JLL raporunda rahatlatan vurgu: Yabancı ilgisi sürüyor

JLL raporunda rahatlatan vurgu: Yabancı ilgisi sürüyor

Türkiye ticari gayrimenkul pazarına ilişkin araştırmalarını bir raporda toplayan JLL Türkiye, siyasi belirsizliğin sektörü olumsuz etkilediğini açıkladı

05 Eylül 2015 - 15:21

Türkiye ticari gayrimenkul pazarına ilişkin araştırmalarını bir raporda toplayan JLL Türkiye, siyasi belirsizliğin sektörü olumsuz etkilediğini açıkladı. Raporda bu olumsuz duruma karşın, pazara girmek isteyen uluslararası markaların ilgisinin güçlü biçimde sürdüğüne vurgu yapıldı

Ofis, lojistik ve otel sektörlerinde gayrimenkul pazar araştırma sonuçlarını "Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü" isim raporunda toplayan JLL Türkiye, siyasi belirsizliği pazar üzerindeki olumsuz etkisini tekrarladı. Rapora göre, bu olumsuz tabloya rağmen, uluslararası yatırımcıların 2015 yılının ilk yarısında pazara girme yolundaki ısrarları devam etti.

Uluslararası markaların yatırımlarında bir yavaşlama yok
JLL Türkiye'nin altı ayda bir hazırladığı "Ticari Gayrimenkul Pazarı Raporu" yayınlandı. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, siyasi boşluğun ekonomi üzerinde olumsuz etkisi olduğuna dikkat çekerek, yakın gelecekte risk faktörlerinin devam edeceğini vurguladı. Alkaş siyasi belirsizliğin geçmişte olduğu kadar ekonomi üzerinde olumsuz bir etki yapmadığını beilrterek:



"Raporumuz, devam eden işlemlerde herhangi bir aksama olmadığını ve yatırımcıların siyasi duruma ilişkin endişe taşımadığını ortya koyuyor..." dedi.

Şeffaflık uyarısı
JLL
tarafından yapılan Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi'nin daha önceki araştırmalarında Türkiye'nin artış ivmesinin son araştırmada düşüş gösterdiğini belirten Alkaş, sektörde şeffaflık kavramının önemine dikkat çekti. Alkaş, perakende pazarında da Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybının kiralama işlemlerini yavaşlattığını vurgulayarak:

"Bununla birlikte, Türkiye pazarına girmek isteyen uluslararası markaların ilgisinin yılın ilk yarısında güçlü bir şekilde devam ettiği ve yatırım faaliyetlerinde herhangi bir yavaşlama olmadığı görüldü. TL’deki aşağı yönlü baskının, siyasi belirsizliğin son bulmasıyla birlikte belli bir ölçüde azalması bekleniyor. Bu durum perakende pazarının da normale dönmesini sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

JLL Türkiye tarafından yayınlanan raporda şu noktalara dikkat çekildi:

- TL'nin değer kaybıyla birlikte kira giderleri üzerinde olumsuz bir etki ortaya çıktı. Türkiye pazarına girmek isteyen uluslararası markaların ilgisinde yavaşlama olmadı

- Kurdaki dalgalanmalar, ülkede faaliyet gösteren uluslararası perakendecileri, pazara girmeyi planlayan markalara kıyasla daha fazla etkiledi

- Birincil kiraların yılı ilk yarısı süresinci 2014 yıl sonuna kıyasla sabit durumda olduğu ve EUR 90 metrekare/ay seviyesinde olduğu görüldü.

- Türkiye'nin perakende yoğunluğu 2015'in ilk yarısı itibarıyla artış gösterdi ve her 1.000 kişi başına 132 metrekare seviyesine ulaştı.

- 2015-2018 dönemi boyunca alışveriş merkezleri geliştirme projeleri güçlü bir şekilde devam etti. 2018 sonunda 12.8 milyon metrekare hedefine ulaşıldı

- Otel sektöründe 2013-2014 yıllarında itibaren yavaşlama görüldü. Seçim sonrası süreçte de pazar belirsizliğinin 2015 yılının ikinci yarısına dek sürmesi bekleniyor. Otel doluluk oranları bir önceki yılın Ocak-Mayıs dönemine kıyasla yüzde 3.2 arttı.

-Lojistik kiralama işlemlerinde 2014 yılının aynı dönemine kıyasla küçük bir düşüş yaşandı.

Bu haber 485 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat