Otomatik BES’te fonların ayrıntıları netleşti. Şirketlerin toplam 4 faizli ve 2 faizsiz kategoride fon sunma zorunluluğu bulunuyor. Paranın yüzde 10’u girişim sermaye ve gayrimenkul yatırım fonunda olacak
Ocak 2017’de başlayacak 45 yaş altı tüm çalışanların bireysel emeklilik sistemine girmesine imkan tanıyan otomatik katılımda fon seçimi netleşti. Fonlar arasında gayrimenkul sektörüne bir sürpriz çıktı. Altyapı projeleriyle emlak sektörünü destekleyecek fon zorunlu tutuldu.
Hazine Müsteşarlığı’nın hazırladığı sunuma göre, çalışanların maaşından kesilen paralar ilk bir yıl başlangıç fonunda değerlendirilecek. Başlangıç fonunun kurulmasının yetişmemesi durumunda bu fon devreye girene kadar ilk 2 aylık cayma döneminde ‘likit fon’ veya ‘faizsiz standart fon’ sunulabilecek. Ana paranın korunması sorumluluğu şirkette olacak.
2 aylık cayma süresi sonrasında başlangıç fonundan çıkmak isteyene Risk Profili Anketi yapılarak diğer fon seçenekleri önerilecek. 1 Temmuz 2017 tarihine kadar çalışan istese de başlangıç fonundan çıkamayacak.
Faizli veya faizsiz fon
Başlangıç fonunda katılımcının faizli ve faizsiz olmak üzere iki tercihi olacak. Faizli fonun yüzde 60’ı mevduatta, diğer kalan en az yüzde 20’lik kısım maksimum 180 vadeli DİBS, mevduat ve DİBS’ten kalan kısım ters repoda değerlendirilecek. Katılma hesaplarındaysa minimum 31 gün vade bağlanması gerekliliği bulunuyor. 1 yıl boyunca başlangıç fonunda kalan katılımcı risk-getiri profiline göre herhangi bir tercih yapmazsa direkt olarak standart fona geçilecek. Standart fon, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sunulmaya başlanacak. Asıl yekün, bir çok katılımcının tercih yapmadığı varsayımıyla standart fonlarda olacak. Paranın minimum yüzde 50’si devlet borçlanma senetleri veya kira sertifikaları, minimum yüzde 10’u girişim sermaye fonuyla gayrimenkul yatırım fonunda olacak. Özellikle altyapı projeleriyle emlak sektörünü destekleyecek fonun zorunlu tutulması, fon yöneticileri tarafından sürpriz olarak nitelendiriliyor.
Riske göre sınıflama
Standart fonda maksimum yüzde 30’luk pay hisse senedi, ters repo, kıymetli madenler veya vadeli sözleşmelerde değerlendirilirken maksimum yüzde 40’lık pay mevduat veya katılım hesabında tutulabilecek. Tüm şirketlerin kendi kurdukları ya da iş ortaklığı yoluyla toplamda 4 faizli ve 2 faizsiz kategoride fon sunma zorunluluğu bulunuyor. Katılımcıların risk profiline göre sınıflandırılan fonlara bakıldığında, 4 farklı değişken faizli fonlar muhafazakar, dengel, atak ve agresif olarak sınıflandırılmış. 2 farklı değişken faizsiz fon ayrımı ise atak, agresif, muhafazakar ve dengeli opsiyonel şeklinde yapılmış durumda.
Vatan
YORUMLAR