Ülkemizde konut fiyatları son yıllarda nüfus ve gelir artışına paralel olarak yüksek seyrediyor. Konutta kar etmek için ise nüfus artış hızı yüksek olan kentlere dikkat etmek gerekiyor.
Ülkemizde emlak fiyatları son yıllarda artış eğiliminde ve bu artış her geçen gün devam ediyor. Yatırımcıların pek çoğu artışın geçici olduğu gerekçesiyle yatırımlarını ertelese de, konut fiyatları endeksi artışın yukarı yönde devam ettiğini ortaya koyuyor. Reidin-Gyoder Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre; 2016 Mart ayında bir önceki aya göre konut fiyatları %0.65 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre %8.50 oranında arttı. Endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %69.70 oranında artış gerçekleşti. Türkiye'nin önde gelen Gayrimenkul firmalarından Century 21 Türkiye'nin Yönetim Kurulu Başkanı Önder Uzel, konut fiyatları endeksine göre fiyatların sürekli olarak artış yönünde olduğunun görüldüğünü söyledi. Konut fiyatlarındaki yükselişin ardında nüfus ve gelir artışının olduğunu, buna paralel olarak kentlileşme oranındaki artışın da fiyatları etkilediğini kaydeden Uzel, "Nüfus, gelir artışı ve kentlileşme gibi etkenler konut talebini arttırıyorken, ihtiyaçları karşılayacak konut ve dükkanlar yeterince inşa edilmiyor ve yeni bölgelerin imara açılması çok kısıtlı kalıyor. Bu durum ise gayrimenkul sektöründe fiyatların yönünü yukarı doğru çekiyor" dedi.
Gayrimenkule yatıran kazanacak
Gayrimenkulün her dönemde olduğu gibi günümüzde de en karlı yatırım aracı olduğunu, gelecekte de bu durumun süreceğinin altını çizen Önder Uzel şöyle devam etti: "Bir kentte gayrimenkul fiyatlarının yükselmesi tamamıyla o yerleşim birimindeki nüfus artışıyla doğru orantılıdır. Bir kent nüfus alıyorsa, bu gayrimenkule olan talebi artırır. Talep arttığı için de gayrimenkul fiyatları yükselir. Çünkü gayrimenkul arzı zor ve uzun bir süreçtir. Zira, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 2011'de nüfus 74 milyon 724 bin 269 iken, 2015'de nüfusun 78 milyon 741 bin 53'e çıktığı görülüyor. Yani nüfusumuz her yıl ortalama % 1.3 artış göstermiş. Türkiye'de gayrimenkul alan herkes uzun dönemde karlı çıkacak. Hem Türkiye'de hem de dünya'da kentleşme oranının artış eğiliminde olduğu metropollerde gayrimenkul sahibi olanlar gelecekte daha da karlı çıkacak."
Bu illere yatırım yapan zarar etmez!
Nüfusun hızlı arttığı, kentlileşme oranının yüksek olduğu şehirlerde arsaların konutlardan daha yüksek getiri sağladığını ifade eden Uzel şöyle konuştu: "Nüfus artışı arsa fiyatlarını, bu da konut fiyatlarını yükseltir. Ama konuttaki bu yükseliş arsadaki kadar olmaz. Nüfus alan il ve ilçelerde mağaza olabilecek nitelikte dükkan ve ofis sahibi olmak da büyük kazançlar getirebilir. Hatta, işlek bir caddede, köşe başında, geniş çaplı dükkan satın aldığınızda, hayatınızın ilerleyen yıllarında sizi piyangodan para çıkmış kadar zengin edebilir. Nüfus sayımına göre sırasıyla İstanbul Ankara, Antalya, Gaziantep ve Şanlıurfa'nın nüfus artış hızı en yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu illere yatırım yapanlar kazançlı çıkacaktır."
YORUMLAR