EV DÜZENİNİZ İÇİN PRATİK ÖNERİLER

EV DÜZENİNİZ İÇİN PRATİK ÖNERİLER

Kadıncaemlak yazarımız Sevgili Pelin Kaleci bu haftaki yazısında 'EV DÜZENİNİZ İÇİN PRATİK ÖNERİLER' i paylaştı  

07 Mart 2017 - 10:40 - Güncelleme: 18 Eylül 2017 - 14:51

Kadıncaemlak yazarımız Sevgili Pelin Kaleci bu haftaki yazısında 'EV DÜZENİNİZ İÇİN PRATİK ÖNERİLER' i paylaştı

 



Her zaman evi derli toplu olan insanların bunu nasıl başardıklarını merak ediyorsanız, bunun cevabı sadece üşenmeyip yaşadıkları alanlar üzerinde düşünmeleri ve bu alanlara özel küçük pratik çözümler üreterek evlerinde bir düzen oluşturmaları. Araştırmalara göre bizler evimizde olan eşyaların %80’ini kullanmıyoruz. Kıyafetlerimizin sadece %20’sini giyiyoruz ve yetişkin olanlarımızın %25’i ise faturalarını genellikle kaybettikleri için geç ödüyorlar.

 

Unutmayın ki; Düzenli bir ev, temiz ve derli toplu görüntüye kavuşmamızın yanı sıra, yaşantımızı da kolaylaştırır. Aradığınızı bulabildiğiniz, içinizi sıkmayan, zamandan tasarruf etmenizi sağlayacak ve kendinizi iyi hissettirecek düzenli bir eve sahip olmak adına nereden başlayacağını bilemeyenler için pratik birkaç öneriyi aşağıda sizinle paylaşmaya çalıştım. Umarım işinize yarar.

 

 

 

1-Eşya biriktirme alışkanlığı: İlk olarak biriktirme huyunu bırakmanız gerekiyor. Eviniz için az sayıda ama değerli aksesuarlar tercih edin. Her köşede başka bir biblo, mum, örtü, tabak ya da duvardan sarkan duvar süsü, bebekler, nazarlıklar derken ev ufak bir hediyelik mağazasına döndüyse toplu gözükmesi için ne kadar çabalasanız da beceremezsiniz.

 



2- Mutfakta düzen: Mutfakta tezgah üstüne sadece hergün kullandığınız malzemeleri yerleştirin. Her market alışverişi yaptığınızda, buzdolabınızın içini temizlemeyi alışkanlık haline getirin. Bayatlamış, küflenmiş yiyecekleri hemen atın. Baharatlar için her kavanozun içini açıp ne vardı diye bakmak yerine, kavanozlarının üzerine etiket yapıştırın. Kuru gıdaları torbada uzun süre duran bakliyatın kurtlanacağını ve bozulacağını unutmayın. Kuru gıdaları cam kavanozlarda saklarsanız hem şık dururlar, hem uzun süre sağlıklı muhafaza edersiniz. Buzdolabına her şeyi ağzı kapalı koyun. Hem ömrünü uzatırsınız, hem düzeni sağlarsınız.

 

3- Eskimiş, kullanmadığınız, bir köşede tozlanan eşyalarınızı ayırın: Verilebilecek durumda olanları verin ve diğerlerini atın. Birikmiş kavanozlar, kullanmadığınız abajur, renk değiştirmiş paspas, gözünüze ne takılırsa bu listeye dahil edebilirsiniz. Aksesuarlara bakarken ‘Bu neden burada?’ diye sorun. Gerçekten vazgeçilmez bir parça mı? Unutmayın ki evde çok eşya, her şey yerli yerinde olsa bile dağınık bir görüntü demektir. Ne atmaya ne vermeye kıyamadığınız parçalar için yeterli büyüklükte bir kutu alın. Yapı marketlerde çok ucuza bulabilirsiniz. Saklayacaklarınızı bu kutuya koyup dolap ya da baza altı gibi bir yere kaldırın. Evde değişiklik yapmak istediğinizde başka bir aksesuarla bu kutudan seçtiğiniz birinin yerini değiştirebilirsiniz.



4- Özel eşyalar için net bir yer veya alan belirleyin: CD, kitap, DVD benzeri eşyalarınız için mutlaka bir kitaplık, raf, arşiv dolabı oluşturun. Ne kadar eşyanız olduğuna bağlı olarak pek çok alternatifiniz var. Bu tip küçük boy parçalar kendilerine özel olarak hazırlanmış bir yerde durmuyorlarsa hep dağınıklığa neden olurlar. Evi eşya fazlasından kurtardıktan sonra şimdi bir bakın, her şey gerçekten de olması gerektiği yerde mi? Gazete, dergi, broşür gibi çabuk biriken ve dağılan kağıt yığını için bir gazetelik edininGazetelik doldukça eski gazete, broşür ve dergileri atmanız gerektiğini de hemen hatırlatır size.

 

5- Eşyaları koymak için yer yaratın: Büyük eşyaların yeri bellidir ve onları yerine kaldırmak kolaydır. Ancak neden orada olduğu bilinmeyen daha küçük parçalar: çakmak, bozuk para, kibrit, toka, bardak altlığı, kalem benzeri eşyalar için hazırlıklı olmalısınız. Salonun uygun bir köşesine ahşap, orta büyüklükte bir kase koyun. Zevkinize göre başka bir dekoratif kap ya da kutu da olur. Bir benzeri de antrede ve çalışma odasında durabilir. Sözünü ettiğimiz ayağınıza dolanan ve hemen kaldırmak istediğiniz ıvız zıvırı bu kasede toplayın. Zamanınız olduğunda ayıklarsınız. Üstelik sonradan gerekecek bir şeyi de atmamış olursunuz.

6- Kablo yığınlarını düzenleyin: Özellikle TV ünitesinin etrafında toplanan kablo yığını evin bu bölümünde dağınık bir görüntü yaratır. Kabloları birbirine tutturun. Gereksiz yere uzun olanları yeterli uzunlukta katlayıp yine metal tokalarla tutturarak kullanın. TV ünitesinin ya da sehpasının arkasına kabloları saklamayı deneyin. Veya evde kullanmadığınız kutulardan kablo toplama merkezi yapın.

 

7- Yatmadan önce 15 dakika ayırın ve dağınıklığı toplayın: Akşam yatmadan önce mutfağı mutlaka toplayın. Bulaşıkları makineye yerleştirin, dışarıda tencere bırakmayın. Tezgahı ve ocağı üstten de olsa silin. Salonda bardak vs varsa bir tepsiyle toplayıp mutfağa getirin. Detaylara fazla takılıp kendinizi yormaya ve fazla zaman harcamaya başlamayın yoksa ertesi gün üşenirsiniz. Aynı şekilde yatmadan önce salonda birikmiş ve ortada duran eşyaları yerine koyun. Koltuk battaniyenizi katlayın. Dergileri yerine koyun. Sabah kalkıp işe gidecek bile olsanız sanki yarın sabahtan bir misafiriniz uğrayacakmış gibi düşünün.

 

8- El süpürgesi edinin: Elektrik süpürgenizi çok zahmetli bir yere kaldırmayın. Ulaşması ve kullanması kolay bir yerde dursun. Böyle bir imkan yoksa bir el süpürgesi edinin ve kolayca erişilecek bir yere koyun. El süpürgelerinin ne kadar rahat bir ev aleti olduğunu anlayınca bir daha vazgeçemeyeceksiniz, emin olun.

 

9- İşleri biriktirmeyin ve toplamak için evin tümüyle dağılmasını beklemeyin: Eşyaları yerli yerine koymayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Önceleri zor gelebilir ama  kendinizi zorlamalı ve sonra yaparım dediğiniz an, hayır şimdi demeye başlamalısınız. İstediğiniz kadar kutu alın ya da raf yaptırın. Eğer eşya yerleştirmeye üşenecekseniz hiçbirinin size faydası olmayacaktır. Üstelik zamanla hızlandığınızı ve ev toplu oldukça yorulacak bir neden de çıkmayacağını göreceksiniz. Cüzdanınızı, anahtarlarınızı, cep telefonunuzu ve diğer her gün yanına aldığınız eşyaları, evinizde belirli bir noktaya bir arada koyun ki ertesi gün yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca evin diğer üyelerinden, evi toplu tutmak için yardım isteyin.

Bu haber 2306 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik Bir Arada
Mimari Harikası Dubleks Prefabrik Evler: Estetik ve Fonksiyonellik...