Yılda 350 bin TIR'ın geçtiği Gürcistan'ın Sarp sınır kapısına en yakın şehri Batum, Türklerin akınına uğruyor. Gürcistan-Türkiye ticareti 2 milyar doları aşarken altyapı, inşaat, turizm, tarım, sağlık ve eğitim alanlarında yatırım için cazip fırsatlar sunuyor. Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, ülkenin ve şehrin yatırım potansiyelini Yeni Şafak'a anlattı.
ACARA'DA YATIRIMIN % 80'İ TÜRKLERDEN
Başkonsolos Temizkan, Türkiye'nin Gürcistan'la en büyük ticaret ortağını belirterek, “Türkiye, bu ülkeye en fazla ihracat yapan ülke konumunda. En fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında da yine üst sıralarda. Acara bölgesinden bahsedersek Türk yatırımcılar buradaki özel işlerin yüzde 80'ini yapıyor. Bunun çeşitli nedenleri var. En önemlisi sınıra yakın olması. Batum Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti. Sarp sınır kapımıza 16 kilometre mesafede” dedi.
YILDA 6 MİLYON KİŞİ SINIRDAN GEÇİYOR
İki ülkenin vatandaşlarının sınırdan 15 lira harç ödemek suretiyle sadece kimlik kartlarıyla geçebildiğine işaret eden Temizkan, Türk vatandaşlarının kimlik kartıyla geçtiği zaman 1 sene süresiz kalabildiğinin altını çizdi. Batum Başkonsolsu sözlerine ise şöyle devam etti: “Bu şekilde giriş çıkışlarla sınırsız bir şekilde kalmak mümkün. Dolayısıyla seyahat etmek çok pratik. Burada Türkçe konuşan Gürcü sayısı fazla. Buna bizimde katkımız oluyor. Başkonsolosluğumuzun Türkçe kursu var. 10 binin üzerinde gürcü vatandaşa Türkçe öğrettik ve öğretmeye de devam ediyoruz. Sınır kapısından yoğun geçişler var. Bir yılda 6 milyon kişi sınırdan geçti. Bunların yarısı Türk yarısı Gürcü vatandaşı. Ülkeler arasında çok yoğun bir trafik var.”
2 MİLYAR DOLARLA TİCARETTE LİDERİZ
Ekonomik açıdan Türk iş adamlarının yatırımlarını bir alanda yoğunlaştırmadığını ifade eden Temizkan, “Her alanda Türk iş adamlarını görebilirsiniz. Un fabrikası da var, tekstil fabrikası da var, tuğla fabrikası da var, otel var, inşaat var, esnaflarımız var. Bu sektörler arasında en fazla yatırım alan inşaat sektörü. Yine tekstil üzerine çok büyük yatırımlar var. Tarım alanına yatırımlar var. Türk vatandaşları açısından yatırım için cazip bir yer. İki ülke arasında 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bu her sene artış gösteriyor” açıklamasında bulundu.
Tarıma giren kazanıyor
2014 yılında karşılıklı olmak üzere 350 bin tır geçişi olduğunu vurgulayan Yasin Temizkan, “ Acara hükümeti tarım ve turizm yatırımı tercih ediyor. Türk yatırımcıları bu alanlara yatırım için davet ediyorum. Tarım alanında özellikle burada yapılabilecek çok iş var" dedi.
Yeni Şafak
YORUMLAR