Emlak vergisinde 2. taksit ne zaman ödeniyor?

Emlak vergisinde 2. taksit ne zaman ödeniyor?

15 Ekim 2015 - 10:52

Emlak vergisinin ödenebilmesi için gayrimenkul sahibi olan vatandaşların belediyeye beyanname vermeleri gerekiyor.


Emlak vergisi beyannamesi en geç gayrimenkulün tapusunun alındığı yılın sonuna kadar veriliyor. Eğer alınan gayrimenkulün inşaatı tamamlanmadıysa, inşaat tamamlandıktan ve tapu alındıktan sonra yine o yıl içinde beyan edilmesi gerekiyor.


Emlak Vergisi Borç Sorgulama tıklayınız


www.ibb.gov.tr - Gelirler Muhtelif Borç Sorgulama


Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. 2015 Yılı Emlak Vergisi 2. taksit ödemelerinin başlangıcı 1 Kasım'dan itibaren başlıyor. Emlak Vergisi 2. taksit ödemeleri son ödeme tarihi ise Aralık olarak biliniyor.



Emlak vergisi; bina, arsa ve araziler için gayrimenkulün bulunduğu belediyeye ödenen bir vergidir. Vergi ilki mart, nisan, mayıs aylarında, ikincisi kasım ayında olmak üzere iki taksit halinde ödenir. İlk taksit ödemesi için son gün 2 Haziran Pazartesi.


Vergi; bina, arsa ve araziler için farklı oranlarda olup şöyledir:


* Meskenler ve araziler için binde 1
* Diğer binalar için binde 2
* Arsalar için binde 3
Bu oranlar büyükşehir belediyeleri için iki kat uygulanır.


Daimi muaflıklar
Emlak vergisine tabi bina ve arazilere ilişkin bazı muaflıklar söz konusudur. 
* Özel bütçeli idarelere (mazbut vakıflar dahil), İl Özel İdarelerine, belediyelere, köy tüzel kişiliğine, kanunla kurulan üniversitelere ve devlete ait bina ve araziler;
* Kamu menfaatine yararlı derneklere ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ait bina ve araziler,
* Ordu evleri, askeri gazino ve kantinler ile bunların müştemilatı,
* Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan arazi,
* Kazanç gayesi olmaksızın işletilen; hastane ve benzeri kurumlar ile öğrenci yurtları.
* Karşılıklı olmak şartıyla uluslararası anlaşma hükümlerine göre azınlık sayılan cemaatlere ait özel okul binaları.


Kısmi istisna


Yeni inşa olunan meskenlerde emlak vergisi 5 yıl için 1/4 oranında uygulanır. Konut bu süre içerisinde el değiştirirse satın alan, kalan süre için bu indirimden yararlanır.


Emekli ve engellilere istisna


Emlak vergisi bakımından üzerinde durulması gereken en önemli konu, engelliler ve emekliler için sağlanan sıfır oranlı vergi uygulamasıdır. Buna göre emekli maaşından başka geliri olmayan ve brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni bulunan emekliler emlak vergisi ödemezler.


Yalnızca mevduat faizi ve borsa kazancı gibi gelir elde edip, 2014 yılı için brüt tutarı 26.000 lirayı geçmeyenler bu kapsamda sayılır. Bunun için emeklinin bu konutta bizzat oturması gerekmez. Bu konutu kiraya verip başka bir konutta kira ile oturmaları durumu değiştirmez. Evli emekli çiftlerden her birinin brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen birer konutu bulunması durumunda; şayet birlikte yaşıyorlar ve diğer konut kirada ise kirada olan konut için istisnadan yararlanılamaz.


Bu konut kirada değil de çocuklarının veya ana babanın ikametine tahsis edilmiş ise bu durumda her iki konut için de eşler istisnadan yararlanabilir. İki konut da sadece emekli eşlerden birine aitse, bu durumda istisnadan yararlanılamaz. Ayrıca yazlık olarak yılın belli dönemlerinde kullanılan tek konut için de istisna uygulanmaz. İştirak halinde sahip olunan tek konut için pay oranına isabet eden kısım için indirimli vergi oranı uygulanır. İndirimden yararlanmak için belediyeye durumuna ilişkin bir bildirimde bulunulması gereklidir.
Engelliler bakımından başkaca gelir olup olmaması şartı aranmaz. Sadece tek konutu olup olmadığına bakılır. Bunun dışındaki diğer konular emeklilerle aynıdır.


Ödeme nasıl yapılacak?


Emlak vergisi beyan mükellefiyeti yoktur. Sadece emlak ilk alındığında belediyeye bildirimde bulunulması yeterlidir. Diğer yıllarda bina, arsa ve arazi metrekare birim değerlerine göre belediyelerce vergi her yıl otomatik tahakkuk ettirilir. Birçok belediyenin özellikle büyükşehirlerde otomasyon sistemine geçmiş olduğunu da dikkate aldığımızda vergi internet üzerinden elektronik olarak ve kredi kartı da kullanılarak ödenebilir. Ayrıca belediyeye başvuru suretiyle veya banka ve PTT kanalıyla da ödeme yapılabilir.


 


emlakrehberi/ 15 Ekim 2015

 


Bu haber 487 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi