal, ekonomik, fiziki; çok boyutlu bir analiz süreci yürütüldü. Bu çalışmalar neticesinde TOKİ Başkanı M.Ergün Turan, idarenin kentsel dönüşüm felsefesini “insanı odağa alan sosyal bütünleşmeyi, yerel kalkınmayı, tarihi ve kültürel miras korumayı gözeten bütünleşik bir yaklaşım” olarak açıkladı. Bu anlayışla geliştirilen Güvenli Yapılar, Güzel Şehirler Projesi ile dönüşüm süreçleri, “Sürdürülebilirlik” temelinde şekillendirildi. Kentsel yenileme programı ile 54 şehirde toplam 72,5 milyon metrekare alanda aktif proje üreten TOKİ, önemli bölümü yerel yönetim işbirliğinde yürütülen çalışmalarla, son 14 yılda 17 milyar TL değerinde ihale gerçekleştirdi. Dönüşüm kapsamındaki 286 bin 500 konutun 70 bini tamamlanırken, ülke genelinde 191 kentsel dönüşüm projesi yürütülüyor. Öte yandan TOKİ’nin toplam konut üretimleri içinde kentsel dönüşüm uygulamalarının oranı 2017’de yüzde 38’e yükselirken, ihale edilen konut sayısı yaklaşık 140 bine ulaştı. TOKİ’nin, yurtiçi ve yurtdışı afet bölgesi sosyal konut uygula-maları kapsamında ise 132 proje ile toplamda 37 bin 734 afet konutu üretim rakamına ulaşıldı.

 


Bu haber 826 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat