Konut sektörü, Nisan, Mayıs aylarında yılın en hareketli dönemine giriyor... Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, ev alacakların sorunsuz imar ve tapu, iskan izni, doğru yapılmış zemin incelenmesi, deprem ve afetlere dayanıklılık durumuna dikkat etmeleri ve mutlaka “profesyonel destek” almaları konusunda uyarıyor.
-Ünal, Ankara’da gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlere lokasyon olarak Bağlıca’yı öneriyor.
Kentsel nüfustaki hızlı artışa bağlı olarak yaşanan fiziki büyüme, özellikle metropollerde olmak üzere gayrimenkulü en karlı yatırım aracı haline getirmiş bulunuyor.
Konut sektörü, Nisan-Mayıs aylarında yılın en hareketli dönemine giriyor. Son yıllarda hızla büyüyen inşaat sektörü, değişik konut seçenekleri, çeşitli sosyal imkânların bir arada sunulduğu toplu konutlar ve marka projelerle vatandaşlara oldukça zengin alternatifler sunuyor. Gayrimenkul yatırımı yapanlar, diğer yatırım araçlarına göre her zaman daha karlı çıkıyor. Ancak, bilinçli hareket etmeyen vatandaşlar bazı risklerle de karşı karşıya kalabiliyor.
Türkiye’nin lider gayrimenkul danışmanlık firmalarından Eskidji Gayrimenkul’ün Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, tatil planlarının hayata geçirildiği yaz aylarına kadar süren bu canlı döneme giriş öncesi, konut alım planı yapan vatandaşlara uyarılarda bulundu. Ünal, ikamet ya da yatırım amaçlı alımlarda, alınacak konutun imar ve iskân izinlerinin varlığı, tapusunun sorunsuz olması, zemin incelenmesinin doğru yapılması, deprem ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklılık durumu, bulunduğu bölgede gelecekte bir kamulaştırma riskinin olmamasını, mutlaka dikkat edilmesi gereken temel hususlar olarak sıraladı. Emlak sektöründe yatırımın bazı risklerinin bulunduğunun altını çizen Ünal, imar sorunları çözülmemiş bir bölgeden kesinlikle alım yapılmaması tavsiyesinde bulundu. Ünal, tüm riskler doğru analiz edilerek risk içermeyen gayrimenkuller arasında en uygun fiyatlı olanın seçilmesini önerdi. "Ucuzken alıp değerlendiğinde satma" yönteminin ticaretin temel kuralı olduğunu da hatırlatan Ünal, "Şehirlerin gelişim aksı dikkate alınmalı, yakın zamanda hızla değerlenme potansiyeli bulunan bölgeler iyi tespit edilmeli. Bu bölgelerde henüz ucuzken alınan gayrimenkuller orta vadede yüksek getiriler sağlayacaktır" dedi. Ünal, "Bölgeye yönelik imar çalışmaları, bölgede yapılacak AVM, hastane, üniversite gibi büyük devlet ve özel sektör yatırımları, o bölgenin ticari değerini, oradaki gayrimenkul fiyatlarını yükseltecek faktörlerdir. Gayrimenkul yatırımlarında bu tür hususlara dikkat edilmeli" diye konuştu. Bir bölgede gayrimenkullerin değerini etkileyen en önemli faktörlerden birinin de ulaşım durumu olduğuna işaret eden Ünal, ev alınacak lokasyonun genel yol ve ulaşım koşullarının iyi etüd edilmesini önerdi.
-“Mutlaka profesyonel danışman desteği alın!”
Ünal, yarım kalan inşaatlar, bir türlü teslim edilemeyen, yıllarca iskânı alınamayan daireler, örnek dairede olup alınan evde olmayan özellikler gibi gayrimenkul alıcılarının sık karşılaştığı risklere işaret ederek, “kurumsal gayrimenkul firması aracılığı ve profesyonel danışman desteğinden” şaşmamaları konusunda yurttaşları uyardı. İnternetten ya da kendi başına yaptıkları alımlarda mağdur olan birçok yurttaş bulunduğuna dikkat çeken Ünal, “Ev alacakların, lokasyona karar verdikten sonra oradaki kurumsal bir gayrimenkul firmasına giderek tüm isteklerini ve bütçelerini paylaşarak en hızlı, doğru ve güvenli biçimde alım yapmaları en akılcı davranış olacaktır” dedi.
-Ankara’da karlı yatırım için lokasyon önerisi…
Bu arada Ünal Ankara’da gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlere lokasyon önerisinde de bulundu. Ünal, yoğun bir yapılaşma sürecindeki Ankara’nın ana gelişim aksı olan batı yönündeki Bağlıca’nın, sayıları hızla artan üniversiteler, dev sağlık tesisleri ve diğer büyük yatırımlarla en hızlı gelişen bölgesi ve yeni cazibe merkezi olmaya başladığına işaret ederek, bu bölgede şimdi alım yapanların karlı çıkacağını bildirdi. Ünal, “Bağlıca, şu an Ankara’nın en hızlı gelişen bölgesi. Başkentin yeni cazibe merkezi, ODTÜ, Bilkent, Başkent, Hacettepe başta Bağlıca’ya 10 km’lik mesafedeki toplam üniversite sayısı 8’e ulaşıyor. Ankara Üniversitesi 2.000 dönüm alan üzerinde, bölgeyi küresel çapta bir sağlık üssü haline getirecek dev bir kompleks niteliğinde Sağlıkta Mükemmeliyet Merkezi ve Teknopark kuruyor. MİT Müsteşarlığı da 2018’de Bağlıca’daki yeni binasına taşınıyor. Bağlıca, bize göre Ankara’da akılcı yatırımın adresi… Çünkü önümüzdeki dönemde çok prim yapacak, değeri katlanacak. Bölgede şimdi yatırım yapan kazanır, karlı çıkar” diye konuştu.
YORUMLAR