Yurt Dışı Pazarlarda, Türk Gayrimenkul Şirketleri, Taahhütten Geliştirme ve Yatırıma Geçmeli
GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) tarafından düzenlenen ‘Alternatif Yurt dışı Gayrimenkul Pazarları’ konulu Yuvarlak Masa toplantısında, Türk inşaat şirketlerinin yurt dışı inşaat ve gayrimenkul pazarlarındaki çalışmaları, dünya inşaat ve gayrimenkul pazarından daha fazla pay alabilmek için yapılması gerekenler tartışıldı.
Güniz ÇELEN (ÇELEN DEĞERLEME), Murat ÖZGÜMÜŞ (RÖNESANS HOLDİNG) ve Sercan GENÇOĞLU’nun (TAHİNCİOĞLU HOLDİNG) sunumlarıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türk inşaat şirketlerinin yurt dışı inşaat ve gayrimenkul pastasından daha fazla pay alabilmek için yapması gerekenler ve yurt dışı pazarların geleceği, çok yönlü olarak tartışıldı. Konu ile ilgili Güniz ÇELEN ‘Türk inşaat sektörü, yurt dışı pazarlarda daha çok müteahhit olarak faaliyet gösteriyor, gayrimenkul alanında ise birkaç örnek dışında oldukça zayıfız, müteahhitlik hizmetlerinde alınan ihaleler çok büyük tutarlarda olsa da, kar oranları oldukça düşük, bir çok şirket %4 ile %7 arasında değişen kar oranları ile iş yapıyor, kar oranlarının bu kadar düşük olması, yüksek riskleri de beraberinde getiriyor. Türk inşaat sektörü olarak inşaat yapma konusunda çok iyiyiz ama geliştirme ve finans yönetimi konusunda sıkıntılar yaşıyoruz, yurt dışında başarılı olmanın yolu, para yönetiminden geçiyor.’ dedi. Murat ÖZGÜMÜŞ ise, ‘Rönesans olarak, Rusya pazarının en büyük gayrimenkul oyuncularından biriyiz, bu pazarda büyümemizi sağlayan, kalite, cesaret ve hızlı hareket etmemiz oldu. Aynı zamanda dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması listesinde 58. sıradayız, hedefimiz ilk 5 arasına girmek, bunun yolu büyük alt yapı ihalelerini almaktan geçiyor. Şirket olarak bu hedefi gerçekleştirmek için, geçtiğimiz yıllarda, 100 yıla yakın bir maziye sahip olan, Hollanda ‘nın en büyük 3. Müteahhitlik firmasını satın aldık, burada amacımız firmanın know-how ve ar-ge çalışmalarına sahip olmaktı.’ dedi. Bu konuda Sercan GENÇOĞLU ise ‘Türk insanı olarak yurt dışında iş yapmak konusunda çok cesur ve istekliyiz, inşaat şirketlerimiz dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteriyor, ama maalesef tüm büyük işlerde alt taşeron olarak hizmet veriyoruz, dünya inşaat pastasından daha fazla pay almanın yolu üst yüklenici olarak ihaleler almaktan geçiyor. Gelişmiş pazarlarda gayrimenkul konusu evvela finans ve hukuk konusu, işin fiziki boyutu en sonda geliyor. Alternatif pazarlara bakıyoruz ancak ülkemizin gayrimenkul pazarına olan inancımız tam, geçen sene devasa iki tane daha Emlak konut projesine başladık’ diyerek sözlerini tamamladı.
Soru cevap şeklinde devam eden toplantının kapanışında söz alan GİSP Başkanı ve Şehir Plancısı Hakan GÜMÜŞ; ‘Türk gayrimenkul ve inşaat sektörü olarak, yakın coğrafyamızla kültürel bağlarımız dolayısıyla ciddi avantaja sahibiz. Arap coğrafyasındaki başarılı işlere ek olarak Afrika pazarında, Türk şirketleri için inanılmaz bir potansiyel söz konusu. Bütün şehirlerin konut, üst yapı ve altyapılarının yenilenmesi gerekiyor, bütün bu işleri, Ortadoğu ve yakın Asya gibi pazarlarda yıllardır çok büyük işler bitirmiş olan sektörümüzden daha iyi kimsenin yapamayacağı açıktır.’ diyerek sözlerini noktaladı.