Dağ Mühendislik’ten Bahçekent’e 2.000 Yeni Konut!

Dağ Mühendislik'ten Bahçekent'e 2.000 Yeni Konut!

Konya’da 23 yıl önce Doğan, Mehmet ve Osman Dağ kardeşlerin temelini attığı Dağ Mühendislik yönünü İstanbul’a çevirdi

19 Ekim 2015 - 22:01

Konya’da 23 yıl önce Doğan, Mehmet ve Osman Dağ kardeşlerin temelini attığı Dağ Mühendislik yönünü İstanbul’a çevirdi. Dağ Mühendislik’in hedefinde diğer iller de var. Konya’da bugüne kadar 7 bin konut yapan Dağ Mühendislik İstanbul’da Bahçekent Flora’nın ardından aynı bölgede 2 bin konutluk yeni bir projeye daha imza atacak. Son olarak Emlak Konut GYO’nun Kartal’daki ihalesine katılarak dikkatleri üzerine çeken şirket, bu bölgede ise ‘Tual Adalar’ projesini inşa edecek. Bugüne kadar Konya’da Floraşehir, Doğaşehir, Ataşehir Konutları adıyla birçok projeye imza atan ve ilin en büyük AVM’sine imza atan Dağ Mühendislik’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ ile hedeflerini ve yeni projelerini konuştuk.

 

- Dağ Mühendislik nasıl kuruldu?
Biz 3’ü erkek 8 kardeşiz. 1992’de liseyi henüz yeni bitirmiştim. Abim ise İTÜ İnşaat’ı bitirip Konya’ya dönmüştü. O yıl firmayı kurduk. Önce emlak işleriyle uğraştık. 1992 sonunda ise kat karşılığı 4 daire aldık. İşi aldık ama yapacak paramız yoktu. İşi alışımız da enteresan oldu. 20 metrekarelik bir ofisimiz vardı. O zaman ofiste yatıp kalkıyoruz. Ofisin yanında da bir çayocağı var. Yoğun bir iş olmadığı için çayocağına uğrayıp bulmaca çözüyorduk. Bulmaca çözerken birisi geldi, sohbet sırasında çayocağının sahibine ‘4 dairelik bir yerim var satayım mı kat karşılığı vereyim’ diye sordu. Çayocağının sahibi beni işaret edip “Doğan burada, yapar’ dedi. Abimle birlikte kat sahibiyle konuştuk. Abim diretti. ‘Üste 1500 mark isterim’ dedi. O paranın 500 markıyla kereste, 400 markıyla da demir aldık. Dışarıdan tanıdığımız arkadaşlara 3 daireyi 2 günde sattık. Ama çeklerin ödenmesine bir hafta kala üçü de vazgeçti. Kara kara düşünmeye başladık. ‘Allah’ım bizi tefeciye muhtaç etme’ diye yalvardık. Kul sıkışmayınca hızır yetişmezmiş. Bir gün babamın bir akrabası geldi kesekağıdında para koydu masaya. İşe başladık.

 

- Babanız ne iş yapıyordu?
Canlı hayvan ticareti yapıyordu. Babam maddi olarak değil ama ciddi itibar zenginiydi. Onun itibarından çok yol aldık. Hatta bir gün bir gün bir amca geldi ‘arsa alacağım’ dedi. Halbuki torunu emlak işiyle uğraşıyordu. ‘Benden niye alıyorsun torunun dururken’ dedim. ‘Sen bana bir yanlış yaparsan baban tüm servetini idame eder bu parayı öder’ dedi. O yüzden hep şunu söylerim: Bir kişi geçmişinden 3 nesil sorumludur. Biz de bizden sonraki 3 nesilden sorumluyuz. Eğer iyiyseniz 3 nesil bu dürüstlüğünüz meyvesini yer. Yanlışsanız cezasını çeker. Ben o gün bunu anladım.

 

- Sonra işler nasıl büyüdü peki?
Ondan sonra devam ettik. 4 daire, 10 daire derken 2008 yılında site inşaatlarına başladık. Müşterilerimizin teveccühü sayesinde bugün Konya’da 7 binin üzerinde konut yaptık. Ayrıca büyük yurtlar yaptık, Konya’nın en büyük AVM’sini inşa ettik. AVM 100 milyon dolara maloldu. Bugüne kadar 30 projeyi tamamladık. Geçen yıl 640 milyon lira ciro yaptık.

 

- Yeşili bol projeler galiba...
Şöyle bir örnek veriyim. Yaptığımız projelerden Doğaşehir 1.200 konut. 250 dönem arazi ürerine kurulu. 7.800’e yakın ağaç büyük diktik. Aralarında meyve ağaçları da var. Dalından meyve koparılacak noktaya geldi. Dikim sırasında Ziraat Fakültesi ile çalıştık.

 

- Konya’dan İstanbul’a gelişiniz nasıl oldu?
2013 yılında Bahçekent Flora projesiyle giriş yaptık. Projede 875 konut, 125 tane de rezidans var. 266 tane de ticari ünitemiz bulunuyor. Projenin yüzde 80’i satıldı. 2104’te 2 bin liradan satışa çıkmıştık. Şu anda metrekare fiyat aralığı 2.800-3200 lira arasında. Ciddi prim yaptı. Sonra Emlak Konut’un Kartal’daki projesini hasılat paylaşımı yöntemiyle 420 milyon lira bedelle aldık.

 

- Kartal’da ne yapacaksınız?
Kartal 600 dairelik bir proje olacak. Konutları uygun ve doğru rakamla satışa çıkaracağız.

 

- Bundan sonraki hedefiniz?
Hedefimiz bundan sonra da agresif bir şekilde değil Türkiye genelinde büyümek. Doğru bir proje olursa İzmir de Bursa da Gaziantep de olur. Şu an üzerinde çalıştığımız iller var. Doğru bulduğumuz her yerde olmak isteriz. Tabii gücümüz ve potansiyelimiz ölçüsünde...

 

- Sektör ne durumda şu an sizce?
Sektörde ciddi bir daralma ve sıkıntı görmüyorum. Büyüme var, düşüş yok. Umutluyum. Ama gücü olan, doğru proje yapanlar dayanacak. 2016’nın 3. çeyreğine kadar böyle devam eder. O tarihten sonra 2011-2012’deki gibi yine şahlanış olacak. Çünkü o yıllarda baraka yapan bile satıyordu.

 

Bahçekent’e 2 bin yeni konut daha
- İstanbul’da var mı başka yeni proje?
İstanbul’daki 3. projemizi de Bahçekent’te başlatacağız. Şubatta satışa çıkacak. 2 bin konut, 300 yataklı özel hastane, iki tane devlet okulu, 2 tane özel okul, 3 bin kişilik yurt, 3 kreş ve 20 bin metrekarelik de ticari ünite yapacağız. 1 milyar 90 milyon lira proje bedeli var.

 

- Neden İstanbul peki?
Biz zaten İstanbul’a uzun zamandır gelip gidiyorduk, sürekli takibimizdeydi. İlginçtir bizim Konya’daki bütün projelerimizin ismi de İstanbul projesidir. Konya’daki projelerimizde Ataköy konutları, Bahçeşehir konutları gibi isimler kullandık.

 

- ‘İstanbul’u zaten Konya’da inşa ediyorduk’ diyorsunuz...
Aynen, yapıyorduk. Tabi İstanbul’a bir süredir teveccühümüz vardı. Büyüme odaklı olmak için gelmemiz gerektiğinin bilincindeydik. Bir yerden başladık. İyi ki de başlamışız.

 

Sattığı konutun peşini bırakmıyor
- Bu noktaya geldiniz?
İlkeli çalıştık. Kaliteden, zamanında teslimden ve satış sonrası hizmetlerden ödün vermedik. Bizim şirket olarak prensibimiz şu: 70-80 milyon peşinat veren bir insanın 10 yıllık geleceğini ipotek altına aldığımızın bilincindeyiz. O yüzden sattığımız konutların arkasındayız. Satış sonrası ekibimiz sürekli gider memnuniyet testi yapar. 50 kalemlik bir anketimiz var. Yalıtımdan musluğa kadar her şeyi sorarız. Sadece konut üretmekle olmuyor. Servis hizmeti çok önemli. Ayrıca 23 yılda hiçbir müşterimizi hacze vermedik. Yaptığımız sitede oturup müşterimizle komşu olduk.

 

Mesleklerini miras bırakacaklar
- Yeni nesil de bu işe dahil olacak mı?
Bizden sonraki jenerasyon da mimarlık ve mühendislik eğitimi alıyor. Abimin 3 çocuğu mezun oldu. Benim çocuğum da mimarlık okuyor. Şu anda 6-7 gencimiz mimarlık ve inşaat fakültesi okuyor. Yani bizden sonraki nesle de inşaatı bırakıyoruz. Her şeyimizin odağı inşaat. Bizde ilkokula giden çocuk da çay işlerine bakan abla da salon kapısının nereye açılması gerektiğini bilir. Öyle bir şirket yapımız var.

Star

Bu haber 962 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat