Kredi notunuzu nasıl yükseltirsiniz?

Kredi notunuzu nasıl yükseltirsiniz?

Son birkaç yıldır hemen herkesin ağzından duymaya başladığımız kredi notu, bazılarımız için bilinmesi zor bir bilmeceye dönüştü

29 Nisan 2016 - 09:00



Son birkaç yıldır hemen herkesin ağzından duymaya başladığımız kredi notu, bazılarımız için bilinmesi zor bir bilmeceye dönüştü.

Oysaki kredilerin hayatımızda var olduğu zamandan bu yana, kredi notu hayatımızın bir parçası. En basitinden kullandığınız kredi kartı bile kredi notunuz üzerinde etkilidir. İleride doğacak bir para ihtiyacı nedeniyle kredi çekmek istediğiniz zaman karşınıza çıkacak ve geçmişinizin ne kadar temiz olduğunu gözler önüne serecektir.

Kredi notu, bankalarda oluşan geçmiş dönem kayıtlarınızı simgeleyen bir puanlama sistemidir. Ödeme disiplininizi gösterir ve kredi çekmek istediğiniz zaman bankanın sizin geçmişinize bakarak kredinizi onaylamasını sağlar. Eğer yüklü miktarda bir kredi çekmek istiyorsanız, eskiden kefil gerekirdi. Şimdi ise kefil gerekmeden kredi notunuzun verdiği güven ile istediğiniz miktarı çekebiliyorsunuz. Yani kredi notunuz, en büyük kefiliniz demektir.

Kredi kartı kullanımında hata yapmıyor ve ödemelerinizi düzenli olarak yapıyorsanız bile kredi notunuzu olumlu yönde etkilersiniz.  Özellikle kredi kartları nedeniyle ülkemizde birçok kişinin başının dertte olduğu bir gerçek. Çünkü bilinçsiz bir şekilde kullanılan kartlar, ödeme zamanı geldiğinde boyunuzu aşan bir borç olarak geri döner. Bu nedenle de minimum yani asgari ödeme tutarını ödersiniz.

Asgari tutarı ödemek, yapacağınız en büyük yanlışlardandır. Çünkü hem kredi notunuzu kötü etkilersiniz hem de en yüksek faize maruz kalırsınız. Kredi kartı asgari ödeme tutarı hakkında bilginiz yoksa şöyle açıklayalım; yaptığınız ödemelerin belli bir faiz karşılığında ödemeniz gereken minimum tutar demektir. Aynı zamanda bankaların en sevdiği müşteri olursunuz ve sürekli ödemenize rağmen bitmeyen bir borcunu var demektir.

Gelelim kredi notunuzu nasıl yükselteceğinize… Kredi kartı kullanımına dikkat ettiğiniz ve sürekli tam borcunuzu ödediğiniz sürece kredi notunuz yükselir. Çünkü güven duyulan ve borcuna sadık bir müşteri olursunuz. Kredi kartı borçlarınızı ödeyemez hale geldiyseniz ve sürekli minimum borçlarını ödüyorsanız, kısa sürede bu durumu düzeltmelisiniz. Kredi kartı kullanımında başarılı olursanız, kredi notunuzu zaten yükseltmiş olursunuz. Eğer ödemelerinizi yapmakta zorlanıyorsanız yapılandırmaya gidebilir, kredi borçlarınızı tam gününde geciktirmeden ödeyebilirsiniz. Özellikle geçmişteki kredi ödemelerinizin kredi notu üzerinde büyük etkisi olduğunu unutmamalısınız.

Banka hesaplarınız üzerinden havale ve eft gibi işlemler yapmanız da notunuz üzerinde etkilidir. İnternet bankacılığını kullanmak ve elinizde kalan parayı vadeli bir hesaba aktarmak da dikkat çekecektir. Vadeli hesabınızda sürekli bekleyen bir miktar paranızın olması oldukça iyi bir etki yaratacaktır.

Kredi kartınızın limitini artırma yoluna gidin. Cüzdanınızda bulunan kredi kartları için farklı zamanlarda limit artırım talebinde bulunun. Ama bunu yaparken boyunuzu aşan harcamalar yapmamaya da dikkat etmelisiniz. Eğer limitinizi yükselterek toplam borcu ödemekte zorlanırsanız, kredi notunuzu kötü etkilersiniz.

Kredi notunuz üzerinde çeşitli etkenler de söz konusudur. Geçmiş banka kayıtlarınız bu faktörlerin başında gelir. Daha sonra aylık geliriniz, aynı iş yerine toplam çalışma süreniz, yaşınız, eğitiminiz, mesleğiniz, medeni durumunuz, sahip olduğunuz taşınmaz mallar gibi etkenler gelmektedir. Yine de kredi notunuzu en çok etkileyen konu, bankalarla olan geçmiş ilişkilerinizdir. Bankalarda oluşturduğunuz izlenim, ödemelerdeki disiplininiz ve elde edecekleri tüm finansal kayıtlar, kredi notunuzu belirleyen en önemli etkenlerdir.

Bu haber 673 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi