Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Babamızın dört dairesi vardı. Vefatı ile annem ve biz üç kardeşe birer daire kaldı. Ancak dairelerin olduğu bina, arsa tapulu. Yani hisseli. Bu durumda komşularla anlaşamıyoruz. Daireleri satalım diyoruz, alan çıkmıyor. Bunun bir çaresi var mı?'' sorusuna cevap verdi.
Babamızın dört dairesi vardı. Vefatı ile annem ve biz üç kardeşe birer daire kaldı. Ancak dairelerin olduğu bina, arsa tapulu. Yani hisseli. Bu durumda komşularla anlaşamıyoruz. Daireleri satalım diyoruz, alan çıkmıyor. Bunun bir çaresi var mı? ● E. U.
Önce bir hususa dikkat çekeyim sonra okuyucumun sorusuna yanıt vereyim. Arsa tapulu gayrimenkul denince iki şey anlaşılıyor. Birincisi, ortak bir arsa üzerine yapılmış bir bina, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmamış. Okuyucumun anlattığı böyle bir bina. İkincisi, kat irtifaklı bina.
Zira bunların tapusunda ‘cinsi’ hanesinde ‘arsa’ yazar. Vatandaş da bunun arsa tapusu olduğunu sanır oysa bu, kat irtifak tapusudur. Bu açıklamamdan sonra sizinkini birinci örnekte olan bir gayrimenkul olarak kabul ederek diyorum ki; böyle bir bina için dava açarak, hükmen kat mülkiyeti tesisi talep olunabilir.
Bu davalarda bazı şartlar aranır. Binanızın tasdikli projesi olacak, binada da projeye aykırılıklar bulunmayacak. Bu şartlar sağlanırsa birinizin açacağı bir dava ile binanızda mahkemece kat mülkiyeti tesis olunabilir. Böylece de herkes kendi dairesine kavuşur ve sizler için de satış imkanı doğar.
Ancak bugünkü hali ile de binada bir onarım gerekiyor ise herkes yani her ortak ortaklık payı oranınca bu gidere katılmak zorundadır. Gerekirse masrafı siz yapar, sonra diğer ortaklara başvurursunuz. Yani tamamen savunmasız değilsiniz. Ancak tabii ki arzu edilen binanızda kat mülkiyetinin tesisidir.
YORUMLAR