“70. Yılında BM ve Küresel Yönetişim” temalı İstanbul Güvenlik Konferansı; TASAM Millî Savunma ve Güvenlik Enstitüsü ve Marmara Üniversitesi işbirliği ile SASAD gibi önemli kuruluşların stratejik partnerliğinde 03-05 Aralık 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleşiyor.
Gerçekleştirildiği ülkelerde büyük ses getiren Güvenlik Konferansı’nda, “değişen devlet doğası” temelinde ulusal ve uluslararası güvenlik konuları ile küresel yönetişim mekanizma ve kurumları her yıl farklı bir gündemle tartışılıyor. Türkiye’de ilk kez yapılacak olan ve ülkemizdeki tüm güvenlik ve savunma kurumlarının katılımlarını teyit ettiği ‘Konferans’ın merkezi, İstanbul olarak belirlendi. Tarihi ve güncel referansları ile İstanbul’un; yeni şekillenen dünyayı anlamak için ilham kaynağı olması, bu çerçevede entelektüel birikimi ve Doğu-Batı tecrübesi ile de Türkiye’nin küresel akil rol üstlenmesine katkı sağlaması hedefleniyor. Ülkemiz için geç kalınmış ‘İnisiyatif’e teyit etmiştir.
‘Yumuşak ve Sert Güç’, ‘Yeni Sektörel Diplomasi’, ‘Güvenlik Kanalları’, ‘Güç ve Adalet İnşası’, ‘Mikro-milliyetçilik, Entegrasyon ve Öngörülemezlik’ ‘Rekabet Parametreleri ile Şekillenen Yeni Devlet Doğası ve Değişen Uluslararası Sistem’, ‘Yükselen ve Orta Ölçekli Güçlerin Yeni Uluslararası Düzendeki Yeri ve Politikaları’ gibi başlıkları, İstanbul Güvenlik Konferansı’nın bundan sonraki yıllarda da tartışma konuları olmaya devam edecek.
‘70. Yılında BM ve Küresel Yönetişim’ ana temalı İstanbul Güvenlik Konferansı; TASAM Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü ve Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü işbirliği ile SASAD (Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği) gibi önemli kuruluşların stratejik partnerliğinde, BM’nin 70. kuruluş yıldönümünde, 03-05 Aralık 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek.
BM’nin rolünün küresel, bölgesel ve devletler düzeyinde yeniden değerlendirileceği Konferans’a akademisyenler, politika yapıcılar, uzmanlar, düşünce kuruluşları mensuplarından geniş bir katılım olacak. Anahtar konuşmacılar; Andrew Cooper, Ekselansları Prenses Basmah Al-Saud, Kamal Malhotra, Michael Barnett, Büyükelçi Rauf Engin Soysal, Richard Anderson Falk, Sven-Eric Soder olarak belirlendi.
Profesör Michael Barnett Türkiye’de konuşacak
George Washington Üniversitesi Elliot Uluslararası İlişkiler Okulunda Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi profesörü Michael Barnett, ‘Konferans’ın anahtar konuşmacısı olarak Türkiye’ye geliyor. Dış İlişkiler Konseyi üyesi Profesör Barnett, yaptığı araştırmalarla birçok hibe ve ödül sahibi olmayı başardı. Profesör Barnett, uluslararası ilişkiler teorisi, küresel yönetişim, insani yardım, Orta Doğu alanlarında ciddi çalışmalar gerçekleştirmiş ve bu alanlarda birçok kitabı bulunuyor.
“Birleşmiş Milletlerin küresel yönetimde rolü gittikçe küçülüyor, bu Birleşmiş Milletlerin test edilmesinden ve kusurlu bulunmasından daha fazlası aslında! Giderek artan ilgisizliği ve sadece düşüşünü hızlandıran, bunu fark etmedeki yavaşlığı mı acaba? BM’nin insani yönetimdeki rolü çok büyük bir veri göstergesidir.” diyen Michael Barnett’in konuşması İstanbul Güvenlik Konferansı’nda dinlenebilecek.
Spesifik temalı Uluslarası Çalıştaylar da olacak
Münih, Berlin, Cenevre gibi şehirlerde düzenlenen benzer ‘marka konferansların’ kazanımlarını geliştirmeyi ve Türkiye merkezli rekabetçi yeni perspektifler sağlamayı referans alan İstanbul Güvenlik Konferansı bünyesinde, ayrıca özel hazırlanmış başlıklarda 6 farklı uluslararası çalıştay düzenlenecek: ‘Beklenti Yönetimi ve Güvenlik’ temalı Devlet Doğasının Değişimi Çalıştayı, ‘Küresel Güvenlik ve Refah için Güç ve Adalet İnşası’ temalı G-20 Türkiye 2015 Çalıştayı, ‘Atmosferik Manipülasyon; İmkânlar ve Tehditler’ temalı İklim Modifikasyonu Teknolojisi Çalıştayı, ‘Türkiye Nükleer Güç Programı 2030’ temalı Enerji Güvenliği Çalıştayı, ‘Çok Boyutlu Güvenlik İnşası’ temalı Türk - Arap İlişkileri Çalıştayı ve ‘Arap Barış Girişimi ve Kalıcı Barış için Perspektifler’ temalı Uluslararası Kudüs Çalıştayı ile ‘Konferans’, kapsamını genişleterek küresel boyutta çok daha büyük kitlelere hitap edecek.
YORUMLAR