Emlak vergisinde bunlara dikkat edin

Emlak vergisinde bunlara dikkat edin

Emlak vergisinin ikinci taksiti için tanınan süre 30 Kasım'da sona erecek

30 Ekim 2015 - 10:45




Emlak vergisinin ikinci taksiti için tanınan süre 30 Kasım'da sona erecek.


Uzmanlar, gecikme faiziyle vergi ödemek istemeyenlerin ellerini çabuk tutmaları uyarısında bulundu.



Kanuna göre emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödeniyor. Bu tür taşınmazı olan kişiler emlak vergisi ödemekle yükümlü. Emlak vergisi ödeyecek kişilerin gayrimenkulün bulunduğu belediyelerin emlak servislerine müracaat edip bildirimde bulunmaları gerekiyor. Emlak bildirim formları belediyelerden temin edilebiliyor. Bildirim için tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi ile kimlik ve adres bilgileri gerekiyor. Peşin ya da iki taksit Bildirimi yapılan gayrimenkullerle ilgili vergi ödemeleri peşin olduğu gibi iki ayrı taksit halinde yapılabiliyor. Genelde taksit seçeneği tercih ediliyor.






2015 yılına dair emlak vergisinin ilk taksiti mart-nisan-mayıs aylarında ödenmişti. Verginin ikinci taksiti ise en geç 30 Kasım'da ödenmek zorunda. Yani bir aylık süre söz konusu. İlk taksidi aksatanlar da bir hafta içinde faiziyle birlikte verginin tamamını ödeyebiliyor.



Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay gecikme cezası ödüyor. Bu oran şu anda her ay yüzde 1.40 olarak uygulanıyor. Arsa, arazi, mesken ve işyerine ait vergiler asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanıyor. Ödemeler belediyelerin gişelerinde yapılabildiği gibi internetten de (e-belediye sistemi üzerinden) kredi kartıyla yapılabilir. Ayrıca isteyenler PTT aracılığı ile vergi borcunu ödeyebiliyor.



Kimler vergi ödemiyor?



Yasaya göre; hiçbir geliri olmayanlar ve geliri sadece sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan) aldıkları emekli aylığından ibaret olanlarla bu kişilerin dul, yetimleri Emlak Vergisi ödemiyor. Bu imkandan faydalanmak için evin brüt alanının 200 metrekareyi aşmaması ve sadece 'bir' konutun olması gerekiyor. Arsası, iki veya üzeri konutu olanlar vergi ödüyor. Sıfır oranlı Emlak Vergisi için evde bizzat oturmak gerekmiyor.



Her yıl yapılan zammın haricinde, arsa rayiç değerleri nedeniyle 4 yılda bir güncellenen Emlak Vergisi belediyeler için bir gelir kapısı. Vatandaş ise her yıl arttığı yetmiyormuş gibi dört yılda bir 10 kata varan artış olmasından dertli.



Son değer artışı 2014'te olmuştu. Geçen yıl özellikle büyükşehir belediye sınırları içindeki gayrimenkullerin emlak vergisinde yaşanan büyük artış birçok mülk sahibini mağdur etmişti. Bu arada vatandaşlar işsizken yatırılan Emlak vergisini de belediyelerden geri alabilecek. Emlak Vergisi Kanunu'nun 5'inci maddesine göre; yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, konutu alış tarihini izleyen beş yıl boyunca konutun Emlak Vergisi değerinin dörtte biri (yüzde 25'i), emlak vergisinden muaf tutuluyor. Beş yıllık süre iskanın alındığı ve müteahhit tarafından faturanın kesildiği tarihten itibaren başlıyor. Yani inşaat halinde alınan daire için vergi iskandan sonra ödeniyor.






Bina yeniyse emlak vergisinin bildirim evrakının üzerine yazılan değerin dörtte biri düşülerek hesaplanması gerekiyor. Fakat kaynak arayışı içinde olan bazı belediyelerin muafiyet uygulamasından ve yanlış hesaplama yapmasından dolayı fazla vergi aldığı belirtiliyor. Vatandaşın bu konuda dikkatli olması öneriliyor. Aylıktan başka geliri olmayan emekliler Emlak Vergisi ödemiyor ancak belediyelerin emekliden de vergi aldığına dikkat çekiliyor. Zamanında bildirim yapmayana ceza Yeni ev alanların yıl bitmeden önce bağlı oldukları belediyelere tapularıyla müracaat ederek Emlak Vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor. Süresinde bildirimde bulunmayanlar vergi cezası ve gecikme faizi ödüyor. Bildirimde kişisel bilgi ve gayrimenkulle ilgili özet bilgiler (ada, parsel, pafta gibi) yer alıyor. Belediye bu bilgilere dayanarak gayrimenkulün emlak vergisi hesaplanmasına esas olan değerini hesaplıyor.



Bu haber 517 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi