Uzun yıllar birçok kurumsal şirketin iletişim ve pazarlama bölümlerinde çalışan Zeynep Fıratoğlu, gayrimenkul sektörümüzdeki aktif kadın girişimcilerden biri. Fıratoğlu, www.kadincaemlak.com sitesinin kurucusu...
EMRE ALKİN
Bu hafta konuğumuz gayrimenkul sektöründeki ilk kadın girişiminin proje liderliğini yapan Zeynep Fıratoğlu. Kadınların ekonomik hayatta etkinliğinin artması gerektiğine inanan bir iktisatçı olarak anlatacaklarını merak ettim. Web sitesi www.kadincaemlak.com'da konut projelerinden dekorasyona, Web TV'den söyleşilere kadar ciddi bir içerik ve emek var. Çalışkan bir insan Zeynep Hanım. Başarmak, hele ki bir kadın olarak başarmak kolay değil bu ülkede. Fakat Zeynep Fıratoğlu yılmamış. Mücadelesine devam etmiş. Başı dik şekilde, çalışmalarını bana tüm heyecanıyla aktardı. Paylaşmasak olmazdı...
- Okuyucuların tanıması için tam olarak bugüne kadar ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız?
Başkent Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümünü bitirdikten sonra Yeditepe Üniversitesi'nde MBA Master programını derece ile bitirdim. MBA Programı'nda Yönetim ve Pazarlama İletişimi Reklam &Halkla İlişkiler alanlarında uzmanlaştım. İş hayatı ile çok erken tanıştım. MBA yaptığım 21 yaşımda gündüz çalışıp gece yüksek lisans programına devam ettim. Okurken çalışmak bana çok şey kazandırdı. Halkla ilişkiler ajansı deneyimimden sonra, 12 sene boyunca kurumsal birçok şirketin iletişim ve pazarlama bölümlerinde görev aldım. Daha sonra kendi girişimim olan www.kadincaemlak.com web sitesini kurdum.
- Yaptığınız işi seçmenizde yaşadıklarınız mı etkili oldu, yoksa çocukluktan gelen bir motivasyon mu?
Aslında bir nevi hayatın akışı ile gayrimenkul sektörüne girdim, diyebiliriz. Ama meslek olarak lise yılları sonrasında hep iletişim ve pazarlama okumak ve bu konuda uzmanlaşmak istedim. Gayrimenkul sektöründe önümün daha açık olması ve sektörü de sevmem birleşince bu alanda yoluma devam ettim, ediyorum ve edeceğim.
"HAYATIN AKIŞI BANA İŞ KURDURDU...."
- Nasıl bir ailede büyüdünüz?
Annem ve babam her ne kadar finans üzerine uzmanlaşmamı istese de seçtiğim kariyerde önüme hiçbir engel olmadılar, aksine hep desteklediler. Demokrat ve modern bir ailede büyüdüm, her zaman, her kararımda arkamdadırlar.
- Bu işi yapmaya ne zaman karar verdiniz? Bugün istediğiniz yere geldiğinizi düşünüyor musunuz?
Kendi işimi kurmaya aslında yine hayatın akışı beni sürükledi diyebiliriz. www.kadincaemlak.com sitesi projem ise aslında bir nevi aklıma gelen yaratıcı fikir sonucu doğdu. Bugün geldiğim noktada, kendi fikrimin bir iş yapış şekline döndüğünü ve sektörde kabul gördüğünü her gün daha fazla gördükçe istediğim yere geldiğimi düşünüyorum, ama, herkesin kendini sürekli geliştirmesi gerektiğine ve hangi yaşta ve pozisyonda olursa olsun aslında gidilecek çok yol ve öğrenilecek çok şey olduğuna inanıyorum.
- Sosyal medya yaptığınız işte ne kadar etkili?
Sosyal medya yaptığım işte oldukça etkili. Aslında sosyal medya her işte çok etkili, çünkü sosyal medya aracılığıyla kitlelere çok rahat ulaşabiliyoruz. Ve işimizin duyulması daha kolay oluyor. Ayrıca takipçilerimizin görüş, öneri ve sorularına hızlıca cevap verebiliyor, müşteri memnuniyetimizi arttırıyoruz.
"DÜNYAYA BİR KERE DAHA GELSEM YİNE İLETİŞİMCİ OLURDUM...."
- Yaptığınız iş dünden bugüne ne kadar değişti?
İnternet üzerinden yapılan her iş aslında her yeni gün yeni gelişmelere açık. Ve internet tabanlı bir iş yaptığınızda da kendinizi de sürekli geliştirmelisiniz. Yeniliklere açık olmalı, çağın gerisinde kalmamalısınız. Bundan çok değil 15 yıl önce internet ve buna bağlı teknolojilere ulaşmak bu kadar kolay değildi. İnternetin hayatımıza girmesiyle aslında çağımızda yeni bir dönem açılmış oldu.
- Başka hangi mesleği tercih ederdiniz ya da ne yapmak isterdiniz?
Dünyaya bir kez daha gelsem yine iletişimci olurdum sanırım, ama yeteneğim olsa ressam olmak isterdim. Sanatsal yönden belli beceriler ile doğan kişilerin gerçekten çok özel kişiler olduklarına inanırım.
- Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır?
Özellikle sizin mesleğinizde. Aslında hepsinin payı aynı oranda. Eğitim size bir vizyon, tecrübe, dayanıklılık, sabır ve öngörü; ilişkilerinizin sağlam ve doğru olması ise kazanç ve başarı getirir, dolayısıyla bir bütün olarak düşünmeliyiz.
- Bu işte ekmek var mı? Varsa nereden başlamalı?
Her işte ekmek olduğuna inananlardanım ama, tek koşul farklı düşünüp yapılmayanı yapabilmek ve yaratıcı olabilmek. Asla durmadan her yeni güne yeni umutla başlamalı ve gün bitiminde az bile olsa yeni bir şeyler öğrenmiş ya da deneyimlemiş olmalısınız. Gayrimenkul sektöründe yapılmayan çok şey var, önemli olan bunları ortaya çıkarabilmek için araştırmak, okumak ve korkmadan sektöre adım atabilmek. Gayrimenkul sektörünü sevip sevmeyeceğinizin kararına ilk şantiye deneyiminizde karar verebilirsiniz
"İŞİNİ DOĞRU YAPAN HERKES, ÖRNEK ALINMASI GEREKEN KİŞİ OLABİLİR..."
- Hiç unutamadığınız bir anı var mı? Sizi çok güldüren ya da şaşırtan, belki de kızdıran?
Aslında 14 yılı aşan iş hayatımda böyle çok anı var. Önemli olan sanırım güldürenleri fazlalaştırıp kızdıranları ise tatlıya bağlayabilmek. Aslında gayrimenkul sektörü oyuncularının şirkette gelecek vadeden kişilerin önlerini sürekli olarak açma potansiyelleri beni ilk etapta şaşırtan, ama sektörü anladıkça şaşkınlığımı mutluluğa dönüştürmeyi başaran bir konu ve buna bağlı olarak güldüren birçok anım olduğunu söylemek isterim. Hangisini anlatayım, bilemedim.
- Yaptığınız işte örnek aldığınız kim ya da kimlerdir?
Yaptığım işte aslında örnek aldığım biri yok, çünkü kendi yolunu kişinin kendisinin çizmesi gerektiğini düşünüyorum. Gayrimenkul sektörüne kadın bakış açısı getiren ilk internet haber sitesi olduğumuzu da düşünürsek, aslında biz de sektörde eski olsak da bu fikirde yeniyiz, hep beraber deneyimliyoruz. Sektör olarak kişiler arası rekabetin az, ama destekleme ve yardım etme konusunda oldukça şanslı bir sektörde olduğumu da söylemek isterim. Aslında iyi ve düzgün işler yapan herkes büyük küçük demeden örnek alınmalı, diye düşünüyorum.
http://www.dunya.com/ekstra-dunya/ilk-santiye-tecrubesi-ya-caydirir-ya-da-asik-eder-haberi-334613
DÜNYA
YORUMLAR