Yurtdışında yaygın olarak kullanılan ve geçtiğimiz yıl Türkiye’de de uygulanmaya başlayan “Kirada Garanti Sistemi” ile hem kiracıyı hem de ev sahibini koruma altına alıyor.
Ev sahibi ve kiracı arasındaki bugüne kadar yaşanan tüm anlaşmazlıklara son veren sistem “kiracı kirayı yatırmadı” derdine de son veriyor. çünkü kiracı sigortası ile birlikte kiracı kirayı yatırmadığı zaman sigorta ödenmeyen kiranın yüzde 100’ü gayrimenkul sahibine ödüyor.
Kira sigortasının birçok avantajı bulunuyor. Öncelikli olarak sistemle birlikte kiracı kirayı ödemedi derdi sona eriyor. Ray Sigorta’nın geliştirdiği Trink Kira Sigortası ile kiracı sözleşmede belirtilen kira bedelini ev sahibine ödemediği zaman ortaya çıkan kira gelir kaybı 10 bin TL’ye kadar ödeniyor.
Kiracının kiraladığı meskenle ilgili sözleşmeden doğan kira bedelini ödeme yükümlülüğünü herhangi bir sebeple yerine getirmediği durumlarda, kiralayanın kiracı aleyhine yönelttiği her türlü alacak talepleri, icra takipleri ve/veya alacak/tahliye davalarında avukatlık, hukuki danışmanlık, vekalet ücretleri ile dava harç ve giderleri sigortacı tarafından poliçede belirtilen sigorta bedeline kadar ve Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan avukatlık asgari ücret tarifesi dikkate alınarak teminat altına alınıyor.
Ödenmeyen elektrik, doğalgaz, su gibi faturalar da sigorta tarafından ödeniyor. Fakat ilgili kurumlar tarafından yapılacak olan açma/kapama ve abonelik bedellerini ev sahibinin kendi karşılıyor.
Sigorta ödenmeyen aidatları da kapsıyor. Diyelim ki kiracı ödemekle yükümlü olduğu aidat ve apartman giderlerini ödemedi. Bu durumda kira sigortası bu ödenmeyen aidatları da ödüyor.
KİRA SİGORTASI ÜCRETİ NE KADAR?
Kira sigortası ücreti aylık kira bedeli üzerinden ödeniyor. Aylık kira tutarının yüzde 65’i oranında ücret talep ediliyor. Örneğin aylık bin 500 TL kira geliri olan bir mülkün kira sigortası ücreti yıllık 975 TL. ev sahipleri bunu 9 taksitle ödeyebiliyor.
YORUMLAR