Yapı, inşaat, gayrimenkul, mimarlık ve tasarım alanlarının önde gelen temsilcilerinin biraraya geldiği ‘6. Konut Konferansı’ bugün Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Konutun dünü, bugünü ve yarının tüm boyutlarıyla küresel ve yerel ölçekte ele alındığı konferansta, konuşmacılar, uzmanlar ve çağdaş tasarımcılar konut meselesini farklı coğrafya ve perspektifler çerçevesinde değerlendirdi.
‘Konut fiyatları İstanbul’da 5 yılda yüzde 110 arttı!
AKG Gazbeton, Blum TR ve Çuhadaroğlu ana sponsorluğunda hayata geçirilen etkinlikte konuşan Yapı-Endütsi Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanık, Türk halkının konuta bakış açısını anlattı.
İnsanların artık konut edinmek için çalıştığını ve İstanbul’da konut fiyatlarının yılda ortalama yüzde 20 arttığını dile getiren Türkanık ‘Vatandaşlar aldığı evin borcunu ödemek için birçok sosyal giderden mahrum kalıyor, tiyatro, sinema ve tatil gibi ihtiyaçlarını sürekli erteliyor, evden işe, işten eve gidip gelerek adeta robotlaşıyor’ dedi.
Son 5 yılda İstanbul’da konut fiyatlarının yüzde 110 arttığını söyleyen Türkanık, bu rakamın Türkiye genelinde Yüzde 75 olduğunu belirtti. Türkanık ‘İstanbul’da konut için harcanan para mertekare başına 2.060 TL, bu rakam Türkiye genelinde 1.690 TL civarında. Yani İstanbul’da 100 metrekare bir ev almak için ortalama 206.000 TL’yi gözden çıkarmalısınız’ dedi.
‘TOKİ konutlarının sadece yüzde 7’si sosyal konut’
İstanbul’da alt ve orta gelir grubunun ev sahibi olmasının giderek zorlaştığını ifade eden Türkanık, bu konuda Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) öneminden bahsetti.
TOKİ’nin İstanbul’da yaptığı konutların yalnızca Yüzde 7’sinin sosyal konut olduğunu belirten Türkanık, TOKİ’nin şu anda daha fazla gelir elde etmek için Etiler, BAtı Ataşehir gibi gelir paylaşımının yüksek olduğu lokasyonlarda konut yapmayı yeğlediğini anlattı.
Türkanık, ‘Bu gelirin sosyal konutlara çevrilmesi lazım. TOKİ, elde ettiği geliri düşük gelirli vatandaşlara dağıtmalı. Şu anda 100 tane proje yapıyor, bunların çoğu siteler, rezidanslar ve gelir paylaşımı üzerine konutlar. Bunların sadece %6-7’si orta ve alt gelir grubu için, bunların yükseltilmesi lazım’ dedi.
Vatandaşların maaşının yarısını hatta daha fazlasını konuta harcadığını belirten Türkanık, burada devletin devreye girerek belli bir üst limit koyabileceğini ve o bölgede sadece yüksek gelirli insanların oturabilmesini önleyebileceğini aktardı.
Konuta yapılan yatırımın sürekli arttığını belirten Türkanık, gelecek yıl daha fazla konut satışı olacağının altını çizdi. Kişi başına düşen gelirin konut fiyatlarındaki artışa göre çok çok az arttığını vurgulayan Türkanık, bu durumun oluşturduğu sıkıntılara dikkat çekti.
YORUMLAR