İstanbul’un büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya olduğu gündemdeki yerini koruyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise kentsel dönüşüm çalışmalarıyla hem muhtemel deprem riskine karşı önlem almaya çalışıyor hem de şehir planlamalarında önemli atılımlar gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
100 MİLYAR DOLARLIK KORKUNÇ MALİYE
Uzmanlar İstanbul için 2030 yılına kadar 7 ve üzeri bir depremin gerçekleşeceği hususunda görüş birliğinde. İstanbul’un özellikle sahil kesiminde 2000 yılından önce yapılmış olan 3 ve 4 katılı yapıların olası bir depreme hazırlıklı olmadığı, yapılan çalışmalar neticesinde de 600 bin riskli konutun bulunduğu açıklanırken, mevcut durumda olan deprem riskinin gerçekleşmesi halinde maliyetin 100 milyar doları bulacağı açıklandı.
ALAN BAZLI DÖNÜŞÜME GEÇİLİYOR
İstanbul’un deprem riski ve muhtemel sonuçlarına ilişkin gerçeğin bilinerek kentsel dönüşüm faaliyetlerinin hızlandırılması ve uygulamada yeni bir planlamaya geçilmesi gerektiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kapsamda bina bazlı dönüşümlerin yerine her türlü sosyal donatısı hesaplanan mahalle konseptinde ve enerjisini kendi üretebilen akıllı şehirleri içeren alan bazlı dönüşüme geçilmesi gerektiğini belirterek, kentsel dönüşüme ilişkin bir kanun taslağının da hazırlandığını açıkladı.
YEŞİLE AĞIRLIK VERİLECEK
Mahalle konseptinin ön planda olduğu alan bazlı kentsel dönüşüm ile yaşam standartlarının arttırılması planlanıyor. Yeşil alana daha çok yer verilmesi sağlanırken, çok yüksek yapılardan vazgeçilmesi, altyapısının düzgün bir şekilde konulması amaçlanıyor.
YORUMLAR