Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Dr. Halisdemir: “İkinci Vatan Programı, yıllık 45 milyar $’lık girdi ile Bütünsel Kalkınma modelini destekleyecek”
Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Dr. Önder Halisdemir, konuşma yaptığı Genç Türkiye Zirvesi’nde gençlere bilginin çok önemli bir dönüştürücü kuvvet olduğunu belirterek “daha çok inovasyon” çağrısında bulundu. Bütünsel Kalkınma’nın önemine değinen Dr. Halisdemir, İkinci Vatan Türkiye Programı’nın bu kalkınma modeli çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi: “Bu programla Türkiye’ye her yıl doğrudan 45 milyar dolar yatırım gelecek. Ve projemiz sadece gayrimenkul değil, bütünsel bir kalkınma modelini destekleyecek yabancı sermayenin Türkiye’ye girişini sağlayacak.”
Yıldız Teknik Üniversitesi öncülüğünde ilk olarak 2013 yılında düzenlenen, bu yıl ise 4’üncüsü gerçekleştirilen Genç Türkiye Zirvesi’ne katılan Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Dr. Önder Halisdemir, açılış konuşmasını T.C. Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı “Bilgi Ekonomisi ve Bütünsel Kalkınma” oturumunda söz aldı.
Bilginin çok önemli bir dönüştürücü kuvvet olduğunu, Bütünsel Kalkınma için inovasyona dayalı akıllı büyümenin tek koşul olduğunun altını çizen Dr. Halisdemir, “Ülkemizin teknoloji ve yetenek kapasitesini artırmak için havacılık ve uzay sektörü, gıda, sağlık, ulaştırma ve mobil tabanlı sektörlerin yanı sıra yenilenebilir enerji, temiz ve sürdürülebilir üretim başta olmak üzere tüm imalat ve hizmet sektörleriyle bütünleştirmek, rekabet gücümüzü artıracaktır” dedi.
Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkış için yine inovasyonun çok önemli bir yol olduğunu paylaşan Dr. Halisdemir, Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarının milli gelirin yüzde 1’inin altında bulunduğunu hatırlattı: “Yüksek gelir grubundaki gelişmiş ekonomilerde bu oran yüzde 1.5 ila 3.5 arasında değişiyor. Bu rakamlar Ar-Ge’ye, maalesef gelişmiş ekonomiler kadar yatırım yapmadığımızı gösteriyor. Ancak belirtmek isterim ki, 2008 ekonomik krizinden sonra dünyada Ar-Ge yatırımları düşmesine rağmen ülkemizde yüzde 66’lık bir artış kaydedildi.”
“2023 hedefi için inovasyon ekosistemi kurulmalı”
Türkiye’nin 2023 Hedefi olan 2 trilyon dolarlık milli gelir için inovasyon ekosistemi kurulması gerektiğinin altını çizen Dr. Halisdemir, finansman şirketlerinin düşük faizli, uzun vadeli mikro finansman kredi hizmeti sağlamadığını altını çizdi. Ağaoğlu’nun ise bu noktada kendi finansman modelini yarattığını belirten Dr. Halisdemir, böylece “kazan-kazan” modellerini bir adım daha ileri taşıdıklarını paylaştı.
İkinci Vatan Programı
İkinci Vatan Türkiye Programı’nın Bütünsel Kalkınma kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine değinen Dr. Halisdemir, programla Türkiye’ye yıllık 45 milyar dolarlık doğrudan yatırım geleceğini belirtti. Proje içeriğinin ise sadece gayrimenkul değil, bütünsel bir kalkınma modelini destekleyecek yabancı sermayenin Türkiye’ye girişini sağlayacağının altını çizen Dr. Halisdemir, “Gençler bu modelin yanı sıra farklı modeller ile Türkiye ekonomisine katkı sunmak için dünyayı araştırmaktan vazgeçmemeleri, inovatif modeller ile Bütünsel Kalkınmayı desteklemeliler” dedi.
“İstanbul Uluslararası Finans Merkezi şart”
İnovasyon ile yaşanacak kalkınma için uygun finansman modellerinin de oldukça önemli olduğunu belirten Dr. Halisdemir, uluslararası finans zanaatkarlarının hep birlikte çalışacağı bir finans merkezinin önemine dikkat çekti: “Türkiye’nin bütünsel bir kalkınma modelini destekleyecek yabancı sermayenin inovatif çözümlerle yönetilmesi için bir finans merkezi oldukça önemli. Çünkü finansal enstrümanların doğru yönetimi ve Türkiye’nin global bir oyuncu olmasının şartlarından biri İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’dir.”
YORUMLAR