Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ocak'ta yüzde 1.82, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0.55 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9.58, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 5.94 oldu.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya şunları söyledi:
“Enflasyon ülkemizin gelen ekonomik verileri açısından hayli önemli bir gösterge. Alım gücündeki değişimi, piyasalardaki reaksiyonlar gibi pek çok parametrenin hem sonucu hem de etkileyicisi. Bu açıdan bakıldığında beklentilerin üzerinde artan enflasyon üzerinde iyi bir okuma yapmalı ve önlemlerimizi almalıyız. Tabi bu noktada enflasyondaki yükselişin en büyük sebebi gıda fiyatlarındaki artış. Önümüzdeki dönem için gıda fiyatlarında bir azalmanın olacağının öngörüldüğünü düşünürsek bu tablo enflasyona olumlu yönde yansıyacaktır. ”
“Küresel piyasalardaki durum da faiz politikasını ve enflasyon verilerini doğrudan etkileyebiliyor. Çin’in elde ettiği düşük büyüme verileri ve endişeler, Euro bölgesinde istenen canlanmanın henüz tam anlamı ile sağlanamamış olması, jeopolitik riskler, FED’in faiz kararları gibi değişimler, kur oynamaları, ekonomimiz, yatırım kararları ve enflasyonumuz üzerinde önemli etkilere sahip.”
Merkez Bankası’nın açıkladığı yılın ilk enflasyon raporunda ocak ayındaki artışa işaret ettiğini de belirten Dumankaya, “Merkez Bankası yayınladığı yılın ilk enflasyon raporunda enflasyonu yüzde 7,5’a çekmek için yoğun bir gayret sarf edeceğini ifade etti. Bunun oldukça önemli bir politika olduğunu şimdi çok daha iyi görüyoruz çünkü enflasyonun çift hanelere çıkması ekonomimizin daha önce elde ettiği kazanımlarının boşa çıkması anlamına geliyor. Bu noktada enflasyonun bir miktar yükselmesi telafi edilebilir bir durum fakat çift hanelerde sabitlenmesi bazı kırılganlıklara sebep olur. Önümüzdeki dönem için konuşursak ben enfasyonun mart ayında yüzde 7’lere gerileyeceğini, ikinci çeyrekte ise yüzde 6-7 aralığına gerileyeceğini düşünüyorum ”, dedi.
Enflasyon ile faiz oranları arasında paralel bir ilişki olduğunu ve enflasyonun para politikasını da etkilediğini ifade eden Dumankaya son olarak şunları söyledi: “Enflasyon hedefleri, sağlam bir para politikası uygulama yolunda bize yardımcı olacaktır. Sektör açısından bakacak olursak tek haneli bir enflasyon yüzdesi inşaat sektörü için önemli bir gider maliyeti olan girdi masraflarını da bir miktar sabitleyecektir. Bu durumun devamlılığı sektör açısından yatırım hamlelerini de beraberinde getirir. Merkez Bankası’nın faiz politikasına da değinecek olursak, Dumankaya olarak biz, TCMB’nın faiz indirim sürecini devam ettirmesini bekliyoruz. ”
YORUMLAR