Son 13 yılda sektöre yaklaşık 120 milyar liralık kaynak aktardık. Bu dönemde üretilen konutların yüzde 8,5'i TOKİ tarafından inşa edildi"
"13 yılda Türkiye'nin tamamında 700 bin konut ürettik. Kamu kuruluşları ile yapılan protokoller çerçevesinde üretilen 8 bine yakın sosyal donatının içerisinde 266 hastane, 1003, 18 stadyum, 68 bin kapasiteli yurt ve pansiyon bulunuyor"
İSTANBUL (AA) - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, son 13 yılda toplamda 700 bin konut ürettiklerini belirterek, "Bu süreçte sektöre yaklaşık 120 milyar liralık kaynak aktardık" dedi.
Turan, İstanbul Ticaret Odası İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi'nce düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, TOKİ'nin sektördeki yerini ve projelerini anlattı.
Vatandaşların talep ve beklentilerine cevap verebilmek için yoğun bir çaba ve çalışma içinde olduklarını dile getiren Turan, bu açıdan TOKİ'yi "Millete iyilik üreten" bir kurum olarak tanımladığını söyledi.
Turan, ülkede düzenli konut stokunu artırmak için 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın direktifleriyle 1984 yılında TOKİ'nin kurulduğunu hatırlatarak, 2002 yılında 58'inci hükumetin "Planlı Kentleşme ve Konut Seferberliği" başlatarak TOKİ’yi de yeni bir vizyona kavuşturduğunu dile getirdi.
Son 13 yılda Türkiye'nin tamamında başlanan konut yapımı ile 700 bin rakamına ulaştıklarını ifade eden Turan, "Kamu kuruluşları ile yapılan protokoller çerçevesinde 8 bine yakın sosyal donatı üretimi sağlandı. Bunların içinde 266 hastane, 1003 okul, 18 stadyum, 68 bin kapasiteli yurt/pansiyon ve hizmet binaları gibi faaliyetimiz bulunmakta ve Türkiye'in 50 yıllık açığını kapatmaktadır. 539 cami, 619 ticaret merkezi inşa edilmiştir. Son 13 yılda TOKİ'nin yaptığı konutlarda oturan vatandaşımızın sayısı yaklaşık 3 milyondur" diye konuştu.
Turan, TOKİ'nin 13 yılda güncelleştirilmiş rakamlarla sektöre yaklaşık 120 milyar lira kaynak aktardığını söyleyen kaydederek, "Türkiye'de 2002-2015 döneminde 700 bini sosyal konut olmak üzere yaklaşık 7,5 milyon adet konut üretildi. Bu konutların yüzde 8,5'i TOKİ tarafından, yüzde 1,5-2'si kurumsal firmalar ve markalı, yüzde 89-90'lık bölümü küçük ve orta ölçekli firmalar tarafından yapılan 15-20 daireli binalardan oluşmuştur" ifadelerini kullandı.
- "Dikey değil yatay mimari"
Gelir seviyesi artmış, yaşam beklentisi daha yukarı taşınmış bir ülke olan Türkiye'de vatandaşların TOKİ'den beklentilerinin de farklılaştığını ve geliştiğini belirten Turan, şöyle devam etti:
"İnsanlarımız artık sadece 'barınma' ihtiyacını gidermek değil, çevre ile etkileşimini artıracağı, kendisine sosyalleşme imkanı sunan sosyal yaşam alanları talep etmektedir. Bu nedenle; dünün beklentilerine, dünün imkan ve kabiliyetleriyle çözüm üreten TOKİ konutlarından, daha nitelikli ve konforlu yaşam alanlarını içeren TOKİ konutlarının üretimine geçilmiştir. Yeni üretim disiplinleri gerçekleştiriyoruz. Yol haritamızdaki en önemli unsurlardan biri 64. Hükümetimizin programında da yer aldığı üzere, başta kadim şehirlerimiz olmak üzere tüm mekanlarımızda dikey değil yatay bir yapılaşma olacaktır.
Toplumumuzda dayanışma kültürünü yaşatma arzusu vardır. Hepimizin aradığı; bu topraklara ait olan, farklı gelir gruplarının aynı semtte buluşabildiği; semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, 'mahalle kültürü' kavramında vücut bulan, dayanışmayla mutlu olacağımız sosyal yaşam alanlarıdır. Huzur bulduğumuz bu geleneksel yaşam kültürünün modern şehirlerimizde hayat bulması için, TOKİ olarak artık, sosyal ihtiyaçlara cevap verecek, mahalle kültürünün oluşmasına imkân tanıyan projeler üretiyoruz."
- Yerel mimari ve kalite kavramı
Turan, önemle üzerinde durdukları bir diğer unsurun ise "yerel mimariye öncelik vermek" olduğunu kaydederek, farklı şehirlerin, bölgelerin mimarisine, o bölgelerin kültür ve değerleri, toplumsal alışkanlıkları, yaşam biçimleri ve iklimsel özelliklerinin de yansıdığını aktardı.
Bu nedenle, yeni şehirlerde sadece binalar inşa etmediklerini, bir medeniyet algısının yerel olanına yansımasını oluşturduklarını ifade eden Turan, temel üretim disiplinlerinden bir diğerinin ise "mutlak kalite yaklaşımı" olduğunun altını çizdi.
Turan, "Kalitesi ve nitelikleri artırılmış sosyal konut üretimi' idaremizin birinci önceliğidir. Kalite kavramını, TOKİ olarak 2023 vizyonuna ulaşabilmemizin temel koşulu olarak kabul ediyoruz. Hedefimiz, konutlarımızın yakın gelecekte önce 'kalite' ile anılıyor olmasıdır" diye konuştu.
- "Öncelik dar gelirli vatandaşların"
TOKİ'nin kuruluş amacına uygun olarak sosyal konut ürettiğini dile getiren Turan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ürettiğimiz konutların yüzde 85'i sosyal konut niteliğindedir. Bu konutlar öncelikle dar ve orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımıza verilmektedir. Bu grupların içerisinde engelliler, şehit aileleri ve maluller ile emekliler için ayrı bir kontenjan ayırmış durumdayız. 64. Hükümet programında da ifade edildiği gibi; emeklilerimizi uygun koşullarla ev sahibi yapacağız. Turizm çalışanları, gazeteciler gibi meslek örgütlerinin yanı sıra farklı şehirlerde organize sanayi bölgesi çalışanlarına dönük konutlar da üretilmektedir.
Her yıl yaklaşık 60 bin konut üreteceğiz. Geçmiş yıllardaki tecrübeler ve milletimizin beklentisi doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmayla, konut ihtiyacını karşılamanın ötesinde yeni yerleşim alanları, yeni şehirler oluşturuyoruz. Halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki, sosyal altyapısı bulunan ve 2023'e kadar tamamlayacağımız yeni yerleşim alanları kuruyoruz. TOKİ'nin 2023 hedefi 1 milyon 200 bin konuta ulaşmaktır. Bunun için planlarımızı yapmış durumdayız. Her yıl yaklaşık 60 bin nitelikli ve kaliteli konut üreteceğiz."
YORUMLAR