Kira Sözleşmesi Örneği ve Gerekli Tüm Bilgiler

Kira Sözleşmesi Örneği ve Gerekli Tüm Bilgiler

Kira Sözleşmelerine Temel Oluşturan Mevzuat Kira sözleşmeleri 2011 yılına kadar “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” ile düzenleniyordu; fakat 2011 yılından sonra yapılan değişikle birlikte “6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu “ kapsamına alındı

19 Ocak 2016 - 18:52

Kira Sözleşmelerine Temel Oluşturan Mevzuat Kira sözleşmeleri 2011 yılına kadar “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” ile düzenleniyordu; fakat 2011 yılından sonra yapılan değişikle birlikte “6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu “ kapsamına alındı. Borçlar kanunu kapsamına alınması ile birlikte kiracı-ev sahibi ilişkisinden daha çok bir borç alacak ilişkisine dönmüş oldu.



2015 Kira Sözleşmesi Örneğini İndirmek İçin Tıklayın»

6098 Sayılı Türk Borç Kanunu İndirmek İçin Tıklayın »

Kira Sözleşmesi Özel Koşulları

6098 Türk Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmesi şu şekilde tanımlanmış: “Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme (Madde 299)”.

Tanımı basit olmakla birlikte ev sahibi ve kiracı arasında birçok anlaşmazlık çıkabiliyor, hatta bazı anlaşmazlıklar mahkemelerde sonuçlanıyor. Bundan dolayı, yeni çıkartılan kanunda tartışmalı konulara daha net yaklaşımlar sergilendiği görülüyor.
Kira Sözleşmelerinin Yenilenmesi Durumunda Uygulanacak Kira Artış Oranı

Borçlar Kanununda kira sözleşmesi yenileme zam oranı ilgili 344 maddesinde:

“Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

"Kanundan da anlaşılacağı üzere kira sözleşmeleri yenilemelerinden daha önce kira atış oranı belirlemiş olsanız bile üretici fiyat endeksi (2014 itibari ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi "Yİ-ÜFE" olarak değişti) artış oranını geçemeyecek. Fakat Yİ-ÜFE’nin “Yıllık Ortalama Artış Oranı” ve “Yıllık Değişim Oranı” olmak üzere iki oranı mevcut. Bu durumu netleştirmek için TÜİK yaptığı açıklama ile kira sözleşmeleri yenilemelerinde Yİ- ÜFE yıllık değişim oranın baz alınacağını belirtti. Şunu da belirtelim ki şimdilik TÜİK’in açıklaması baz alınsa da hangi Yİ-ÜFE oranının uygulanacağı konusunda yasal bir süreç mevcut olduğundan değişiklik olabilir.

Bu haber 981 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat