İstifa Ederken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Detay

İstifa Ederken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Detay

İşyerinizi sevseniz de sevmeseniz de istifa etmek zordur

31 Mart 2016 - 22:39



İşyerinizi sevseniz de sevmeseniz de istifa etmek zordur. Bazen gönülden istersiniz, bazen de istifa etmek zorunda kalırsınız. İşyerini, patronu, çalışma ortamını ve iş arkadaşlarını sevmeyen bir kişi için bile istifa kararı almak zor olabilir. Aynı şekilde herhangi bir nedenden dolayı çok sevdiğiniz işinizden, iş ortamınızdan, patron ve iş arkadaşlarınızdan ayrılmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum çok daha zor, duygusal ve en değerlisi kariyer adına oldukça önemlidir.

 

Her sabah nefret ettiğiniz yöneticinizin suratına haykırmak istiyor, iş arkadaşınıza onunla ilgilenmediğinizi açık yüreklilikle söylemek istiyor ve ofisi dağıtıp çekip gitmek istiyor olabilirsiniz. Bunları yapamadığınız ve orada çalışmak zorunda olduğunuz durumlarda stresiniz hat safhalara çıkar. Bundan sonra da kimse sizden bir hayır beklemesin. Çünkü kendinizi işe vermez, başka şeylerle uğraşır ve bir an önce mesai saatinizi bitirip gitmek istersiniz. Bu durumda bir çalışansanız, istifa zamanı gelmiş de geçiyor bile. Ama düşündüğünüz gibi ofisi dağıtıp yakıp yıkarak giderseniz, kariyer yolunuzu baltalamış olursunuz. Bunu yapmamanız gerekiyor ve başvuru yapacağınız diğer iş için geçmişinizi temiz bırakmalısınız. “Yok, ben kariyerimi baltalamak istiyorum” diyorsanız, daha iyi öneriler için tıklayın.

İşinizi sevseniz bile kendinize bazen yeni bir yol çizmeniz gerekir. Kendinizi geliştirmek için işinizi bırakıp belki yurt dışına gidebilir, eğitiminizi birkaç üst seviyeye taşıyarak akademik kariyer yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda da istemeseniz bile istifa edersiniz. Böyle durumda işyerinizi ve patronunuzu durum hakkında doğru bir şekilde bilgilendirmeniz, oraya yürekten bağlı olduğunuzu; ama kariyeriniz için bunu yapmak zorunda olduğunuzu anlatmanız durumunda bir sorunla karşılaşmadan istifa edebilirsiniz.

Herhangi bir sorun yaşamadan, mahkemelik olmadan ve kariyerinizi baltalamadan istifa etmek istiyorsanız; şimdi bahsedeceklerimize kulak verseniz iyi edersiniz.

İşte istifa ederken dikkat etmeniz gereken 6 önemli detay:
Neden İstifa Ediyorsunuz?
Bu konuyu ilk olarak ele almak istedim; çünkü bir sonraki iş görüşmenizde pat diye karşınıza çıkacaktır. İnsan kaynakları size bir önceki işinizden neden ayrıldınız diye hemen sorar ve tatmin edici bir cevap vermenizi bekler. Bu nedenle oldukça kritik bir konudur ve çok istediğiniz işi sırf bu nedenle bile kaybedebilirsiniz. Bu konuda iki taraf için de dürüst olmanız gerekiyor. Elbette önce kendiniz dürüst olmalı ve neden böyle bir karar aldığınızı düşünmelisiniz.

Bu soruyla karşılaştığınız zaman yöneticinin size uyguladığı mobbingden nefret söylemleri ile bahsederseniz, iş görüşmeniz pek olumlu sonuçlanmayacaktır. Aynı şekilde “yöneticimi sevmiyordum, iş arkadaşlarımla anlaşamıyordum,” gibi sözler de görüşmenizi kötü etkileyecektir. Daha çok işinizi iyi bir şekilde yaptığınızdan bahsetmelisiniz ve işinizi kötülemek yerine her iki taraf için de en uygun kararın verildiğini söyleyebilirsiniz.
İstifa Mektubunu Doğru Yazın
Çok önemli konulardan birisi de istifa mektubunun doğru bir şekilde yazılmasıdır. Kısa, net ve durumu özetleyen bir dilekçe yazılmalıdır. Birçok kişi istifa mektubunun nasıl yazılması gerektiğini bilmiyor ve bu konuda size yardımcı olacak en büyük kaynak internet. Açın interneti ve bakın bakalım nasıl yazmanız gerekiyor. Hikaye gibi durumunuzu anlatmak yerine, açık bir şekilde internette karşınıza çıkan örneklere uygun bir şekilde istifa mektubunuzu yazın. Mektubu iyi ve doğru bir şekilde yazarsanız, sorunsuz bir şekilde işten ayrılabilirsiniz.
İhbar Süresini Göz Önünde Bulundurun
Bildiğiniz gibi işyerinden ayrılmadan önce bir ihbar süresi vardır. Bu süre kaç yıldır orada çalıştığınıza göre değişiklik gösteriyor. Genellikle 2 hafta olarak bildiğimiz bu süre 8 haftaya kadar çıkabiliyor. 6 ay çalıştığınız bir işyerinde 2 hafta önceden; 6 ay – 1,5 yıl çalıştığınız işyerinde 4 hafta önceden; 1,5 – 3 yıl çalıştığınız işyerinde 6 hafta önceden ve 3 yıldan fazla çalıştığınız işyerinde 8 hafta önceden istifa edeceğinizi ihbar etmeniz gerekiyor. Bu ihbar sürelerini bilmeli ve istifa mektubunuzu bu kurallara göre vermelisiniz. İstifa mektubunuzu verdikten sonra sabırlı olmalı, bu süreyi iyice kötüleştirmemelisiniz.
Giderken Söyleyecekleriniz de Önemli!
İstifa etmeye karar verdiniz ve “giderken edecek iki çift lafım var” diyorsanız, bu aşamada da dikkat etmelisiniz. Oldukça zor zamanlar geçirdiğiniz, bir stresten diğerine koştuğunuz yöneticiniz veya iş arkadaşlarınızla ayrılırken saygıyı yok etmeniz pek de iyi olmayacaktır. Elbette çok iyi şeyler yaşamamış, kırılmış ve haksızlığa uğramış olabilirsiniz. Bu nedenle söylemek istedikleriniz olabilir, ama bunu saygı çerçevesinde yapmanız gerekiyor. Sakin olmalı ve zaten terk ettiğiniz bu ortamı düşünmek yerine önünüze bakmalısınız. Bu karşı taraf için çok daha iyi bir cevap olacağı gibi boş yere gerilip canınızı da sıkmamış olacaktır.
Referans Konusunu Unutmayın!
Bildiğiniz gibi yeni bir işyeriyle görüşmeler yapmaya başladığınız zaman son aşamada eski işyerinizden referans istenir. Bu durumu unutmamalısınız ve hiç sevmediğiniz yöneticinizle saygı çerçevesinin dışına çıkmayın. Yöneticinizle aranız hiç iyi olmayabilir, birçok sorun yaşamış olabilirsiniz; ama referans olacağını da hiçbir zaman aklınızdan silip atmayın. Siz onlardan referans olmasını istemeseniz bile anlaşmak üzere olduğunuz işyeri, burayla görüşecektir. Unutmayın, yöneticilerin sizin için kötü konuşması kariyerinizi mahvedecektir.
İstifa Zamanı…
İşte o an geldi çattı… İyisiyle kötüsüyle zaman geçirdiğiniz işyerinden ayrılıyorsunuz. Hiç sevmediğiniz bu yerden uzaklaşırken sevinseniz bile içinizde bir burukluk olacaktır. Stresli bir aşamadır ve işleri kötüleştirmemek için oldukça önemli bir andır. Duygusallıktan uzak bir şekilde dürüst davranarak istifanızı vermelisiniz. Bunu yaparken hayatınıza yeni bir kapı açtığınızı unutmamalı, yaşadığınız stresin biteceğini düşünmelisiniz. Kısa ve öz cümleler hazırlayıp uzatmadan bu işi bitirmelisiniz. İşinizi sevmenize rağmen zorunluluklar nedeniyle ayrılıyorsanız, bu durum hakkında mutlaka bilgilendirme yapın. İyi dileklerinizi iletmeyi ve rahat davranmayı unutmayın.


paratic

Bu haber 606 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat