Kadınca Emlak olarak iş hayatında başarılı olan genç iş kadınları ile röportajlarımıza devam ediyoruz. Bugün Gönye Proje Tasarım Mimarlık firmasının kurucu ortaklarından, Mimar Yelin Evcen ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajı dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle iş hayatına atılan bayanların referans alacağı çok güzel bir yükseliş örneği.
1. Türkiye’de iş hayatında başarılı bir kadın olarak gerek iş gerekse de sosyal hayatta kadının konumunu nasıl yorumluyorsunuz?
Ben kendi adıma, iş hayatında kadın olduğumdan dolayı ne avantaj ne de dezavantaj hissetmedim. Fakat ülkemizde kadınlar ne yazık ki, ya yetiştirilme tarzları ya da kültürel alışkanlıklar sebebiyle iş hayatını arka plana atıyorlar. Erkekler sadece işlerine konsantre olup ev ve çocuklar ile ilgili neredeyse tüm konuları kadınlara bırakırken, kadınların enerjileri ev ve iş arasında bölünüyor.
Sosyal hayat ise ilk vazgeçilen oluyor. Hal böyle olunca, çoğunlukla maddi ihtiyaç duyulmadığı anda kadın en kısa zamanda iş hayatından vazgeçiyor. Oysa kadınların plan ve organizasyon becerileri, iletişime yatkınlıkları, empati yapabilme özellikleri, düzen ve çalışkanlıklarıyla iş hayatında yerlerinin doldurulamaz olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple şirketimizde çalışanların çoğunluğu kadındır.
2. Genç iş kadınlarına tavsiyeleriniz nelerdir?
İlk işimi kurduğumda 29 yaşımdaydım ve hep genç girişimci olarak hitap edilirken şimdi gençlere tavsiye verme konumuna gelmek de güzel bir duygu. Kadınların işlerini, sadece para kazanmak için bir zorunluluk olarak görmelerinden ziyade sevdikleri işi yapmayı seçerek işlerini hayatlarının önemli ve vazgeçilmez bir parçaları olarak görmelerini tavsiye ederim. Ancak bu bakış açısıyla hem işinizde başarılı olup hem de mutlu bir hayat geçirebilirsiniz. Aksi takdirde işinize ayıracağınız her saatin hayatınızdan eksilen bir parça olduğunu düşünerek enerjinizi işinize veremezsiniz. Önerim, yaptıkları işi sevip sahiplenmeleri ve idare edecek kadar değil en iyisini yapmaya çalışmalarıdır.
3. Oturacağınız evi seçerken kriterleriniz neler olmuştur?
Benim için şehir merkezinde olması en önemli kriterdi ve çocuk sahibi olduktan sonra, mutlaka Anadolu Yakası’nda yaşamak istedim. İzmir’li olduğum için Anadolu yakasındaki yaşam tarzı bana daha yakın geldi. Bu sebeple hem şehir merkezinde, hem de içinde korusu olan bir siteyi tercih ettim. Aynı zamanda işyerime de yürüme mesafesinde olmasından dolayı çok mutluyum. Oturacağım dairenin mutlaka balkonlu ve bol pencereli olması, tüm odalarının geniş ve kullanışlı olması da iç mekan ile ilgili kriterlerimdi.
4. İstanbul’da oturmak için hangi semti ve Yatırım yapmak için hangi semti seçersiniz?
Şu anda oturduğum semt olan Altunizade’den hem köprüye, hem Beylerbeyi sahil şeridine hem de çok sevdiğim Fenerbahçe’ye yakın olduğu için çok memnunum. Yatırım yapmak için ise işimin bir parçası olduğundan dolayı maketten satışa çıkan yeni projeleri tercih ediyorum. Bu projelerden, iç mimarisini kendi yaptığımız projeler, her detayı ile uğraştığımız ve en iyisini ortaya çıkarmaya çalıştığımız için tabii ki tercih sebebim. Gelişmekte olan Güneşli ve Kartal bölgelerini, ve merkeze de çok uzak olmamaları bakımından yatırıma uygun buluyorum.
5. Ev seçerken nelere dikkat edersiniz
Oturacağım ev için en önemlisi, kendi yaşam tarzıma uygun olmasıdır. Değişikliklerden hoşlandığım için sık ev değiştiririm. Değişen yaşam tarzıma göre her seferinde farklı kriterlerim oluyor. Taşındığım evlerde mutlaka kendi tarzıma göre değişiklikler yaptığımdan, buna müsaade edecek bir yapıda olması önemli. İç mekanı zaten değiştirdiğim için benim için değiştiremeyeceğim kısım olan mimarisi, otoparkı, bahçesi ve konumu önemli noktalar. Ev seçerken en çok hislerimle hareket ederim. Ancak kendimi o mekanda yaşarken hayal edebildiğim bir yer benim evim olabilir.
6. Ev satın alma kararında kadınların asıl karar mercii olduğunu düşünüyor musunuz?
Kadınların aileyle ilgili aslında bir çok konuda karar mercii olduğunu gözlemliyorum. Son kararı erkekler veriyor gibi görünse de genelde o kararın altyapısını kadınlar hazırlıyor. Biz de tasarımları yaparken bu konuyu göz ardı etmiyoruz.
Mimar Yelin Evcen Kimdir?
1975 yılında İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve liseyi İzmir Özel Türk Koleji’nde okudu. 1993 yılında başladığı İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden 1997 yılında mezun oldu. 1997 yılından 2004 yılına kadar farklı firmalarda çeşitli konut ve ofis projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında görev aldı. 2004 yılında ortakları ile birlikte kurduğu firmada pek çok başarılı projeye imza attıktan sonra bu firmadaki ortaklığını sonlandırarak İç Mimar Gönül Ardal ile beraber Gönye Proje Tasarım Mimarlık Ltd. Şti.ni kurdu.
YORUMLAR