Türkiye’nin heyecanla beklediği Sign of the City Awards (SotCA) geri sayım başladı. Sektörün önde gelen profesyonellerinden ve konusunda uzman akademisyenlerden oluşan jüri, 2 tam gün boyunca gerçekleşen toplantılarla finale kalan Premium projeleri belirledi!
Türkiye gayrimenkul ve inşaat sektörlerinin prestiji olarak kabul edilen Sign of the City Awards (SotCA) yarışması, 5 yıllık serüvenine her geçen yıl büyüyerek ve farklı değerler katarak devam ediyor. 61 firmadan 120 başvuru alan Sign of the City Awards (SotCA) 2018 yılında da büyük ilgi gördü.
Hürriyet’in öncülüğünde, Lineadecor proje ortaklığında, Schindler Asansör’ün platinsponsorluğunda ve Emlak Konut’un katkılarıyla gerçekleşen yarışmada başvurular Eylül ayında sona erdi. Stratejik ortak EY Türkiye tarafından teknik bir değerlendirme yapılarak başvuruların katılım koşullarına uygunluğu denetlendi. Bu değerlendirmenin ardından; sektörün önde gelen marka, kurum ve STK üyeleri ile akademisyenlerden oluşan yarışma jürisi online bir eleme gerçekleştirerek her kategori için finalistleri belirledi. Yıldız projeler ise SotCA jürisinin 2 gün süren toplantılarının sonucunda kararlaştırıldı.
SotCA Jüri Eş Başkanı Yüksek Mimar ve Kent Tasarımcısı Prof. Dr. Güzin Konuk ile SotCA Jüri Eş Başkanı World Architecture Community Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan’ın yönetiminde gerçekleşen toplantılarda, 5 ana kategoride 25 başlıkta 61 kurum ve kuruluşun 120 başvurusu tartışıldı ve oylamaya sunuldu. Ödüle değer bulunan projeler 6 Kasım’da Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de gerçekleştirilecek ödül töreninde açıklanacak.
“Sosyal Sorumluluk Projeleri Heyecanlandırdı”
Prof. Dr. Güzin Konuk, başvurular ve değerlendirme süreci hakkında bilgi vererek; “Yarışmaya bu yıl katılım sayısı çok iyi ve bu heyecanı yakalamak çok umutlandırıcı. Sign of the City, 5 yıldır özel bir misyon oluşturdu. Bu 5 yılda kurumsallaşması adına önemli gelişmeler oldu. Geçen yıl ilk kez kentsel koruma yenileme başlamıştı. Yerel yönetimlerin ilgisi arttı. Bu yıl da çok güzel projelerle karşı karşıya geldik. Bir de biz özellikle sosyal sorumluluk projelerinde çok heyecanlandık. Geçmiş yıllarda bu sektörün sosyal sorumluluk projeleri gelirdi şimdi biraz daha esnek projeler geldi. Yeşil konusunda da oldukça iddialı projelerle karşılaştık.” dedi. Konuk, projelerin büyük çoğunlukla oy birliği ile seçildiğini de belirterek “Tartışmalı toplantılar yaşıyoruz çünkü jüri üyelerimiz, bu sektördeki çeşitliliği oluşturan isimler. Bu konsensüsü sağlayabilmek için güzel tartışmalar gerçekleştiriyoruz ve oy birliği ile karara varıyoruz” şeklinde konuştu.
“Katılımın Niteliği Artıyor”
Prof. Dr. Suha Özkan ise Sign of the City’nin ödül gecesinde olduğu gibi başvuru sürecinde de nitelikli bir standartı yakaladığını belirtti ve şunları söyledi; “Yarışmaya katılımın niteliği, sorgulanamayacak kadar iyi. Ödül örnek göstermek, özendirmek demek ve özendirmek sektörü daha iyiye götürmek demek. Bu misyonumuz çok önemli. En önemlisi de yarışmanın sürekliliği. 5 yılda pek çok gelişme yaşadık. Bugün burada da başvuru değerlendirmelerimizde oy birliği ile seçim gerçekleştirdik”
“Her Geçen Yıl Sektöre Daha Fazla Katma Değer Sunuyor”
KONUTDER Başkanı ve SOTCA jüri üyesi Altan Elmas, gayrimenkul sektörünün Oscar’ı kabul edilen, en prestijli projelerin ödüllendirildiği Sign of The City Awards’un her geçen yıl sektöre daha fazla katma değer sunduğunu söyledi ve açıklamalarına şöyle devam etti; “Yarışan projelerde gördüğümüz ilerlemeler memnuniyet verici. Özel sektör kadar kamunun da güçlü projelerle başvuruları son derece sevindirici. Bu da bize sektör olarak değişim dönüşümün öncüsü olmayı başardığımızı gösteriyor. Bizim ortaya çıkardığımız işler şehirleri daha yaşanabilir kılıyor. Sadece yatırımcıya değil projelerimizin bulunduğu bölgeleri de yükseltiyoruz. Hızlı öğreniyoruz. Bu denli hızlı öğrenen ve gelişen bir sektörün taçlandırılması gerekiyor. SotCA bu boşluğu doldurmayı başaran bir gelenek haline geliyor.”
Jüri üyelerinden ULI Türkiye Başkanı Zafer Baysal “Sign of the City Awards ödüllerine aday olan gayrimenkul ve inşaat sektöründen bitmiş ve devam eden projeler, başvuru sonrasında SOTCA platformunda öncelikle uluslararası bir denetim firmasınca detaylı bir teknik eleme çalışması yapıldı. Ardından jüri üyeleri tarafından yapılan birinci aşama elektronik oylama ve ön eleme, sonrasında da adayların temsilcileriyle de yapılan telefon bağlantıları ile de zenginleşen ve soru-cevaplarla kavuştuğu interaktif yapısı ile iki güne yayılan çok titiz bir jüri değerlendirme çalışması yaptık. SotCA’nın kazanan projeleri, geniş kitlelere ulaşarak çok ciddi geri dönüşler alıyor ve bunun ticari başarılarına da direk ölçülebilir katkısı olduğunu proje sahipleri pek çok kez dile getirdiler. Bu nedenledir ki katılıp kazananlar her sene yeni projeleriyle tekrar aday olarak katılımcı proje sayısının her yıl katlanarak artmasında büyük katkıda bulunuyorlar” diye konuştu.
Bu yıl ilk kez jüri üyesi olan Ali Pamir ise SotCA’ya 3 büyük şehirden değil Anadolu’dan da gerçekleşen katılıma dikkati çekerek “Bu sene yarışmaya yoğun bir ilgi var. Bu yoğun ilgi içerisinde projeleri seçmek de kolay olmuyor. Özellikle son yıllarda Türkiye’nin inşaat sektörünün gelişimine bakarsak çok nitelikli projeler geliyor. Bir o kadar da kamu tarafından üretilen ve sosyal içerikli projelerle de karşılaşıyoruz. SotCA’da kamu yararı güdülerek yapılan ve kar amacı gütmeyen projelere de dikkat ediyoruz. İkincisi de sadece 3 büyük şehrimiz değil; Anadolu’dan da katılımı yüksek ve sürpriz projeler geliyor” dedi.
YORUMLAR