Aldığınız evdeki kiracıyı yasal olarak ne kadar sürede...

Aldığınız evdeki kiracıyı yasal olarak ne kadar sürede çıkartabilirsiniz?

Alacağınız evde kiracı oturması ikinci ev alımlarında sıklıkla karşılaşılan çeşitli problemler yaşanmasına sebep olan bir durumdur

19 Ocak 2016 - 19:00

Alacağınız evde kiracı oturması ikinci ev alımlarında sıklıkla karşılaşılan çeşitli problemler yaşanmasına sebep olan bir durumdur. Kanunen kiracının ve yeni ev sahibinin çeşitli hakları mevcut olmakla birlikte mevzuat ve genel uygulamaların kiracı aleyhine olduğu söylenebilir. Bundan dolayı almak istediğiniz evde kiracı oturuyorsa, evi almadan önce anlaşmanızı tavsiye ederiz. Neden anlaşmanız gerektiğini yazımızı okuyunca daha iyi anlayacaksınız.



Bir kira durumunda bahsediyorsak, yazılı veya sözlü olarak bir kira sözleşmesi var demektir. Kira sözleşmesinin borçlar kanunun kapsamına alınması ile birlikte kira sözleşmesi karşılıklı olarak yapılan bir borç-alacak senedi niteliği kazandığını söylenebilir. Bundan dolayı sadece ev sahibinin değişmesi kira sözleşmenin koşullarını yerine getiren bir kiracıyı hemen evden çıkarma hakkı vermiyor.
Aldığınız evdeki kiracıyı yasal olarak ne kadar sürede çıkartabilirsiniz?
Evi satın almadan önce içindeki kiracı ile yasal olarak bir anlaşma yapmadıysanız ve kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa tapu devri tamamlanma tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde bir ihtarname göndermeniz gereklidir (ihtarname örneğini indirmek için tıklayın»). Eğer bir ay içerisinden herhangi bir ihtarname göndermezseniz daha önce yapılan kira sözleşmesini kabul ettiğiniz anlamına geleceğinden bu süreyi geçirmemeniz gereklidir. İhtarname yaptıktan sonra kiracının evden çıkması için 6 ay süresi mevcut. Fakat bu süre içerisinde kiracı yükümlülüklerini yerine getirmez ise 6 ay beklemeden çıkarma hakkınızda var.

Öte yandan kiracı ile evi almadan veya aldıktan sonra bir anlaşma yapmanız durumunda yasal olarak beklemeniz gereken bir süre yok. Fakat yapılacak olan bu anlaşma mümkün olduğunca yazılı ve şahitler huzurunda yapılmalıdır. Aksi durumda bir anlaşmazlık çıkarsa sözlü olarak yapılan anlaşmalar ispat açısından çeşitli sıkıntılar yaşatabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir konuda ev kiralanırken ödenen depozitonun geri alınmasıdır. Kira sözleşmesi ve şartları yeni ev sahibine devir olduğu için usul olarak tapuda işlemler tamamlandıktan sonra eski ev sahibi yeni ev sahibine depozitoyu devir etmelidir. Depozito, kiracıya da iade edilebilir, ancak doğru bir usul değildir. Öte yandan eğer eski ev sahibi depozitoyu devir veya iade etmez ise hem yeni ev sahibinin hem de kiracının dava açma hakkı mevcuttur.

Alınacak konutta kira sözleşmesine istinaden şerh olması durumunda

Konutlarda çok sık karşılaşmamakla birlikte özellikle uzun vadeli kiralamalarda tapuya kira sözleşmesi süresi boyunca geçerli olacak bir şerh düşülebiliyor. Bu şerh kiracı yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece kira sözleşmesi boyunca çıkartılamayacağı anlamına geliyor. Tapunun bu şerh ile birlikte satın alınması durumunda yasal olarak mevcut kira sözleşmesinin şartlarının da kabul edildiği anlamına geliyor. Almak istediğiniz evde kendiniz oturmak istiyorsanız, en baştan tapuda şerh olup olmadığını öğrenmenizde fayda var. Çünkü bir konutta tapuya şerh konulduysa muhtemelen 5 yıl ve üzeri vadeli bir kira sözleşmesidir.

Son bir tavsiye, eğer almak istediğiniz evde hemen oturmak istiyorsanız kiracı ile kendiniz görüşüp anlaşın. Ev sahibi veya emlakçının hemen çıkacaklar sözüne istinaden evi satın almayın. Çünkü bu sözün yasal olarak bağlayıcı bir tarafı yoktur.

Bu haber 763 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi