Daha Güçlü Türkiye" için ellerini taşın altına koymaya hazırlanan gayrimenkul şirketleri yeni projelerine hız kesmeden devam ediyor. Yeni dönem büyüme stratejilerini ülke büyümesini desteklemek üzere yeniden inşa ediyorlar.
2016'da yakın coğrafyada yaşanan sorunlar, terör saldırıları, 15 Temmuz'daki darbe girişimi, yurt içi ve yurt dışı finansal piyasalardaki dalgalanmalar ekonomiyi olumsuz etkiledi. Tüm bu gelişmeler ışığında 2017, milli ekonomiye sağlanan desteğin daha da önem kazandığı bir yıl olacak gibi duruyor. Şirketlerin pek çoğu da bunun bilincinde... "Daha Güçlü Türkiye" için ellerini taşın altına koymaya hazır görünüyorlar. En önemlisi bu amaçla yatırımlarını sürdürmeyi planlıyor, yeni dönem büyüme stratejilerini ülke büyümesini desteklemek üzere yeniden inşa ediyorlar.
Türkiye ekonomisi, konjonktürel nedenlerle olumsuz bir yılı geride bıraktı. Yaşanan olumsuz gelişmelerin ışığında Orta Vadeli Program da revizyona gidildi. OVP'deki 2016 için yılbaşında yüzde 1,3 olarak belirlenen bütçe açığı hedefi, revizyonda yüzde 1,6'ya 2017 içinse yüzde l'den yüzde 1,9'a yükseltildi. Bu da 2017'de büyümeyi desteklemek amacıyla kamu harcamalarının ve yatırımlarının yükseleceğini gösteriyor.
Olağanüstü zamanlarda sadece hükümetin aldığı önlemler yeterli değil. İş dünyasının hassasiyeti ve yapıcı tavrı da önemli. 2017'ye girerken iş dünyası da "Daha Güçlü Türkiye" için elini taşın altına koymaya hazır görünüyor. Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, durumu şu sözleriyle ifade ediyor: "Her dönemkinden daha fazla hassasiyetle ve yapıcı davranmalıyız. Öz kaynağımızı, sermayemizi bu ülkeden kazandık. Bu konuda sadece bankalara değil kamuya, reel sektöre, bütün iş dünyasını temsil eden taraflara roller düşüyor."
"Daha Güçlü Türkiye" için şirketlerin 2017 ajandasını, büyüme planlarını ve ülke büyümesini nasıl destekleyeceklerini araştırdık.
ZORLUKLARI PAYLAŞMALI
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali. finans sektörünün darbe girişimine karşı çok sağlam bir duruş sergilediğini söylüyor. Bali, 2016 değerlendirmesini ve 2017 hedeflerini şöyle ortaya koyuyor:
"Küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı, yakın coğrafyada jeopolitik risklerin arttığı bir ortamda, ülkemize karşı sorumluluklarımızın bilincinde hareket ettik. Kredi büyümesi açısından 2017 yılında tüketim eğiliminin devamı ve yatırım iştahındaki gelişmelerle birlikte, bankaların sermaye yeterlilik oranlarının seyrinin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Bankamızda, müşterilerimizin dijital kanal kullanım oranları hızla yükselmeye devam ediyor. Önümüzdeki yıl da bankacılık sektöründe büyümenin esas gücünü mobil bankacılığın oluşturacağını öngörüyoruz. Eğer finansal kurumlanıl bilançoları bir şeye lazım olacaksa, işte bugünlere lazım. Vatandaş, kurum olmak, sadece bir ülkenin refahını paylaşmak değildir. Onun zorluklarını da paylaşmak gerekir. Hepimiz, elimizi taşın altına koymalıyız ve Türk işletmelerinin değerlerini koruyacak şekilde davranmalı. asla acil kararlar alarak bunların çarçur edilmesine neden olmamalıyız."
10 MİLYAR DOLARA DOĞRU
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu gibi konularda Türkiye'nin teknoloji merkezi konumunda...
TUSAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde ihracatta 500 milyar dolar hedefine ulaşması yolunda üzerlerine düşen sorumluluğun bilincinde olduklarını söylüyor. Türkiye'nin kendi savaş uçağını, helikopterini yapması ve kazanılacak yeni teknolojilerle özgün ürünler geliştirmesi için çalıştıklarını belirten Kotil, 2017 hedeflerini şöyle açıklıyor:
"Bu yıl 1,3 milyar dolara yaklaşan ciro gerçekleştirdik. 2017 yılında bir önceki yıla göre ciromuzda yüzde 67 artış hedefi koyduk. Yine yüzde 22 istihdam artışı gerçekleşecek. Önümüzde büyük hedeflerimiz var. Bu şirketin cirosunu 10 milyar dolara taşıyacak atılanları yapmamız gerekiyor."
"DİJİTALLEŞMEYLE BÜYÜYECEĞİZ"
Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen, 2017 yılı için TL bazında yüzde 20'lik bir büyüme öngördüklerini söylüyor ve ciro hedeflerini 1,9 milyar TL olarak açıklıyor. Dölen, 2017'ye dair yol haritasını şöyle açıklıyor:
"İnovatif ve dijital iş modelleri geliştirmeye ve başarılı projeleri başlatmaya odaklandık. Müşterilerimizin maliyetlerini düşürebilmek ve onlara yeni pazarlarda rekabet avantajı sağlayabilmek önceliğimiz."
2017'de 40 milyon dolar yatırım gerçekleştireceklerini ifade eden Dölen, bu yatırımların yarısının Ar-Ge ve inovasyona yapılacağını söylüyor. Dölen. 2017 yılında iş süreçlerini daha da etkinleştirerek kendileri ve paydaşları için verimliliği artırmak için çalışacaklarını belirtiyor. Standartlardan taviz vermeden verimliliği gerçekleştirmenin en sağlam yolunun dijitalleşmeden geçtiğini ifade eden Dölen, "Ar-Ge, inovasyon ve dijitalleşme çalışmaları sonucunda, satışlarda ek yüzde 5'lik bir artış elde etmeyi hedeflediklerini belirtiyor. 2017 yılında Ar-Ge kadrolarını da yüzde 25 artıracaklarını söylüyor.
"YENİ YATIRIMA VE İSTİHDAMA DEVAM"
ZEKİ KONUKOĞLU / SANKO HOLDİNG YÖN. KUR.BŞK.
YEDİ TEZGAHTAN BUGÜNE
Sanko'nun temeli 1904 yılında büyük dedemiz Sani Bey tarafından 7 dokuma tezgahıyla atıldı. Günümüzde yaklaşık 15 bin çalışanla tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makineleri, finans, bilişim, gayrimenkul, AVM, sağlık ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. Grubumuzun yıllık ihracat rakamı 500 milyon doların üzerinde.
YENI YATIRIMLAR
2017 yılında da planlamalarımıza uygun olarak yatırımlarımız devam edecek. Sanko olarak 2017 yıimda enerji sektörüne 85, tekstil sektörüne 55. çimento sektörüne 30, ambalaj sektörüne 15 olmak üzere toplam 185 milyon dolarlık yatırım öngörülüyoruz.
Şirketlerimiz 22 yıldan beri Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alıyor. Yurt dışında da 35 ofisle dünyaya açıldık. Yatırımlarımızı aksatmadan yurt içi ve yurt dışındaki pozisyonumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz. Sekiz yüz yem ı$e alım yapacağız.
"HEDEFİMİZ 100 KAMPÜS"
Bahçeşehir Okulları İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel. 1994 yılında eğitime başladıkları ilk günden bu yana nitelikli eğitimi daha çok çocuğa ulaştırma hedefiyle ilerlediklerini belirtiyor. Bu hedef doğrultusunda her yıl kampüs sayılarını artırdıklarını söyleyen Yücel, "Türkiye genelinde 42 ilde 81 kampüsümüz bulunuyor ve bu sayıyı önümüzdeki eğitim döneminde 100'e çıkarmayı hedefliyoruz" diyor.
2017-2018 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde 20 yeni kampüs açmayı planlamalarının yanı sıra her alanda eğitim yatırımı yaptıklarına dikkat çeken Yücel, şöyle devam ediyor: "Eğitim teknolojileri, yeni eğitim modellerinin ülkemize kazandırılması, öğretmen eğitimleri başta olmak üzere, eğitimin her alanına yatırım yapmaya devam edeceğiz."
600 MİLYON TL'LİK PLAN
Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali, 2017 yılı için hedeflerinin 2 milyar TL'lik satışı ve yüzde 40 büyümeyi sağlamak olduğunu söylüyor. Büyükdere Caddesi üzerindeki İstanbul Tower 205. Küçükçekmece'deki Blue kike İstanbul ve Kemerburgaz'daki Kemerlife XXIII projelerinin inşasının halen devam ettiğini İndirten Karali, 2017 yılında ise Ulus projelerinin yanı sıra Zekeriyaköy ve Göktürk'te iki farklı proje ile Güneşli deki Güneş Tepe projesini hayata geçireceklerini ifade ediyor. Karali, yeni yıl hedeflerini şöyle açıklıyor: Yatırımlarımız inşaat ve eğitim sektöründe devam edecek. 2017'de Metal Yapı Konut'ta 500 milyon TL, Doğa Okulları na ise yaklaşık 100 milyon TL yatırım hedefimiz var. Metal Yapı Konut bünyesinde 4 bin. Doğa Okulları nda 11 bin kişi olmak üzere toplam 15 bin kişilik istihdamla, ekonomiye aylık 25 milyon TL'lik katkı sağlıyoruz. Yeni yılda Metal Yapı Konut bünyesinde 2 bin 500 kişiyi, Doğa Okulları'nda ise 500 yeni kişiyi istihdam edeceğiz."
"YÜKSELMEK İÇİN KOŞMALI"
PwC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın, Türkiye'nin küresel ekonomideki yerini koruması ve yükselmesi için koşması gerektiğine dikkat çekiyor. Yalçın'ın 2017 yılında "Daha Güçlü Türkiye" için önerileri şöyle:
"Türkiye, önemli avantajlar barındıran temellerinin yanı sıra kriz süreçlerine aşina ve krizle baş edebilme deneyimine ve becerisine sahip. Ekonomik yapıda gerekli kontroller sağlandığı ve öngörülen reformlar için vakit kaybetmeden düğmeye basıldığı takdirde kısa vadede belirsizlik yaratan sıkıntılar, Türkiye'yi derinden sarsmayabilir. Bunun için toplumun her kesiminde enerjinin bu ortak amaca yönlendirilmesi gerek. Ayrıca ekonomik oyuncuların ve iş yaşamının bu çok önemli katkıyı yapabilmesi için önünün açılması kritik bir ön koşul. PwC Türkiye olarak ülkemizin hikayesini gururla ve güvenle anlatıyoruz. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yeniden bir atılım içine girerek ekonomik olarak layık olduğu yere ulaşması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."
YENİ PROJELERLE BÜYÜYECEK
TLC Klima Yönetici Ortağı Sema Tunar, ağabeyi Akın Telci ile bir yıl önce kurdukları TLC Klima ile başarılı bir yılı geride bıraktı. Dünyanın en büyük klima üreticilerinden biri olan Çinli Gree Electric ile önemli bir iş birliğine imza attı ve şirketin Türkiye distribütörü oldu. Tunar, 2017'de daha güçlü Türkiye ekonomisine olan inançlarını koruduklarını söylüyor. Bireysel, multi, hafif ticari tip klimalardan oluşan ürün yelpazelerine orta ve büyük ölçekli otel, hastane, konut gibi projelerde uygulama alanı bulan VRF klima sistemlerini de ekleyeceklerini belirten Tunar, "2017 bizim için yine bir yatırım yılı olacak. Stratejimiz mevcut iş ortaklarımızla bağlarımızı güçlendirerek birlikte gelişime açık ve sürdürülebilir iş modelini oturtmak olacak. 2017 büyüme hedefimizse yüzde 50" diyor.
"TOPLUMUN TÜM ALANLARI GÜÇLENDİRİLMELİ"
AYŞE KADIOGLU / SABANCI ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEKİLİ
DÜNYA ÜNİVERSİTESİ YOLUNDA
Sabancı Üniversitesi'nin 3 bin 637'si lisans, 1.005'i lisansüstü olmak üzere toplam 4 bin 642 öğrencisi bulunuyor. Sabancı Üniversitesi, uluslararası sıralamalardaki başarısının yanı sıra akreditasyonlar ve iş birlikleriyle de "bir dünya üniversitesi" olma yolunda güçlü adımlarla ilerliyor.
2015 yılı sonunda Sabancı Üniversitesi aktif araştırma fonu 210 proje ile 80 milyon TL'ye ulaştı. Öğretim üyesi başına araştırma fonu bütçesi yaklaşık olarak 433 bin TL, öğretim üyesi başına araştırma projesi sayısı ise 1,15 oldu.
HER ALANDA BAŞARI
Sabancı Üniversitesi kurulduğu günden bu yana, ülke gelişiminin ve güçlenmesinin tek bir alanda yapılacak çalışmalarla olmayacağı, toplumun tüm alanlarında yapılacak iyileştirme ve güçlendirme çalışmalarıyla yapılacağını savunuyor. Sabancı Üniversitesi bu bağlamda bünyesinde bulunan merkezlerle Türkiye'nin her alanda ileri gitmesi için çalışmalarda bulunuyor.
TALEBİ CANLI TUTACAK
Çimento sektörü Türkiye'deki sosyo-ekonomik gelişmelerden doğrudan etkilenen bir alan. Votorantim Çimento CEO'su Mustafa Şefik Tiizün, 2017cle konut ve konut dışı bina stoku yenileme pazarının yanı sıra büyüyen nüfusun sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek ilave konut projelerine de ağırlık verileceğini söylüyor. Devam eden konut-dışı bina, altyapı ve enerji yatırımlarının 2017 yılında da çimentoya olan talebi canlı tutmasını bekliyor. 2017 yılında Türkiye'nin ekonomik büyümesine paralel çimento sektöründe de yaklaşık yüzde 3 yurt içi talep artışı öngördüklerini belirten Tüzün, hedeflerini şöyle aktarıyor:
"Sektöründe dünyanın en büyük ilk 10 şirketi arasında yer alan Votorantim Cimentos, Türkiye çimento pazarındaki konumunu güçlendirecek yatırımlara devam ediyor. Sivas'ta yapımı devam eden yeni klinker hattı projemizin 2017 yılında devreye girmesiyle satışlarımızda yaklaşık yüzde 15 artış hedefliyoruz. 140 milyon Euro'luk yatırımımızla Sivas çimento fabrikamızın kapasitesini 3 kat artırarak yıllık 0,6 milyon tondan 1,8 milyon ton çimentoya çıkarıyoruz."
"BEŞ YÜZ BÜYÜKTEN BİRİ OLACAĞIZ"
Turanlar Group CEO'su Murat Turan, inşaat sektörünün Türkiye'nin son 10 yılına damgasını vurduğunu ve gelecek 10 yılda da bu durumun devam edeceğini söylüyor. Turan, Türkiye'nin çok önemli sınavlardan geçmeye devam ettiğini hatırlatırken Peli Parke olarak 2017'ye bakışlarını şöyle özetliyor: "2017 yılında da Orta Doğu ve Arap ülkelerinden gelen yoğun talepler sektörü dinamik tutacak. 2016 yılının son çeyreğinde yaptığımız üretim yatırımıyla kapasitemizi yüzde 15-20 civarında artırdık. 20l6'da saha ve satış kadromuza yaptığımız yatırımlar 2017 yılında da devam edecek ve istihdama çok önemli katkılar sağlamaya devam edeceğiz. 2017 yılında üretime yapacağımız yaklaşık 3 milyon TL yatırımla kapasitemizi daha da artırmayı planlıyoruz. 20l6'da ciroda yüzde 35 büyüdük. 2017'de bu başarıyı sürdürüp Türkiye'nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşunun içinde olmayı hedefliyoruz."
"İLK 100'E YÜKSELİRİZ"
Anadolu Bilişim Hizmetleri (ABH) de 2017 yılında Türkiye'nin büyüme öngörülerine paralel istikrarlı büyüme trendini sürdürmek hedefinde. ABH Genel Müdürü Yakup Kadri Ünal. 2017-2018 dönemi için veri merkezi faaliyetlerini kurumsal şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılandırmayı ve müşterilerine uçtan uca BT hizmeti sunmayı hedeflediklerini söylüyor. Ünal, "Bütünleşik iş teknolojilerinin yükselişiyle, müşterilerimize kendi yatırımlarımızla hizmet vermenin yanında hibrid veri merkezi yaklaşımımızla farklı hizmetleri de uygun maliyetlerle sunmayı hedefliyoruz" diyor. 2017 de kârlılık oranlarında iyileşme lx*kleyen Ünal, ciro artışlarını da ülke ekonomisindeki büyümeden daha yüksek bir orana ulaştırmak arzusunda. Ünal, "Bu sayede 2015 yılında Bilişim 500 sıralamasındaki yerimizi 105'incilikten ilk 100 şirket arasına yükselteceğimize inanıyoruz" diyor.
YENİDEN YAPILANMA YILI
Aremas Gayrimenkul Kurucusu ve Genel Müdürü Vedat Arslan, 2017 yılının gayrimenkul sektörü için bir yeniden yapılanma yılı olarak geçeceğini düşünüyor. Arslan 2017'ye dair hedef ve öngörülerini şöyle paylaşıyor: "2017'nin son çeyreği konutta lansman sayısı ve satışlar bakımından yoğun geçecek.
Sancaktepe. Maltepe, Ataşehir,
4. Levent ve Bahçeşehir projelerine ek olarak 2017'de satışına başlamayı hedeflediğimiz Maltepe-Başıbüyük, Çubuklu, Bahçeşehir ikinci etap projelerimizle gerçekleştirdiğimiz konut satış miktarını ciro bazında en az yüzde 40 artırmayı hedefliyoruz. 2016 yılında satışına aracılık ettiğimiz yaklaşık 700 milyon TL'lik işlem miktarını 2017 yılında minimum 1 milyar TL'ye getirmeyi hedeflemekteyiz. Yaklaşık 80 bin metrekare alana sahip 3 farklı projede hizmet sunduğumuz ofis kiralama alanında ise 2017'de yüzde 2ü büyüyeceğiz."
"YATIRIMLAR HAYATA GEÇECEK"
Mikro Yazılım Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Tomuş, 2017 yılının kendileri için son 2 yıldır gerçekleştirdikleri planlı yatırımları hayata geçirme yılı olacağını söylüyor. E-Dönüşüm çözümlerinin. e-Mikro ürünlerindeki gelişme ve çeşitlenmelerin, lokomotif ürünleri olan ticari yazılımlardaki geliştirmelerin 2017'de hayat bulacağını söyleyen Tomuş. 2017 planlarını şöyle açıklıyor: "Mikro Yazılım, her geçen yıl hem daha geniş bir kullanıcı kitlesine hem daha geniş bir sektörel ürün gamına sahip oluyor. Gelişen erişime paralel olarak; değişime. dönüşüme ve istihdam sağlamaya devam edeceğiz. Amacımız her zaman kullanıcılarımıza daha kaliteli ve yüksek memnuniyet seviyesinde hizmet sunmak olacak."
HEDEF 50 KAMPÜS
Uğur Okulları Genel Müdürü Yücel Yücel. 49 yıl önce 3 odalı bir dershane ile başlayan eğitim yolculuklarını bugün 70 Uğur Temel Lisesi, 23 Uğur Anadolu Lisesi, 11 Uğur Ortaokulu ve geçtiğimiz yıl açılan 12 kampüs ve yeni dönemde 13 yeni kampüs ve 4 Anadolu Lisesi yatırımı ile sürdürdüklerini söylüyor.
Kaliteli eğitimi Türkiye'nin her noktasına yaymak istediklerini ifade eden Yücel, şöyle devam ediyor: "Hedefimiz önümüzdeki yıl, 50'nci yılımızda 50 kampüs sayısına ulaşmak. 2017-2018 öğretim dönemi için 100 milyon TL'lik yatırımla yüzde 100 büyümeyi ve önümüzdeki dönemde artacak okul yatırımlarımızla bugün 6 bine yaklaşan çalışan sayımızı da 12 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimiz, asla hayal değil, önümüzdeki yıllarda da Uğur Üniversitesi'ni açacağız."
AGRESİF BÜYÜME YILI
Bereket Döner CEO'su Nezif Emek. 2017 yılına dair olumlu beklentilerinin olduğunu söylüyor. "2017 bizim agresif büyüme yılımız olacak. Yüzde 40'lık büyüme öngörüyoruz" diyen Emek, 2017'de 50 yeni restoran açacaklarını ifade ediyor. 2017 yılını 200 milyon TL'nin üzerinde bir ciro ile kapatmayı hedeflediklerini söyleyen Emek, şöyle devam ediyor:
"Günlük 50 ton üretim ve 150'nci şubeyi açma hedefindeyiz. Yurt dışı şube sayımızı artırmak ve restoran açtığımız ülke sayısını 5'e çıkarmak istiyoruz. 2017 yılında 4 milyon dolarlık yatırım öngörüyoruz. Besi çiftliğimizi tamamlayacağız, yurt dışı üretim tesisleri kurup süt ürünleri fabrikamızı büyüteceğiz.
"GLOBALLEŞMEYE ODAKLANDIK"
ENVER YÜCEL /BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI
STEM ATILIMI
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları'mn 2016'da yaptığı en önemli atılımları; STEM Programı'nın Türkiye'ye gelmesi, eğitimde teknolojinin daha fazla kullanılması ve globalleşmeye odaklanılması olarak özetleyebiliriz. Uluslararası alanda önemli açılımlara imza attık. Öğrencilerimizi birer dünya vatandaşı olarak yetiştiriyoruz.
DURGUNLUK EĞİTİMİ ETKİLEMEDİ
Türkiye'ye en fazla yabancı öğrenci getiren üniversiteyiz. Bahçeşehir Okulları, Uğur Okulları ve Bahçeşehir Üniversitesi olarak büyümemiz, aynı oranda devam ediyor. Ekonomik durgunluk sektörümüzü etkilemedi. Hatta Bahçeşehir Okulları kapsamında daha da büyüdük. Önümüzdeki yıllarda da büyümemiz devam edecek. Bahçeşehir Üniversitesi'ni kuralı 18 yıl oldu. Şu an 25 bin öğrenci kapasitesine sahibiz. Bin 300 e yakın öğretim üyesiyle faaliyet gösteriyoruz. Üniversitemizin en önemli özelliği uluslararası oluşu. Yurt dışı yatırımlarımız 2017'de devam edecek. Dünyanın büyük eğitim
kurumlarından biri oluyoruz. Avrupa'nın en büyüğüyüz.
ÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Farklı ülkelerde üniversiteler kurduk. İlkokul ve orta eğitim seviyesindeki okullarla da küresel büyümemize devam edeceğiz. Orta vadede Afrika'da, ABD'de, İngiltere, Kanada ve Çin'de güçlü şekilde olmak istiyoruz. Çin'den öğrenci çekmek de bizim için çok önemli.
"MÜHENDİSLİK İHRACATIMIZ ARTACAK"
HAYDAR YENİGÜN / FORD OTOSAN GENEL MÜDÜRÜ
OLUMLU BAKIŞ
2017'de, otomotiv sektörü ve Ford Otosan için iyimser bakış açımızı koruyoruz. İç pazarda ÖTV artışı, kur seviyesi ve son 2 yılın güçlü performansına bağlı olarak bir miktar düşüş öngörmekle birlikte son 2 yıldaki olumlu trendin devam edeceğini öngörüyoruz. 2017'de otomobil ve hafif ticaride yeniliklerimizi müşterilerle buluşturacağız.
TARİHİ SEVİYE
2016 sonunda ihracatımızın, tarihimizdeki en yüksek seviye olan 260-265 bin adet aralığında gerçekleşeceğini A öngörüyoruz. Ford, 2016 yılında Avrupa'da ocak-kasım döneminde ticari araç pazarında liderliğini sürdürdü. Bu dönemde Avrupa'da satılan Transit araçların yüzde 81'i, toplam Ford markalı ticari araçlarınsa yüzde 73'ü Ford Otosan tarafından üretildi. Türkiye, Avrupa'nın en büyük ticari araç üretim üssü. Son 5 yılda dünyaya 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihracatı yaptık ve bu rakam giderek artacak.
"DAHA FAZLA DEĞER YARATACAĞIZ"
ÜMİT LEBLEBİCİ / TEB GENEL MÜDÜRÜ
DENGELİ BİLANÇO
TEB olarak 2017 yılında da dengeli bir bilanço ile hareket etmeyi ilke edinerek, bireysel, kurumsal ve KOBİ olmak üzere 3 alanı eşit olarak yönetmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde de ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Verimliliğe de odaklanarak tüm paydaşlarımız için daha fazla değer yaratmak istiyoruz.
HER KOŞULDA İYİ BANKA
Türkiye nın en koklu ikinci özel bankası olarak mevduat toplayıp, kredi veren bir banka olmanın yanında her koşulda 'iyi banka' olmayı hedefliyoruz. İnovasyondan spora, finansal okuryazarlıktan girişimciliğe, KOBİ'lerden kadın patronlara kadar geniş bir alanda sorumluluk bilinciyle birçok projeyi hayata geçirmeye devam
YORUMLAR