''İnşaat sektörü kısmına gelince, elimde sihirli bir değnek olsa bir dernek binası isterdim herhalde, merkez olacak, toplantılarımızı düzenli yapabileceğimiz, hastalarımızın buluşup dertleşeceği bir ortam''
Esra Ürkmez- Kanserle Dans Derneği Başkanı
Kanserle dans derneği kurucusu olarak, derneğin gelişimini en yakından gören kişi olarak sizce toplumda farkındalık ve destek olarak nasıl bir gelişim oldu?
Sanırım başta ben de, ve benim gibi birçok insanda yanlış bir düşünce mevcuttu: kimse elini taşın altına koymak istemiyor, hep bir bahane, hep bir yapamazsın, yapılamaz denmesi. Biz sanırım Kanserle Dans olarak, bütün bunları teker teker yıktık, ve yıkmaya devam ediyoruz. Bence insanlar farkındalık yaptıklarını gördükçe, destek verebildiklerini hissettikçe daha da fazlasını yapmak istiyor.
Mesela bugün Dünya Kanser Günü ve Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC) bir kampanya başlattı ve 2015 yılında Kanserle Dans Derneğinin bir projesi dünya çapında hibe alan 20 projeden biri olduğundan dolayı kampanyalarına aktif olarak katılımda bulunuyoruz. Tamamen gönüllü ekibimizin çaba ve emeği ile kampanya için toplanan ve paylaşılan #wecanican hashtag'li mesaj veren resimlerin sosyal medyada 3 gün içinde 500,000 e yakın takipçiye ulaşacağını düşünüyorum. Bu rakamlara gönüllerle, gönüllü çabaları ile ulaşılıyor.
Kanserden korunma ve bilinçlendirme konusunda batı toplumlarına oranla nasıl bir farklılık var?
Özellikle son birkaç sene içinde bu konuda gerek Kanser Dairesi Başkanlığı, gerekse bizim gibi hasta derneklerinin ortak çalışması sayesinde inanılmaz bir ilerleme olduğunu düşünüyorum. Bizim bugün Sosyal Medya'da başlatacağımız bir bilinçlendirme kampanyamız var, HER2 pozitif meme kanseri üzerine. Öncü anket sonuçlarımız hepimizi şaşırttı. Kimse ne olduğunu bilmez diye düşünürken bilgi seviyesinin yüksek olması sonucunda, kampanyayı başlatmadan 4 gün önce bütün ekip ile planımızı revize etmek durumunda kaldık. Bize inanılmaz derece iş çıkartmasına rağmen, ki inanın aktif kampanyamız olduğunda geceleri uyuduğumu zannetmiyorum, sonuçlara ve bilgi seviyesine hayran kaldım.
Kadın olarak sosyal sorumluluk projelerinde aktif olarak yer almanız büyük bir farkındalık, kadınların daha çok sosyal sorumluluk projelerine katılmaları nasıl sağlanabilinir?
Sanırım ben biraz bu işi abartanlardanım. Daha dün büyük kızım bana ödevi ile ilgili konuşurken, anne hep "bir işi yapacaksan tam yap, veya hiç yapma" diyorsun dedi. Ben de bir şekilde lider olup örnek olmaya çalışıyorum, bakıyorum arkam zaten bir sürü güzel insanla dolu. Mesela Mart ayında bir hafta sonu için Kanserle Dans adına yarı maraton koşmaya Antalya'ya gideceğim. Kimlerle mi koşuyorum? Gönüllü desteğini hiç eksik etmeyen iki Prof.Dr Hocamızla, Kanser Survivor'larla, koşamadığı için bizlerle beraber yürüyecek olan aktif tedavisi devam eden Kanserle Dans Ailesi ile. Şimdi olay böyle olunca gel de aktif olma :).
Kanserle dans derneğinin 2016 hedeflerinden bahsedebilir misiniz, bu hedefleri gerçekleştirmede inşaat sektörü özelinde nasıl bir destek olsa dernek açısından yararlı olacağını öngörüyorsunuz?
2016 içinde ciddi bir kurumsallaşma sürecine girdik. Sosyal Medya'da doğup, dernek olmak sancılarını yaşıyoruz, aynı zamanda ruhumuz ve çizgimizi kaybetmeden kurumsal üyelik için birçok firma ile görüşmeye başlayacağız. 2016 bizim için Avrupa ve Amerika'daki birçok önde gelen dernekler birlikleri ile işbirliği ve uluslararası projelere imza atmak için çalışma dönemi olacak.
İnşaat sektörü kısmına gelince, elimde sihirli bir değnek olsa bir dernek binası isterdim herhalde, merkez olacak, toplantılarımızı düzenli yapabileceğimiz, hastalarımızın buluşup dertleşeceği bir ortam. Hiçbir hayal imkansız değildir, değil mi... Çok sevdiğin ve çok sık kullandığım bir söz vardır: "Where there is a will, there is a way", "Eğer azim var ise, her zaman bir yol bulunur."
Biz de, bir ayda sırf Facebook sayfamızla ulaştığımız 3 milyon takipçimiz adına, o yolu bulmak için "DANSA DEVAM" diyoruz
YORUMLAR