Yatırımda öncü şirketler belli oldu

Yatırımda öncü şirketler belli oldu

Borsa İstanbul'da işlem gören cirosu ve piyasa değeri 1 milyar TL'nin üzerinde olup yatırımları yüzde 15’i aşan 28 şirket bulunuyor. Listede inşaat sektöründen iki şirket de yer alıyor. Bu firmalar: Çimsa ve Enka inşaat.

06 Kasım 2017 - 17:38

Fortune Türkiye Dergi'nden Zeynep Aktaş'ın haberine göre Yatırım Gurularının vazgeçilmez hisseleri arasında yer alan yatırım yapan şirketler, analistlerin de ilgi odağında. Bireysel yatırımcılar da bilanço dipnotlarından şirketlerin detay açıklamalarına ulaşmaya çalışıyor. Bütün amaç şirketlerin ticari döngülerinin hayat pınarı olan yatırımlar hakkında bilgi alabilmek. 

Toplam üretim kapasitesine yapılan ilaveler ve buna bağlı olarak üretimde meydana gelen artışlar bir yandan şirketlerin ticari ömürlerini uzatırken diğer yandan verimlilik ve hız performanslarını yükseltiyor. Biz de şirketlerin yatırımları hakkında ipucu veren dört önemli kalemi değerlendirerek bunlardaki yıllık değişimi hesapladık. Yüksek cirolu şirketler içerisinde yaptığımız çalışmada yatırımda öncü şirketlerin listesine ulaştık. Maddi ve maddi olmayan duran varlıkları toplayarak amortismanı ekleyip yeniden değerleme artışını çıkardığımızda şirketlerin yatırım kalemine ulaştık. Yatırımdaki değişimi görebilmek için son açıklanan 2017’nin altı aylık döneminde hesapladığımız yatırım kalemi ile bir önceki yılın aynı dönemindeki yatırım kalemini karşılaştırdık. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler içerisinde piyasa değeri ve net satışları bir milyar TL’nin üzerinde olan 48 sanayi ve hizmet şirketi bulunuyor. Bu büyük 48 şirket içerisinden sadece 28 tanesinin yatırımlarında bu yılın altı aylık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 15’in üzerinde artış gözlendi. Yatırımları ile öne çıkan bu şirketler yatırımcılar açısından önümüzdeki yıl için de umut vadediyor. İşte bu şirketler ve beklentileri:

CAM, ÇİMENTO VE İNŞAAT

Listede cam, çimento ve inşaat sektöründe beş şirket yer alıyor. Bu firmalar: Trakya Cam, Anadolu Cam, Çimsa, Şişe Cam ve Enka inşaat. Yatırımları ile öne çıkan bu şirketlerin yatırım kalemi yüzde 15 üzerinde artış gösterdi. Enka inşaat için Gedik Yatırım alım önerisinde bulunuyor. Şirketin Rusya’daki gayrimenkul operasyonlarının piyasa değerine yansımaması kurumun öneri gerekçeleri arasında yer alıyor. Öte yandan 17 Ekim’de Çimsa tarafından yapılması planlanan hazır beton üretim tesisi projesi ile ilgili ÇED süreci başladı. Trakya Cam için ise İş Yatırım analistleri yüzde 12 getiri potansiyeli öngörüyor.

ULAŞTIRMA ŞİRKETLERİ

Listede ulaştırma sektöründen üç şirket yer alıyor. Her üç şirket de yatırımlarına devam ediyor. Bu firmaların yatırımları toplamı 2017 yılının altı aylık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 15’in üzerinde artış gösterdi. Söz konusu şirketler içerisinde en yüksek ciroya sahip olan ise Türk Hava Yollan. Firmanın İstanbul’daki 3. havalimanı inşaatı dört fazda tamamlandıktan sonra altı pist ile hizmet verecek. İş Yatırım analistlerinden Esra Şirinel, Türk Hava Yolları’nın havalimanı inşaatının son fazının 2024’de tamamlanmasının ardından 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşmasının beklendiğini ifade ediyor. Öte yandan TAV Havalimanları ve Pegasus da yatırımları ile atakta. TAV Havalimanları taralından yurt içi ve yurt dışında işletilen tüm havalimanlarında yolcu sayısı geçtiğimiz eylül ayında yüzde 15 artış gösterdi. 199O’da charter uçuşlarla havacılık sektörüne giriş yapan Pegasus, bugün uygun ücretle ulaşım imkânı sunan, Türkiye’nin lider düşük maliyetli havayolu şirketi konumunda. Pegasus CEO’su Mehmet T. Nane, “2O17’yi bir yenilenme dönemi olarak görmekle beraber, asıl büyümenin 2018 ve sonrasında gelmesini bekliyoruz” diyor.

DEMİRÇELİK VE DAYANIKLI TÜKETİM

Listede demir çelik sektöründen üç şirket bulunuyor. Bu şirketler: Kardemir, Ereğli Demir Çelik ve İskenderun Demir Çelik. Her üç şirketin yatırımları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15’in üzerinde arttı. Vakıf Yatırım, 2018 yılının nispeten zor bir yıl olacağını öngörse de Ereğli Demir Çelik için güçlü bilanço yapısı, yüksek operasyonel kârlılığı, cazibesini koruyan temettü verimliliği ve yüksek kurdan olumlu etkilenen yapısıyla “endeks üzeri getiri” sağlayacağını öngörüyor.

Dayanıklı tüketim sektöründe ise Arçelik, Vestel ve Vestel Beyaz Eşya şirketleri öne çıkıyor. İş Yatırım, Arçelik’in uluslararası pazardaki organik ve inorganik büyüme hedefleri sayesinde küresel beyaz eşya pazarında varlığını arttırdığını vurguluyor. Arçelik geçtiğimiz mayıs ayında Hindistan’da Tata Grup ile 2018 dördüncü çeyrekte faaliyete geçmek üzere bir buzdolabı üretim tesisi ortaklığına gittiğini açıkladı. İş Yatırım ise raporunda, Hindistan’daki ortaklığın önümüzdeki on yılda 3 milyon adet üretim kapasitesine ulaştığında yüzde 10 pazar payı ile bir milyar dolar ciroya ulaşmayı planladığına dikkat çekiyor. Vestel’in kurutma ve çamaşır makinası yatırımı ise önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde devreye girmesi bekleniyor. Söz konusu yatırımın en geç 2018 yılı haziran ayında tamamlanması planlanıyordu.

İÇECEK SEKTÖRÜ, PERAKENDE VE DİĞERLERİ

İçecek sektöründe iki şirkette yatırımlar yüzde 15’in üzerinde artış gösterdi. Tuborg ve Coca Cola İçecek yatırımları ile öne çıkıyor. Gedik Yatırım analistlerinden Ali Erkan Tanacıoğlu, Coca Cola İçecek hissesinde alım öneriyor. Öneri gerekçeleri arasında artış kaydeden satış hacmi ve satış geliri ile şirketin sürdürülebilir büyüme adına genç nüfus yoğun bölgelerde yatırımlara devam etmesi yatıyor. Listede perakende ve diğer sektörlerde yer alan sekiz şirket bulunuyor. Bu şirketler: Brisa, Banvit, Migros, Doğuş Otomotiv, Soda Sanayii, BİM Mağazalar, Borusan Mannesmann ve Aselsan. Söz konusu firmalardan Migros, Kipa’yı satın almakla birlikte piyasa konumunu güçlendirdi. Tacirler Yatırım analistlerinden Ece Mandacı, 2O17’de Migros’un cirosunda Kipa dahil yüzde 36 büyüme öngörüyor. Öte yandan Vakıf Yatırım tarafından 16 Ekim’de hazırlanan otomotiv sektörü raporunda bu yılsonuna kadar otomotiv satışlarındaki artışın sürebileceğini öngörülüyor. Kurum, yeni yıldan itibaren MTV’de sistem değişikliğinin 2018’den itibaren devreye girecek olması nedeniyle talebin öne çekilebileceğini bununda 2017 yılsonuna kadar yeni araç satışlarını destekleyeceğini belirtiyor. Listede tekstil kimyasalları sektöründe Sasa Polyester ve Aksa şirketleri yer alırken petrol ve enerji sektöründe Petkim ve Zorlu Enerji bulunuyor. Dört şirketin de yatırımları 2017’nin ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15’in üzerinde artış gösterdi.

Bu haber 966 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat