- Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp hastalıkları ömrü kısaltan en önemli neden. Ancak Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, kalp hastalıklarının önlenebilir olduğunu söylüyor. Timurkaynak’a göre, ‘kimler kalp hastası olma riskini taşıyor’ sorusunun cevabı ise ne yapmak gerektiğini açıkça ortaya koyuyor:
“Tansiyonunuz yüksek, şeker hastasısınız, kolesterolünüz yüksek, spor yapmıyor ve kilolu iseniz, bir de bunlara ek sigara içiyorsanız kalp hastası olmamanız bir mucize. Bu saydıklarım aslında bizlerin önleyebileceği ve kontrol edebileceği riskler.” - 60 yaşına kadar kalp hastası olmayan birinin, 80’li yaşlara kadar yaşamasının mümkün olduğunu söyleyen ve “Ancak 50 yaşından önce kalp hastası olursanız, ömrünüzden en az 20 yıl kaybedebilirsiniz” diyen Timurkaynak, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için atılması gereken 6 adımı ise şöyle anlatıyor:
- 1- GÜNDE 10 BİN ADIM: En sağlıklı ve en ucuz spor tempolu yürüyüştür. Haftanın en az 5, mümkünse 7 günü 35 dakikadan biraz daha fazla günde ortalama 10 bin adım içeren tempolu yürüyüş yapmak gerekiyor.
- 2- ARACINIZDAN İKİ DURAK ÖNCE İNİN: Otomobilinizi evinize ya da iş yerinize iki durak uzakta bırakın ve yürüyün
- 3- İŞYERİNDE ASANSÖR YERİNE MERDİVEN: Bütün gün işyerindeyim ne zaman spor yapabilirim ki diyorsanız, işte çözüm: Merdivenler kalp dostudur. Asansör kullanmayın, merdivenleri tercih edin. Odanızda saatte bir 5 dakika ileri geri yürüyün.
- 4- FUTBOL YERİNE YÜZME: Futbol belli bir yaştan sonra başlamak için uygun bir spor değil. Kalp sağlığınız için rekabetçi sporlardan kaçının. Yerine yüzme gibi tüm kaslarınızı çalıştıracak sporları tercih edebilirsiniz.
- 5- ERKEN UYARI SİSTEMİNİ DİKKATE ALIN: Hareketli olmak ömür uzatıyor unutmayın. Bu hareketler hem size enerji harcatarak zayıf tutuyor, hem kalbinizin performansınızı artırıyor. Ayrıca efor yaptığınız zaman oluşabilecek göğüs ağrısı erken uyarı sistemi olarak sizi bir kardiyologa yönlendiriyor. “Yokuş çıkarken göğsüm ağrıdı” diye gelen hastaları, hemen incelemeye alıyoruz.
- 6- KALP DOSTU BESİNLERİ TERCİH EDİN: Tek başına mucizevi bir yiyecek yok mucizevi bir mutfak var: Akdeniz Mutfağı. İçinde meyve, sebze, baklagiller ve bir mucize olan zeytinyağını barındırıyor.
- KARARINDA KIRMIZI ET TÜKETİMİ: Kırmızı et de yağsız olmak kaydıyla haftada 2-3’ü geçmeyecek şekilde tüketilebilir.
PAZARLARI KAÇAMAK SERBEST: Damak lezzeti herkes için önemli o nedenle kalp hastalarıma “Pazar sabahları tereyağlı sucuklu yumurta serbest” diyorum. O pazar tatili, orada kaçamak yapılabilir. Ama ondan sonra yine Akdeniz mutfağı ile beslenilecek.
- KOLESTEROL SABİTSE KEBAP BİLE YENEBİLİR: Tabii ki canınız kebap istediğinde yiyebilirsiniz. Ama düzenli kontrollerde kolesterolünüz, şekeriniz, tansiyonunuz hedefleri tutmalı. Kızartmalardan, fast foodtan uzak durun. Mangalda etler fazla pişirildiğinde içindeki kanserojen madde 10 kat artıyor.
İŞLENMİŞ GIDA YERİNE SAF GIDALAR: Kalp sağlığı için ambalajdan çıkan ürünlerden, yani işlenmiş yiyeceklerden kaçmak gerekiyor. Doğal sağlıklı ortamda yetişmiş, topraktan çıkan her şey tüketilebilir.
"Unutmayın nasıl beslendiğiniz, ne yediğiniz, ne içtiğiniz nasıl bir hayat süreceğinizi belirler."
YORUMLAR