Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Cityscape Global’e katılan yabancı yatırımcıların kendisine “Güçlü ve güvenilir bir şirket mi? Projenin ruhsat, iskan gibi sorunları var mı?” sorusunu yöneltiklerini söyledi.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Cityscape Global’e katılan yabancı yatırımcıların kendisine “Güçlü ve güvenilir bir şirket mi? Projenin ruhsat, iskan gibi sorunları var mı?” sorusunu yöneltiklerini söyledi.
“Anında haberim oldu” lafı vardır ya, tam da böylesi bir durumla karşılaşıyorum… Tümüyle rastlantı eseri. Dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarı “Dubai Cityscape Global” kapsamında düzenlenen paneli izlemek üzere otele girdim. Asansörün önünde ekibiyle bekleyen Ali Ağaoğlu, aralarından Arapça konuşan bir adamın “Parayı nereye göndersinler?” sorusuna “Banka havalesiyle” diye yanıt veriyor. Adamın telefondaki konuşması bitince de herkes birbirine “Hayırlı olsun” dileklerini aktarıyor. Asansöre bindiğimde Ağaoğlu’ndan ilk demeci alıyorum: “Dünyanın en büyük fonlarından birini yöneten Suudi merkezli Şeyh Sulaiman Al Rajhı Vakfı’na, Maslak 1453 projesinden tek kalemde 67 milyon dolarlık satış yaptık.”
Cityscape ile Cannes’da düzenlenen gayrimenkul fuarı MIPIM arasındaki en önemli fark bu işte: Sıcak temas!..
‘BİZ BUNLARI DA AŞARIZ’
6-8 Eylül tarihleri arasında Dubai’de düzenlenen Cityscape Global’e katılan 61 Türk firmasından kimisi Ağaoğlu’nda olduğu gibi “blok”, kimisi de “daire” bazında olmak üzere 250 milyon dolarlık satış yaptı.
Dubai’de en son satışı yapılan 148 daireli kule ile birlikte “Maslak 1453”te satılan kule sayısı 5’e çıktı. Ağaoğlu elindeki stoklara talip olan bir yatırımcının, toplam 362 daireye de teklif verdiğini söylüyor.
Mütekabiliyet Yasası’nın 2012 yılında çıkması ile birlikte yabancıya yapılan 4.5 milyar dolarlık satışın, 2 milyar dolarını Ağaoğlu gerçekleştirmişti. Ağaoğlu ağırlığını Körfez yatırımcılarının oluşturduğu müşteri portföyünün sırrını anlatıyor: “4 yıl önce bu fuara gelirken, büyük masraflar yaptık. İki yarım, bir tam etmiyor. Burada ofis açtık. Kalkınmış ülkelerin çoğu yabancıya mülk satarak büyümüştür.“
Ağaoğlu, Cityscape’i 2016 yılında İstanbul’da düzenleyeceklerini de ekliyor. Gayrimenkul Yatırımcıları (GYODER) Derneği Başkanı Aziz Torun, Dubai’ye verdikleri önemi anlatıyor: “Bu yıl Cityscape’e gelen firma sayımız katlandı. Gelecek yıl daha güçlü ve organize bir şekilde burada olabilmek için İTO, İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlarımızla işbirliği yapıyoruz. Görkemli bir Türkiye standı hazırlayacağız.”
Torun’un, “Orta ölçekli, patron şirketleri olmamız nedeniyle, hızlı hareket edebilen vizyoner bir yapımız var. Projelerimizi hem geliştiriyoruz, hem üretiyoruz, hem de satıyoruz; buna rağmen elde ettiğimiz kâr yüzde 12’yi geçmiyor. Türkiye’deki projelerde fiyat şişmesinin olmaması, yatırımcıya fırsat sunuyor” sözleri, aynı zamanda kurdaki yükselmenin yabancı yatırımcı için fiyatlarda “ucuzlama” yarattığını da hatırlatıyor.
BEYOĞLU BÖLGESEL TANITIM YAPIYOR
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 32 yatırımcı ile kurdukları “Beyoğlu Investors Group”un, diğer bir ifadeyle Beyoğlu İş Adamları Grubu’nun (BİG) yerel pazarlamayı kuvvetlendirmeyi amaçladığını söylüyor. Fuara Tarlabaşı, Piyalepaşa, Ofton ve Nef projeleri ile katılan BİG; gayrimenkul pergelinin bir ucunu Taksim’e koyarak, sinerji yaratmayı amaçlıyor. Yabancı yatırımcıların kendisine “Güçlü ve güvenilir bir şirket mi? Projenin ruhsat, iskan gibi sorunları var mı?” sorusunu yönelltiklerinin altını çizen Demircan’ın bu sözlerine, fuarda yaptığım görüşmelerden şunu da eklemeliyim: “Kira getirisi yüksek mi?”
YABANCI TALEBİ SÜRÜYOR
Dubai’nin en büyük gayrimenkul şirketi Emaar’ın; Türkiye, Fas, Pakistan ve Erbil Bölge CEO’su Ozan Balaban, yurt dışı projeleri içinde en çok sırasıyla Mısır, Türkiye ve Suudi Arabistan’a satış yapıldığını vurguluyor. Büyükçekmece’de yapılan AVM’nin yanı sıra Çamlıca’da 2.3 milyar dolar yatırımla; otel, konut, ofis ve alışveriş merkezlerinden oluşan bir gayrimenkul projesini yürüten Emaar, satışlarının yüzde 90’nını iç piyasaya yapıyor.
Son 2 aydır iç piyasada beklemeye geçerken, yabancı talebinin sürdüğünü vurgulayan Balaban “Nitelikli projelerin sayısı artıyor” vurgusunu yapıyor. EXPO 2020’yi alan Dubai’de “Gayrimenkul sektörü patlar mı?” sorusu ise hiç güncel değil.
Lafın gelişi 7 yıldızlı diye anılan ve bundan 16 yıl önce yapılan Burj Al Arap, dünyanın en çok içinde fotoğraf çekilen oteli unvanını koruyor. Oda fiyatları 1500-20 bin dolar arasında değişen otele, en çok turistin Çin’den geldiğini hatırlatırsam, kamera merakı daha çok anlaşılır…
Habertürk/Serpil Yılmaz
YORUMLAR