BAŞBAKAN Binali Yıldırım, bölgedeki 23 ili kalkındırmayı, bölgesel kalkınma farklarını yok etmeyi amaçlayan yeni teşvik ve yatırım paketini açıkladı. Diyarbakır’da başbakan yardımcıları ve bakanlarla birlikte düzenlediği toplantıda Yıldırım, “Yeniden şaha kalkmak için buradayız. Doğu ve Güneydoğu’ya yatırımları çekecek, cazibe merkezi haline getirecek dev adımları atıyoruz” dedi. Yıldırım’ın açıkladığı pakette kamunun yaptığı yatırım tutarının 62 milyar lira olduğunu, özel sektörün yapacağıyla beraber 4 yılda bölgeye 140 milyar liralık yatırım yapılacağını açıkladı. Bölgenin en büyük sorununun işsizlik olduğunu ve bunun da yatırımlar gelmediği için olduğunu söyleyen Yıldırım, “Yatırım yapmak isteyen var, korkusundan gelmiyor, terör var diyor. O halde öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak” dedi. Yıldırım açıklanan desteklerin ise 10 yıl boyunca süreceğini belirtirken vatandaşlara da şöyle seslendi: “Şimdi sizin yapacağınız şey takip etmek. Geldi, Memleketim şiirini okudu, paket açıkladı gitti. Yapılıyor mu, yapılmıyor mu? Bunun takibi sizin işiniz, takip edin, ensemizde olun.” İşte Yıldırım’ın açıkladığı paketin ayrıntıları:
YENİDEN İNŞAYA 10 MİLYAR LİRA
- Terörden zarar gören şehir ve ilçelerimizi yeniliyoruz. Sur, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova, Mardin Nusaybin ilçelerini konut, hastane, ibadethane, sosyal tesislerle tekrar ayağa kaldıracağız.
- Sur’u tarihi dokuya sahip çıkarak inşa edeceğiz. Hz. Süleyman Cami etrafını restore ediyoruz. 7 bölgede, 36 bin konut yaparak, teslim edeceğiz. Konut sahipleri bu sürede kirada olacak. Kiralarını da biz ödeyeceğiz.
- Yeniden inşa için Diyarbakır’a 1.9 milyar lira, Şırnak’a 3.5 milyar lira, Hakkari’ye 2.5 milyar lira, Mardin’e 1.8 milyar lira kaynak ayırdık. Toplam 10 milyar lira para harcayacağız.
- Vatandaşlarımızın eşya kayıplarına karşı 255 milyon liralık ödeme yapacağız.
STADYUM VE 67 BİN KONUT
- Batman’da 15 bin, Diyarbakır’da 33 bin, Malatya’da 25 bin seyirci kapasiteli 3 tane stadyum yapıyoruz. Bunlar için 214 milyon lira harcanıyor.
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 23 ilde toplam konut sayısı 67 bin olacak. 15 hastane yapıyoruz. Yatak kapasitesi 1640 olacak.
- 11 ilimizde 51 yeni karakol yapılacak. Bu güvenlik yatırımı 690 milyon bunlar için bütçe görüyoruz.
- Terörden etkilenen vatandaşların yol gıda giyim eğitim kira ihtiyaçları karşılanacak. 2016-2017 yıllarında kullanılmak üzere 202 milyon liralık bütçe ayırdık.
- Çocuklara 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 10 bine çıkarıyoruz. 13 tane sosyal hizmet merkezi 17 aile destek merkezi yapıyoruz. 500 yeni aile destek görevlisi ataması yapacağız.
- Kadınlarımıza yönelik 186 adet meslek edinme merkezi açıyoruz. Bunlar için 125 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Sosyal hizmetler için 393 milyon liralık bütçe öngörüyoruz.
- Konteyner kent projeleri tamamlanacak, 102 milyon lira harcama yapılıyor.
YILDA 80 FABRİKA KURULACAK
- 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi 5 ana kümeye ayırdık. Yatırım yerini bedava veriyoruz.
- Herkese yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi, ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek.
- Sabit yatırım için para harcamayacak. Bu fabrikaları da sembolik bir rakamla onlara uzun vadeli olarak kiraya vereceğiz.
- Her yıl bu 23 il içinde 8 ilde her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da yılda 80 fabrika demektir.
- Fabrika başına 200 ila 800 kişi civarında bir istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor.
- Makine için sıfır faizli kredi veriyoruz. Teminat desteği de kredi garanti fonundan. Bu destekler 2027 yılına kadar devam edecek. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli, 5 yıl 5 yıl şeklinde olacak.
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya üretim tesislerini taşımak isteyenlere de destek veriyoruz. Kurumlar Vergisi istisnası getiriyoruz.
- Çağrı merkezleri için de 20 ila 25 bin civarında istihdam yaratılacak. Anahtar teslim binalar yapılacak.
KAMU ALIM GARANTİSİ VERİYOR
- Gençlerimiz için 8 girişimci merkezi kuruyoruz. Mal ve hizmetlerin tanıtımını bizzat biz yapacağız. Merkezlerin her birine fuar merkezi inşa edeceğiz.
- Devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alımı 23 ildeki fabrikalardan yapılacak. Türkiye dünyaya 4 milyon dolar yardım yapıyor. Bütün yatırımcılara kamu alım garantisi vereceğiz.
- Polis, askerin kıyafet, sosyal güvenlik kurumlarının ilaç, medikal ürün ihtiyaçları var, bu ürünleri bu bölgelerde üretenlere diyoruz ki sen yap alıcısı biziz kardeşim.
- Alımların maliyeti 1.3 milyar lira, toplamı ise 16 milyar lira.
SULU TARIM BÜYÜK DESTEK
- Tarım üretimimizde kalite için sertifikalı tohum üretim ve kullanımını destekliyoruz. Bu bölgelerde yüzde 50 artırarak vereceğiz. Ürün verimliliğinde de yüzde 25 artış bekliyoruz.
- Sulamaya hız vereceğiz. 3 milyon 760 binlik alanın 2 milyon 270 binlik alanı toplulaştırdık.
- Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3.7 milyar liralık bir yatırım yapacağız.
- Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz.
- 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 20’sini sulamaya açtık, yüzde 80’i için 5 milyar liralık bütçe ayırdık.
- Silvan Barajı’nı yapacağız. Sulanabilir alanın yüzde 55’i için 5.5 milyar liralık yatırım yapacağız.
- Bu sulamayla 3.7 milyarlık tarım gelirlerinde artış olacak. Yılda 10 milyar yatırım yapıyoruz. Bir yılda 4 milyarı geri geliyor. 2.5 yılda kendini amorti ediyor.
- 7.3 milyon metreküplük baraj için 3 milyon liralık para harcayacağız.
ULAŞTIRMA, ENERJİ, ALTYAPI
- 6 bin 900 km’lik yeni elektrik üretim hattı, 2 bin 700 km’lik doğalgaz yatırım hattı yapacağız. 3.1 milyar liralık yatırım yapmış olacağız. Doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayırdık.
- 9 km’lik 27 adet güvenlik alanı yapacağız. 300 km yolu yeniliyoruz. Bin 763 km’lik yol, 2 tane köprü ve tünel yapacağız. Karayolları için 8.5 milyar lira harcayacağız.
- GAP için 475 km, DAP için 400 km’lik demiryolu yapıyoruz. Bunların tutarı 11 milyar lira.
- Cep telefonunun kapsama alanlarını genişletiyoruz. 400 milyon liralık bütçe ayırdık.
- İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlıyoruz. 260 milyon metreküplük su temini var.
- 781 kilometre dağıtım, su dağıtım hattı döşeyeceğiz. Günlük 450 metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız.
- Toplam bedeli 700 milyon liradır. Tüm altyapı, enerji, sulama, ulaştırma için 27 milyar lira harcayacağız.
DİŞ HASTANESİ, TOPLUM SAĞLIĞI
- 24 ilde toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı merkezimiz hızla devam edecek. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira.
- 280 milyon lira harcayarak toplum sağlığı merkezi açıyoruz. 769 milyon liraya 660 tane ilave yeni merkez açacağız. Böylelikle 1010 tane merkez için 1.1 milyar lira harcayacağız.
- Sağlık çalışanları için 253 milyon lira ayırdık, 3.800 lojman ve hekim evi yapacağız.
- İlk etapta 35 milyon liralık tıbbi cihaz gönderiyoruz. Bitkisel tedavi sektörlerinin ihtiyaçlarına yönelik bölge çiftçilerinin sözleşmeli çalışma yapmasını sağlayacağız. 4.5 milyar lira toplamdaki harcama.
İŞTE CAZİBE MERKEZİ 23 İL
- Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa,Batman, Adıyaman, Siirt, Mardin, Kilis, Şırnak, Ağrı, Ardahan, Bitlis, Bingöl, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van.
GENÇLİK MERKEZİ YATIRIMLARI
- Toplamda 294 milyon lira harcayarak Şırnak’ta 12, Mardin’de 13, Van’da 7 ve Muş’ta 7 tane spor tesisi yapıyoruz.
- Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açacağız, 40 tane mobil gençlik merkezi açacağız.
- 20 bin gencimize yönelik yurtiçi kamp, 10 bin gencimize yurtiçi hareketlilik, 1000 gencimize özel okul hizmeti sunacağız. 434 milyon liralık bir yatırımla yapacağız.
Hangi bakanlar katıldı?
Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan.
YORUMLAR