Bugüne kadar belgesiz işçi çalıştıranlar sadece uyarılıyordu. Bu durum 1 Ocak’tan itibaren değişiyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, 48 tehlikeli ve çok tehlikeli meslekte belgesiz işçi başına 500 lira ceza geleceğini vurguladı.
MESLEKİ Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, tehlikeli ve çok tehlikeli kabul edilen işlerde sertifikasız işçi çalıştırma zorunluğuna uymayanlara yeni yılla birlikte ceza keseceklerini söyledi. Ceylan “Bugüne kadar ceza kesilmedi, uyarıldı. Ama artık ceza da verilecek” dedi.
Geçtiğimiz dönemde yapılan çalışmalarla 17’si inşaat sektöründe olmak üzere toplam 48 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleğe yönelik olarak belge alma zorunluluğu getirilmişti. Bunlardan 17’sinin inşaat sektörüne dönük olduğunu belirten Ceylan, “Bunun dışında otomotiv, enerji, metal sektörlerinin bir bölümünde de belge zorunluluğu var. 26 Mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe giren bu standartlara göre, belgesi olmayan çalışan tespit edilmesi halinde işverene ceza kesilmesi gerekiyor. 2016 yılında bu düzenlemenin ertelenmesi tartışıldı, ancak erteleme yapılmadı. Bunun yerine 2016 bir nevi geçiş dönemi, yeni süreci anlatma dönemi olarak benimsendi” dedi.
1 OCAK’TA DEĞİŞECEK
Bugüne kadar denetimlerde sertifikasız işçi çalıştırdığı tepit edilen firmalara ceza verilmediğini belirten Ceylan, “1 Ocak’tan sonra ise mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışanlar için cezai yaptırım uygulanacak” bilgisini verdi. Ceylan, cezanın belgesi olmayan çalışan başına 500 TL olacağını belirtirken; “Teftişler iş müfettişlerince yapılacak. Cezaların kanuna göre tebliğden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Tekrar aynı durum tespit edilirse, tekrar ceza verilecek” dedi.
Mesleki yeterlilik kurumu olarak 115 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleğe de standart getireceklerini belirten Ceylan, şunları söyledi: “Bu standartlar da zorunlu olacak. Bu iş kollarında -istenmez ama- bir kaza olması ve belgesiz işçi çalıştırması olduğunun belirlenmesi durumunda, artan cezai sorumluluklar söz konusu olacak. Taksirle ölüme sebebiyet suçlaması gündeme gelebilecek.”
Belge zorunluluğu gelen bazı işler şöyle: “Ahşap Kalıpçı, ısı yalıtımcısı, alçı levha uygulayıcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, alçı sıva uygulayıcısı, inşaat boyacısı, alüminyum kaynakçısı, iskele kurulum elemanı, otomotiv mekanikçisi, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, otomotiv montajcısı, duvarcı, sıvacı, yangın yalıtımcısı.”
YORUMLAR