Binaların ömrü 100 yıla çıkacak!

Binaların ömrü 100 yıla çıkacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Resmi Gazete'de yayımlanan Su Yalıtımı Yönetmeliğine ilişkin, "Mevcut binalarda ömür 30 yıl ama bu binaların su yalıtımı doğru yapılırsa binaların ömrünü yaklaşık 80, 100 yıla çıkartabiliriz" diye konuştu.

07 Kasım 2017 - 20:31

Sheraton Otel'de sektör temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, "Su Yalıtımı Yönetmeliği"ni değerlendirdi.  Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, yönetmeliğin önümüzdeki yıl uygulamaya konulacağını belirten Öztürk, binaların daha güvenli, kaliteli, sağlıklı ve uzun ömürlü olması için tüm ilgili paydaşlarla beraber çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaların sonucunda yönetmeliği yayımladıklarını belirtti. Öztürk sözlerine şöyle devam etti:
 
"İstanbul'daki depremlerin en büyük nedenlerinden biri de zemindeki kolonların, kirişlerin ciddi şekilde aşınması ve binaların bu sebeple taşıma yükünün azalması. Bu çalışma ile binaları ilk yapıldığı andaki pozisyonda korumak istiyoruz. Bunun için de yeni yapılacak binalarda özellikle su yalıtım projelerini, su yalıtım malzemelerini ve su yalıtımının uygulanmasıyla ilgili yol haritasını ortaya koyduk. Yaklaşık 7 aylık bir süre var. Bu süreyi Bakanlık olarak dolu dolu geçirmek istiyoruz. Bu konuyla ilgili teknik kılavuzlarımızı oluşturacağız."
 
Yeni binalarda mühendislerin doğru projeleri, ustaların ise doğru uygulamalar ve malzemeleri belirlemeleri için çalışma yapacaklarını söyleyen Öztürk, bu çalışmanın ocak ayında tamamlanacağını söyledi.
 
"Mevcut binalarda ömür 30 yıl ama bu binaların su yalıtımı doğru yapılırsa binaların ömrünü yaklaşık 80, 100 yıla çıkartabiliriz." mesajını vermek istediklerini söyleyen Öztürk, bunun için gerekli altlıkların oluşturulması gerektiğini de belirtti.
 
Öztürk, altyapı oluşturulmasının önemine ilişkin de şunları söyledi.
"Bununla ilgili altlıkları doğru oluşturmamız lazım. Aksi durumda Bakanlığa 'Al bunu denetle, denetleyerek sonucu al' demek yerine altlığı doğru oluşturmamız, denetleme-izleme-takip sistemleri oluşturmamız, bununla ilgili bir bilgisayar programı oluşturmamız, nerede, hangi yöntemle bina yalıtımı yapılıyorsa onun hazırlanacak programa girmesi gerekiyor. Bunun doğru uygulanmasıyla şehirlerimiz daha kaliteli hale gelir." 
 
Binaların suya, çatıların güneşe karşı kullanışlı ve korunaklı hale getirilmesi gerektiğini de söyleyen Mustafa Öztürk, Bakanlığın sektör temsilcileriyle birlikte bir yol haritası oluşturacağını ve kamuoyuyla paylaşacağını belirtti. Öztürk, su yalıtımı için 7 aylık bir eğitim seferberliği başlatılması ve bu alandaki bütün ustaların belgesiz çalışmaması gerektiğini de söyledi.
 

Bu haber 693 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat