Gayrimenkul Sertifikası kazançlı mı?

Gayrimenkul Sertifikası kazançlı mı?

Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı için talep toplama süreci dün başladı

30 Mart 2017 - 14:26

Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı için talep toplama süreci dün başladı. Peki, gayrimenkul sertifikası ne işe yarıyor? Kazandırır mı? İşte bu soruların tüm cevabı haberimizde yer alıyor...




 



Gayrimenkul projesinin yatırımın başında küçük paylara bölünüp belli bir kısmının satın alınmasına imkan tanıyan "Gayrimenkul sertifikası" ile sektörde yeni bir dönem başladı.Öncelikle Gayrimenkul Sertifikasının ne olduğunu yatırımcısına ne gibi avantajlar sağladığını anlamak gerekiyor.
Ne işe yarıyor ?
Bu sisteme dahil olunduğunda kısa vade de mi, uzun vade de mi kazançlı çıkarız kararını çok geç kalmadan vermeliyiz. Gayrimenkul Sertifikası: Gayrimenkul projelerinin, herkesin ortak olabileceği küçük paylara bölünerek oluşturulan bir yatırım ve tasarruf aracıdır. Ev sahibi olmak isteyen vatandaş, projeden sadece parasının yettiği kadar metrekare bazlı satın alma işlemidir.
Sistem nasıl işliyor?
Yani bir daire almak için yeterli parası olmayan, ancak gayrimenkule yatırım yapmak isteyenler vatandaşı devam eden konut projesine ortak etmek. Mesela; 350 bin lira değerinde bir ev satın almak istiyorsunuz fakat birikiminiz 50 bin lira, 50 bin liraya Gayrimenkul Sertifikası alıyorsunuz ve satın aldığınız sertifika değer kazandıkça paranızda değer kazanıyor.
Peki avantajlı mı ?
Böylece hem tasarruf etmiş oluyorsunuz hem de ev almak için bir sisteme dahil oluyorsunuz.

Gayrimenkul sertifikasına dün talep toplama başladı, bankanızdan talep edebilirsiniz.

Tüm vatandaşlar dilediği bütçe ile dilediği kadar sertifika satın alabilir, projeye ortak olabilir.

Bu sistem proje ortaklığı olduğu için en çok kredi kullanmak istemeyen ve risk almak istemeyenler yatırımcılar için avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.
Satılabilir mi ?
Borsadan sertifika almak beraberinde dileği projeye girme fırsatını da sunmuş oluyor.

Ancak amaç ev sahibi olmaksa proje bitimi yani 3 yıl boyunca belirlemiş olduğu daireye yatırım yapmak, hissesini satın almak daha akıllıca olabilir. Gayrimenkul Sertifikası vadesinin sonunda konut yerine sertifikasını nakde dönüştürmek isteyenlere, ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alma sistemi getirildi.
TOKİ güvencesiyle
Borsa fiyatının bulunmaması yada fiyatın makul olmadığı yönünde SPK ve Borsa'nın tespitinin bulunması halinde geri ödeme fiyatının gayrimenkulün piyasa fiyatından yapılması düzenlendi.

Devlet garantili bir sistem olduğundan takip ve tüketici hakları güvence altına alınmış olduğunu belirtmek isterim.  TOKİ  bu sistemde ihraççı göründüğünden proje kalitesi ve bitiş süresi için yatırımcıya garanti verir.
İlk 3 ayda mutlu son
Sertifika satın aldığınızda proje bitimini yani 3 yıl beklemek zorunda değilsiniz, isterseniz sertifikanızı bir gün sonra da nakde çevirebilirsiniz. Ortak olduğunuz projenin gerçekleşmemesi halinde devlet devreye giriyor. Ticaret Kanunu kapsamında sertifika sahipleri mağdur edilmiyor.Gayrimenkul Sertifikası talep toplanmaya başlandığından itibaren ilk üç ayda yatırımcısının yüzünü güldürür diye tahmin ediyorum.
Yüzde 20 kazandırır
Teknik olarak değerlendirmek gerekirse sistem ilk üç ay için yatırımcısına %20 kazandırabilir.

Sonraki aylar için şimdilik yorum yapmak zor. Bu öngörümü Türkiye'de sistem değişikliğinin pozitif etkisine ve mevsimsel olarak konut sektörüne olan talebin çoğalmasına bağlayabilirim.

Kısa vade için yatırım yapmak isteyen, uzun vadede ev sahibi olmak isteyenler bu süreci fırsata çevirebilir. TOKi bundan sonra da farklı sistemler devreye sokarak vatandaşların ev sahibi olmasını kolaylaştıracağını düşünüyorum. Ancak şu gerçeği göz ardı etmemek gerek; vatandaş TOKİ ve Kiptaş'tan düzenli aralıkla ödeyebileceği fasitli satış projeleri beklemeye devam ediyor. Alt ve orta gelirli vatandaş bir yıldır yeni projelere katılmak için sabırsızlıkla beklemeye devam ediyor. İşçi kardeşlerimiz der ki "Ben anlamam Sertifikadan falan, ben alacağım evi. ödeyeceğim miktarı bileyim yeter." İşçi kardeşlerimiz mülk zengini olmayı değil, başını sokacak bir ev sahibi olmayı hayal ediyor!

İslam MEMİŞ/Güneş

Bu haber 631 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat