İstanbulSMD, modern mimarlığın önemli isimlerinden Le Corbusier’nin yarım asıra yayılan yapıtlarından bir bölümünü, Fondation Le Corbusier’nin desteği ve Seranit Grup’un sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi ile izleyicilere açıldı.
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD), modern mimarlığın önemli isimlerinden Le Corbusier’nin yarım asra yayılan yapıtlarından bir bölümünü, “Çapraz Yansımalar/Mimarlık, Fotoğraf ve Metin” isimli sergiyle izleyicilere açıldı. Fondation Le Corbusier’in desteği ve Seranit Grup’un sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi, mimarlık fotoğrafçısı Cemal Emden’in son beş yıldır oluşturduğu Le Corbusier portfolyosu içinden yeni bir seçki olarak sergiye dönüştürüldü.
Teşvikiye Galeri Işık’da açılan ve 8 Nisan’a kadar izlenebilecek olan sergide, Emden’in fotoğraflarının yanı sıra Türkiye’den ve yurtdışından, Le Corbusier üzerine araştırma ve çalışmaları olan akademisyenlerin yazdığı metinler de yer alıyor
Sergi, hem ölümünün 50. yılının ardından Le Corbusier’nin işlerini hatırlamak hem de mimarlık, fotoğraf ve metin arasındaki ilişki biçimleri üzerinde düşünmek üzere tasarlandı. Burcu Kütükçüoğlu’nun küratörlüğünde gerçekleşen sergi, mimarın önemli yapılarının ve güncel durumların izlenmesi için önemli bir fırsat sunuyor. 2011’de Le Corbusier’in Doğu Gezisi’nin yüzüncü yılı nedeniyle Santralİstanbul’da açtığı sergi için mimarın işlerini fotoğraflamaya başlayan ve aynı zamanda İstanbulSMD üyesi olan Cemal Emden, Avrupa, Asya ve Amerika’da yaptığı çok sayıda çekim ile bu konudaki çalışmalarını geliştirdi. Fondation Le Corbusier ile işbirliği içinde çalışarak sergiler düzenleyen Emden’in çalışmaları arasında, son iki yılda Ankara, Marsilya ve Paris’te açtığı Le Corbusier sergileri sayılabilir.
Davetli yazarlar sergiye metinleriyle katkıda bulundu
Cemal Emden’in çektiği Le Corbusier yapılarına dair bir grup fotoğraf, Türkiye ve yurtdışında, görsel kültür ve görsel sanatlar alanlarında çalışan akademisyenlere gönderilerek, onlardan içlerinden seçecekleri bir yapı üzerine, o imgenin kendilerine neden ‘çekici geldiğini’ ifade eden bir başlık ve bir kısa metin üretmeleri istendi. Bu format ünlü görsel kültür düşünürü Roland Barthes’ın Camera Lucida adlı kitabındaki yaklaşımından ilhamla tasarlandı. Proje, mimarlık ve fotoğraf üzerine eşzamanlı, spontane ve öznel düşünceler üretmek için zemin sunmayı amaçlıyor. Metinlerin yazarları, seçtikleri imgelerin mimari ya da fotografik açıdan çarpıcı yönlerini ortaya çıkaracak kişisel yorumlarını, serbest bir tarzda ifade ettiler. Davetli yazarlar, sergiye metinleriyle katkıda bulunmalarının yanı sıra fotoğraf seçkisinin belirlenmesinde oynadıkları rolle, küratoryal sürecin de parçası oldular.
Etkinlik çerçevesinde ayrıca sergiye metinleriyle katkı yapmış olan akademisyenlerden bir grup ile sergi açılışında bir panel düzenlendi.
Mimari kültürün ve fiziksel çevrenin gelişimine katkıda bulunan projeleri destekleyen Seranit Grup ve İstanbulSMD organizasyonu ile gerçekleştirilen sergiye ek olarak, sergilenen fotoğraf ve metinlerin yer alacağı bir kitap basılacak.
YORUMLAR