Dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak Türkiye birinci sırada yer alıyor. İngiliz Knight Frank araştırma şirketinin verilerine göre bu durumun sebebi; Ortadoğu'daki yatırımcıların ülkemize ilgi duyması ve Türkiye'nin doğu-batı arasında güçlü bağlarla köprü oluşturması...
Dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak Türkiye birinci sıradayer alıyor. İngiliz Knight Frank araştırma şirketinin verilerine göre bu durumun sebebi Ortadoğu'daki yatırımcıların ülkemize ilgi duyması ve Türkiye'nin doğu-batı arasında güçlü bağlarla köprü oluşturması. 55 ülkeyikapsayan raporda Türkiye'yi İsveç, Yeni Zelanda ve Litvanya takip ediyor.
İngiliz Knight Frank araştırma şirketinin verilerine göre yüzde 15,3 ile dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak Türkiye birinci sırada yer alıyor. 55 ülkeyi kapsayan araştırma raporunda Türkiye'yi İsveç, Yeni Zelanda ve Litvanya takip ediyor. Küresel konut fiyatlarının endeksinin yer aldığı tabloda Türkiye'nin birinci sırada yer almasını özellikle Ortadoğu bölgesindeki hareketlenmelere bağlıyor. Ortadoğu'daki yatırımcıların ülkemize ilgi duyması ve yeniden şekillenmeye başlayan dünya düzeninde Türkiye'nin doğu-batı arasında güçlü bağlarla köprü oluşturması ise en güçlü sebep olarak gösteriliyor. 2016'da konut fiyatlarındaki genel artışların petrol, dolar ve Çin ekonomisi gerilemesi sebebiyle az olacağı rapora not düşülmüş.
ARSA STOKU AZALDIKÇA FİYATLAR ARTIYOR
Konut fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen konut alım hızının da artan ivmeye sahip olmasını İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörün hammaddesi olan arsa stokunun giderek azalmasıyla değerlendiriyor. Durbakayım, yeteri kadar arsanın olmaması nedeniyle devreye giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak GYO dolayısıyla TOKİ'den devraldığı potansiyel arazileri özel sektöre ihale ederek arz tarafını kuvvetlendirmeye çalıştığını ifade etti. Emlak Konut'un çıktığı ihalelere müteahhitlerden gelen yoğun talebin önemini vurgulayan Durbakayım, artan satışlarda ilk kez konut almak isteyenlerin talebinin en fazla yüzde 20 seviyesini geçmediğini belirtti. Artan konut fiyatlarını yatırımcıların devam eden talepleriyle de ilişkilendiren Durbakayım, mütekabiliyet yasası ve devlet tarafından yerli müteahhitlere sağlanan teşviklerin konutlardaki yabancı yatırımcıyı heyecanlandırdığını ve yabancıya yapılan konut satışlarının ihracat kapsamında değerlendirilmesinin en önemli gelişmeler olarak sayılacağını söyledi.
YASAL DÜZENLEMELER FİYAT ARTIŞINA ZEMİN OLUŞTURDU
Artan satışların Türk tüketicisinin gayrimenkulü güvenli yatırım olarak görmesiyle ilişkilendiren İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, yasal düzenlemelerin bu duruma zemin oluşturduğunu kaydediyor. KDV değişikliği ve özellikle Kentsel Dönüşüm Yasası'nın etkisi üzerine duran Tanes, konut faiz oranlarının da düşmesiyle hareketlenmenin arttığını söylüyor. Gayrimenkulü yatırımla bir düşünen Tanes, Türkiye'nin yeniliklere açık bir yatırım ortamına sahip olması ve yatırımın karşılığının en iyi alınabildiği ülkelerden biri olduğunu dile getiriyor. Saydığı sebeplerin gayrimenkuldeki artışa büyük etkisi olduğunu sözlerine ekleyen Tanes, Türkiye'nin yabancı yatırımcının radarında olmasını sağladığını açıklıyor. Tanes, son dönemlerde Türkiye'ye yönelik en yüksek alımın Körfez ülkelerinden geldiğini ve Türkiye'de gayrimenkule yatırım yapanların uzun vadede kazançlı çıkacağını doğruluyor.
Gayrimenkulü ‘güvenli liman' olarak tanımlayan Mresco Türkiye CEO'su Oya Zingal Dural, yatırım açısından Türkiye'nin uzun vadeli düşünülmesi gereken bir yer olduğunu belirtiyor. Gayrimenkuldeki fiyat ve talep artışını körfez yatırımcı etkisinde gören Dural, “Savaşlardan olumsuz etkilenen kesimin yatırımlarını hızla Türkiye'ye kaydırması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün büyük etkisi oldu. Özellikle son zamanlarda petrol üreten ülkelerin işadamlarının petrol harici sektör arayışına girmesi Türkiye'ye bir tek gayrimenkul değil birçok sektörde canlanma yaşatmış oldu.” dedi.
Zaman
YORUMLAR