Milliyet Gazetesi yazarlarından Duygu Erdoğan bugünkü köşesinde ''Anadolu yakasında ev ve ofisi buluşturdu'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, Duygu Erdoğan'ın yazısı..
Anadolu yakasında hem konut, hem de ofis pazarını buluşturan Ümraniye, bu konudaki gelişimini Uluslararası İstanbul Finans Merkezi’yle yeni bir boyuta taşıyor. 2B arazilerinin imara açılmasıyla yeni bir gelişim dalgasına da hazırlanan ilçede, metro yatırımları ise fiyat artışlarını destekliyor.
Anadolu yakasının geçmişten bugüne önemli gelişim hattı olan Ümraniye, ana arterlere yakınlığını sağlayan ulaşım yollarıyla güçlendirdiği erişimi sayesinde son yıllarda beyaz yakalının da taşınma grafiğinde ilk sıralarda bulunuyor.
Merkez haline geldi
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Değerleme Uzmanı Güneş Özçelik, Ümraniye’nin yerleşim için tercih edilmesi ve iş alanlarının da bölgeye entegre olmaya başlamasının ilçeyi Anadolu yakasındaki merkezlerden biri haline getirdiğine dikkat çekti. Özçelik, bölgenin TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne yakınlığının yanında 3. Köprü’ye bağlantılı olmasıyla ulaşılabilirlik açısından avantajlı olduğunu anlattı. Özçelik, “Ümraniye’nin erişilebilirliğini önemli derecede artıran Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattının ilk etabı olan Üsküdar-Yamanevler etabı faaliyete geçti. Hattın, Üsküdar Marmaray istasyonu ve Altunizade metrobüs istasyonu ile bağlantısının sağlanması ile Anadolu ve Avrupa yakaları arasındaki ulaşıma da alternatif doğdu” dedi.
Metro konut fiyatlarını % 144 artırdı
Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattının konut değerlerine ciddi etkisi olduğunu belirterek, “Metro, Ümraniye gibi daha önceden ulaşımı zor olduğu düşünülen bölgelerin Üsküdar’a erişimini kolaylaştırdığı için oldukça önemli. Bu nedenle konut fiyatlarındaki artışı metro inşaatının başladığı tarihten itibaren gözlemliyoruz. Metro güzergahındaki mahallelerde en düşük artış yüzde 11 seviyesinde iken, pek çok bölgede iki kat ve daha fazla artış görüldü” dedi.
Metro güzergahındaki konut değerlerinde temel atmadan itibaren 2.4 kata varan artış görüldüğünü belirten Öğüt, “Yamanevler mahallesinde, metro inşaatının başladığı tarihten itibaren görülen konut değer artışı yüzde 116 seviyesinde. Yüzde 100 artışla konut fiyatları metro inşaatının başladığı tarihten bu yana Ümraniye durağının bulunduğu Ümraniye Atatürk mahallesinde iki katına çıktı. İnkılap mahallesinde metro inşaatının başladığı tarihten bugüne konut fiyatlarında yüzde 86 artış görüldü. Çakmak mahallesinde yüzde 82 artış görülürken, Lise durağının bulunduğu Ümraniye’nin Adem Yavuz mahallesinde yüzde 67 artış oldu. Ümraniye’nin Madenler mahallesinde yüzde 54 artış görüldü” diye konuştu.
Bugünü de, geleceği de parlak
Ümraniye’de yatırıma 20 yıl önce başlayan Ant Yapı, bugüne kadar 600 milyon dolar yatırımla 1.500 konut ile okul, ofis, otel, kültür merkezi, gibi pek çok proje gerçekleştirdi. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, gayrimenkul sektörünün hızlı geliştiği son 15 yılda gelişmeye açık olan bölgelerin gözde yatırım alanları haline geldiğini belirtirken, bunun en iyi örneklerinden birinin Ümraniye olduğunu söyledi.
Okay, “Geçmişten bugüne kadar olan süreç, bölgenin gelecekte de avantaj sağlayacağının çok net bir göstergesi. Gün geçtikçe kalabalıklaşan ve trafik konusunda çözüm aranan İstanbul’da, farklı toplu taşıma güzergahlarının merkezinde, karayolu olarak her bir çevre yoluna çok kolay erişimi olan bir konumda” dedi.
Çok uluslu birçok şirket ve finans kuruluşunun bulunduğu Ümraniye’de ilk yatırımlarının Güney Ataşehir bölgesindeki 240 konutluk Flora Evleri projesi olduğunu anlatan Okay, ardından 2002’de iki proje hayata geçirdiklerini dile getirdi. Okay, “Ümraniye’de merkezi konumda olan Saray Mahallesi’ndeki 440 konutluk Antrium Residence projesini 2007’de tamamladık. Bu projede yatırımcılar yüzde 100’ün üzerinde prim sağladı. Bölgedeki son yatırımımızı ise 2016’da yine Saray Mahallesi’nde 617 konutluk Antasya Residence projesi ile hayata geçirdik. Ant Yapı olarak, halihazırda gerek 2B uygulamasına, gerekse kentsel dönüşüme bağlı arsa geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz ve Ümraniye’nin büyük bir potansiyeli olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
2B ile yeni hareket başlıyor
Ulaşımın önemli bir boyut kazandığı Ümraniye’de ofis bölgelerinin oluşması da hızlandı. Mevcut Alemdağ Caddesi-Tepeüstü, bu yatırımlar için ana merkez oldu. Öyle ki, pek çok şirket genel merkezlerini de bu bölgeye taşıdı. Bölgede çalışmaya başlayan beyaz yakalılar hem Avrupa yakasından geliş gidişlerini sürdürürken, hem de ilçede markalı konut gelişimine paralel olarak bu bölgeye taşınmaya başladı.
Tamamlandığında uluslararası finans piyasalarında önemli bir yeri olması beklenen Uluslararası İstanbul Finans Merkezi’nin yapımı devam ediyor. Bazı yapıların büyük bölümünün bitirilmek üzere olduğu projenin Türkiye’nin ekonomisine büyük bir katkı sunması beklenirken, ilk etapta bölgenin gelişimine de önemli etkileri olacak. 50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağı bölgenin iş ve alışverişiyle, kendi ekonomisini de yaratan bir yerleşime dönüşeceği ifade ediliyor
.
5 yılda yüzde 77 artış
Finans Merkezi ve büyük ulaşım projelerinin etkisiyle Ümraniye’de gayrimenkul fiyatlarının son 5 yılda yüzde 77 oranında artış gösterdiği görülüyor. Ortalama metrekare fiyatı 4 bin liraya yaklaşan Ümraniye’de markalı konutlarda birim metrekare fiyatları ise orta - üst gelir grubuna hitap ediyor. Buna göre Ümraniye merkez bölgesinde konut projeleri fiyatları, minimum ve maksimum fiyat ortalamasında 5 bin 500 ile 10 bin lira arasında bulunuyor. EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, bölgede markalı konut piyasası aktif olarak 2006 yılında başlarken, 10 yıldır yaklaşık 18 farklı firma rekabet ediyor. Bölgede markalı konut projelerinde fiyatlar 2010 yılından sonra Finans Merkezi’ne yakın olması sebebiyle artarken, en çok 2+1, sonrasında ise 3+1 ve 1+1 konut tipinin üretildiği görülüyor.
2B’ye imar kararı çıktı
Ümraniye’de uzun süredir beklenen 2B arazilerinin imara açılmasına ilişkin karar 2017’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylandı. Kazım Karabekir, Topağacı, Dumlupınar, Hekimbaşı, Elmalıkent ve İnkılap mahallelerini kapsayan bu yeni karar sonrasında, pek çok markalı konut üreticisi bölgelerde şimdiden satın almalara başladı. Atılan kentsel dönüşüm imzalarının yakın zamanda bu arazilerde önemli bir hareket başlatması bekleniyor.
Anadolu’ya Ümraniye’den adım attı
Özellikle ‘Avrupa Konutları’ markasıyla önemli yatırımlar hayata geçiren Artaş İnşaat, Anadolu yakasındaki ilk projesi için ise adres olarak Ümraniye’ye seçti. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Ümraniye’nin İstanbul’da en hızlı değer kazanan ilçelerinden olduğunu söyledi. Çetinsaya, “Burası gerçekten gelecek vaat eden bir ilçe. Ümraniye, şehrin en hareketli caddelerinden Alemdağ Caddesi’nin geçtiği, AVM’leriyle, üniversiteleriyle, hastaneleriyle ve İstanbul Finans Merkezi’ne yakınlığıyla emsalsiz bir konuma sahip. Kısa bir süre içinde Ümraniye’nin dönüşümüyle birlikte değer artışına ve gelişmesine tanıklık edeceğiz. Bu bölgeye inancımız tam. Nitekim; Avrupa Konutları Yamanevler projemizle de Ümraniye’ye 1.2 milyar liralık bir yatırım gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
‘Potansiyeli yüksek’
Projelerinde 1.672 konut, 38 ticari ünite, ofis bloğu ve alışveriş caddesi olduğunu kaydeden Çetinsaya, “İlçeye Büyükşehir Belediyesi’nin ve Ümraniye Belediyesi’nin de çok ciddi yatırımları var. E-5 ve TEM Otoyolları’na yakın konumunun haricinde toplu ulaşım anlamında da birçok alternatife sahip olan bölgeye büyük metro yatırımları da yapılıyor. Projemizin hemen yanı başında hizmete giren Yamanevler Metro hattı bölgeye değer kazandırdı. Burası ciddi anlamda şimdi olduğu gibi gelecekte de yatırımcısına yüksek potansiyel sunacaktır” diye konuştu.
Finans üssü olacak
Sinpaş Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik ise, bölgenin pek çok ulaşım alternatifiyle değerlenmesinin yanısıra İstanbul Finans Merkezi ile birlikte Türkiye’nin en önemli, dünyanın ise önde gelen finans üslerinden biri olacağını dile getirdi. Çelik. “Ekonomisini büyüten ve güçlendiren, gelecekte dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almayı hedefleyen Türkiye’nin finans nabzı, kısa bir süre sonra bu bölgede atacak. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin tamamlanmasıyla sadece merkezdeki beyaz yakalı sayısı 50 bine ulaşacak. Dolayısıyla bölgenin yatırım değeri, yukarı yönlü hareketini devam ettiriyor” dedi.
‘Hızla gelişiyor’
Bu bölgede Sinpaş Finans Şehir projesiyle şehirli bir yaşam alanı oluşturduklarını anlatan Çelik, şunları söyledi: “Londra, New York, Dubai gibi dünyanın önde gelen küresel finans üslerinde örneklerini gördüğümüz ve finans üssüyle birlikte gelişen yaşam konseptleri, o bölgenin vitrini ve çekim merkezi haline geliyor. Finans dünyası ile iç içe olan yaşam alanları da hızla gelişiyor. Sinpaş Finans Şehir’i, günümüz modern dünyasında her geçen gün daha çok ihtiyaç hissettiğimiz ‘birlikte yaşama’ ve ‘şehri tüm dokularıyla deneyimleme’ kavramlarına odaklanan ‘şehirli cadde’ konseptiyle tasarladık.”
YORUMLAR