Yüksek Mimar Murat Kader 'Bu topraklardan geleceğin 'Star mimarları ve tasarımcıları' çıkacak'

Zeynep Fıratoğlu ile gayrimenkul borsası Gazetemizin yazarlarından Zeynep Fıratoğlu, gayrimenkul borsasında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi


Zeynep Fıratoğlu ile gayrimenkul borsası
Gazetemizin yazarlarından Zeynep Fıratoğlu, gayrimenkul borsasında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.






Bu topraklardan geleceğin 'Star mimarları ve tasarımcıları' çıkacak

İki Design Group kurucu ortağı yüksek mimar Murat Kader “En önemli hedefimiz, maddi boyutların büyüklüğü değil, tasarımın ve doğru gayrimenkulün halkın tümüne ulaşması için çalışmaktır” dedi.

■ İki Design Group nasıl kuruldu?

Bu şirketi sevgili hocamız Gülsün Sağlamer sayesinde kurduk diyebilirim. Profesyonel hayata yeni başladığım yıllarda Marmaris Kültür Merkezi’nin tasarım yarışması açılmıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer hocam bana Sema ile birlikte çalışırsak, bu yarışmada çok başarılı olacağımızı söyledi.. Sonuçta yarışmayı biz kazandık. 1995 yılında İki Design Group mimarlık ofisini kurduk. Küçük çaplı yaptığımız her iş referansımız oldu ve daha büyük projelere imza attık. Ekibimiz şu anda 95 kişi ve 22 yıldır yurtiçinde ve yurtdışında mimari tasarım ve uygulama çalışmalarımız sürüyor. Stadyumdan, bir kent kurmaya kadar pek çok türde proje ürettik. Şu anda büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri üzerinde çalışıyoruz.

■ İki Design Group’un yıllık iş hacmi ve cirosu nedir? Bizlere 2017 yılı hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

İki Design Ggroup olarak şu ana kadar 22 milyon m² üzerinde proje tamamladık. Yılda 2-3 milyon metrekareden fazla proje teslim ediyoruz. Ülkemize büyük istihdam kaynağı olan garimenkul seköründe ciddi büyüklüklü işler imzamızı taşımaktadır. Teslim ettiğimiz işlerimizin sadece yapım maliyeti 15 milyar Dolar’ın üzerinde bir rakama ulaşmıştır. Asset değerleri ise 45 milyar Dolar’ın üzerindedir. En önemli hedefimiz, maddi boyutların büyüklüğü değil, tasarımın ve doğru gayrimenkulün halkın tümüne ulaşması için çalışmaktır.. Bu vatanın bir ferdi ve mimarı olarak, ekibimizle birlikte geleceği tasarlıyoruz ve inşaa edilmesine ciddi katkı sağlıyoruz.

■ Mimarlık aynı zamanda büyük bir yaratıcılık gerektirir. Bir gayrimenkul projesi tasarlarken ana ilham kaynağınız ne oluyor?

Bana göre tasarımdaki tılsım esinlenmedir. Tekerleğin bulunmasıyla birlikte insanoğlu yaratmaya başladı. Bu yaratıcıların en önemlileri de heykeltıraşlar, ressamlar ve mimarlardır. Geçmişte ve günümüzde iyi projeler ortaya koyan mimarlardan çok etkileniyorum. Bu mimarların mekân yaratmadaki algılarını, ortaya koydukları projelerin farklılıklarını ve fonksiyonlardaki değişimleri iyi algılamaya ve bir sonraki projemde bunları kendimce yorumlamaya odaklanıyorum. İnsanın gelişimiyle, mimarın çok ciddi bir etkileşim içinde olduğunu düşünüyorum. Bir diğer
esinlenme bölgesi ise doğa. Doğadaki yaradılışa ve buradaki aritmetik ve geometrik formasyona bakacak olursanız altın oranın nasıl ortaya çıktığını görürsünüz.

Üçüncü etkilenmeme fırsat veren grup ise heykeltraş ve ressamlar. Projelerimizin merkezinde insan ve insanın hareketleri var. Projelerimize baktığınızda her birinin farklı olduğunu görebilirsiniz; tasarımlarımızda birbiri üzerine transfer olan bir dil olmadığını görürsünüz. Fonksiyonelliği mükemmel çözülmüş, iyi bir estetiğe sahip; ancak o coğrafyanın gerekliliği kadar çağdaş olan bir proje çizmenin bizim görevimiz olduğuna inanıyorum. Ben, duygumu ve sanatımı her tabloya taşıyan bir sanatçı değilim. İşverenin arzu ettiği, görmek istediği ve oranın kullanıcısı için şekillendirilmiş projeler yaratıyorum.

■ İki Design Group olarak birbirinden farklı ve her biriyle ulusal ve uluslararası ödül aldığınız projelere imza atıyorsunuz, gayrimenkul geliştiricileri ile fikir birliğine varmada nasıl bir yol izliyorsunuz?

Proje boyutları büyüdü ve artık uzmanlık/tecrübe çok ön plana çıktı. Bizi tercih eden yatırımcılar destekleyici ve tamamlayıcı olmaya daha eğilimli. Kuşkusuz kontrol her zaman var, ancak tasarımda liderlik tarafımızdan yürütülür. Bunda güven ilişkisinin kurulmasının da önemli olduğunu düşünüyorum. Çalıştığımız hemen her yatırımcıyla karşılıklı bir güven ilişkisi oluşturuyoruz. Bu sayede de hem yüksek güven hem de yetkinlik olarak yatırımcıdan tam destek alıyoruz. Çünkü bu yatırımcıyla omuz omuza yürütülmesi gereken bir süreç.

■ Yurtdışında imzanız olan mimarı projeler var mı? Varsa hangileri?

Çok fazla projemiz var. Hepsini saymam mümkün olmayabilir. Yurtdışında 16 ülkede proje yapıyoruz. Katar’ın ve Ukrayna’nın en yüksek binalarında imzamız var. Rusya Kuzey Osetya’da 185 milyon Euro’luk bir stadyumun projesini yaptık. Ayrıca Tanzanya’da Safari City isminde yeni kurulan bir kentin tüm projesini biz çizdik. Libya’da ödül alan Bingazi Alışveriş Merkezi yine İki Design Group imzasını taşıyor. Son olarak Internotional Properties Awards’ın Asya Pasifik ayağında, Azerbaycan’da yaptığımız Gümrük Akademisi projesiyle ödül aldık. Tahran, Kerkük ve Erbil gibi şehirlerde de projelerimiz devam ediyor.

■ Genç kuşak mimarlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Bu topraklardan geleceğin 'star mimarları ve tasarımcıları' çıkacak. Buna inancım çok yüksek. Ekip arkadaşlarımdan bu yıldızların çıkmasını başarı sayarım. Ayrıca, mimarlığın ve mimarlık faaliyetlerinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini kendime ilke edindim. Mesai arkadaşlarıma firmamızı teslim etmek, gelecek nesillerin İki Design Group mimarlık sürecini algılamalarını ve devam ettirmelerini sağlamak misyonumdur. Genç mimar adayları içinse hayal kurmanın çok önemli olduğuna inanıyorum. “İmkânsız” kelimesini sözlüklerinden silsinler. Hangi yaşta olurlarsa olsun, mutlaka hayal ettikleri meslek grubunun çalışma alanında tecrübe edinsinler.

■ Fanatik Gazetesi’ne özel sorumuz; Sporun toplumlarda birleştirici gücü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sporun toplumları birbirine bağladığı, grup emeği ile tek bir amaca ulaşılabileceğini vermesi önemli bir paydaşlıktır. Örneğin stadyum tasarımlarımızda bu sebeple toplum tarafından projeye sahip çıkılabilmesi adına ekstra fikir yürüterek bu tür alanların yalnızca maç müsabakaları için değil tolumun günlük ziyaretleri ve etkileşimlerine açık mekanlar olmasını; bu yapıların ise kentin bir parçası olarak algılanmasını önemsiyoruz.

İki Design Group’un kuruluş felsefesinde de bu inancımız geçerliydi, şirketin isminden de anlaşıldığı gibi birden fazla fikrin ve düşünce biçiminin bir araya gelmesi ama ortak hedef için hareket etmesi bize ilham veriyor. Spor takım çalışmasını en iyi anlatan alan.

“Şirket olarak spora çok önem veriyor, toplumların gelişip medeni ülke seviyesine ulaşmasında birleştirici bir unsur olduğuna inanıyoruz. Sporun her dalı toplumun motivasyonu açısından çok önemli olup, sporcularımızın başarısı topluma büyük moral ve motivasyon sağlamaktadır. Spor, ferde sabırlı ve enerjik olmayı, sosyal grup ve toplum ile bütünleşmeyi sağlarken, fert ile toplum arası ilişkileri daha ahlaki kılmaktadır. Spor sayesinde insanlar aynı amaçlara yönelmeye, birlikte hareket etme duygusunu yaşamaya başlamış olurlar.”

Nef, 2017’de 1,9 milyar tl’lik 4 yeni projeye imza atacak

2016’nın son çeyreğinde 1,2 milyar TL’yi bulan yatırım değeriyle Bahçelievler, Sancaktepe ve Ataköy Residence projelerini devreye alan Nef; 2017’de ise Basın Ekspres, Kandilli, Beykoz ve Bodrum Gölköy’de gerçekleştireceği konut projelerinin yanı sıra Sütlüce ve Dolapdere’de iki yeni Novu akademik rezidansı projesi planlıyor.

Sinpaş’ın ‘ev aldıran Çadır Günleri’ yoğun ilgi gördü

Konut satışında ilk ‘Çadır Günleri’ kampanyasını düzenleyen Sinpaş Yapı, ayrıcalıklarla dolu bir yaşam sunan Çankaya Altınoran’daki son evleri, %30 indirimle satışa sununca fırsatı kaçırmak istemeyen Ankaralılar Altınoran’a akın etti. Bu fırsat 10 – 26 Mart tarihleriyle sınırlı olacak.

Eskişehir’in ‘tarihi Bacaları’ enerji verimliliğinin de simgesi oluyor…

Sürdürülebilir Enerji Projesi, Espark önündeki tarihi bacalardan başladı…ECE Türkiye tarafından yönetilmekte olan Espark AVM'nin de destek verdiği proje, Tepebaşı Belediyesi tarafından "Avrupa Birliği Horizon 2020 - Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı" kapsamında geliştirildi.

Gayrimenkulde sertifika dönemi başlıyor

TOKİ öncülüğünde, Sermaye Piyasası Kanunu ile 2016’da yenilenen Gayrimenkul Sertifikası arzı tebliği sonrasında, ilk kez bir gayrimenkul projesinde Gayrimenkul Sertifikası sistemi uygulanıyor. Sektörde yeni bir finansal yatırım aracı olacak sertifika ile gayrimenkul alacak birikimi olmayan küçük yatırımcı, projelerden pay satın alarak topraktan ortak olabilecek. İlk Gayrimenkul Sertifikası İstanbul Başakşehir’de bu yılın Şubat ayında inşaatına başlanan Makro Yapı Park Mavera 3 projesi ile halka sunuluyor.

3S Firuze Konakları’nda hem yatırım hem de güzel bir yaşam fırsatı!

3S Kale Holding’in Avcılar’da inşa ettiği, inşaat alanı ve konut adedi itibarıyla Avcılar’ın E-5 aksındaki en büyük projesi olan 3S Firuze Konakları’nda , 1+1'den 4+1'e kadar farklı daire seçenekleri ile toplam 523 adet konut ve 45 mağaza yer alıyor. 3S Firuze Konakları’nda fiyatlar 370.000 TL’den başlıyor. Peşin ödemede yüzde 10 indirim; vadeli ödemede ise %20 peşin, firma vadesiyle 36 ay ve 0 faiz uygulanıyor.

DKY 240 milyon liraya Kartal sahiline indi

DKY İnşaat’ın, Kartal’ın en değerli lokasyonunda inşa edilecek ‘DKY Sahil’ 2+1.5’den 4+1.5’e kadar 10 tipten oluşuyor. Lansmana özel 7 bin 900 liradan başlayan metrekare fiyatları ile satışa sunulan DKY Sahil’de 138 daire yer alacak. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, “Önü hiçbir zaman kapanmayacak. DKY Sahil, kesintisiz Prens Adaları ve Marmara Denizi manzarasıyla İstanbul’un en dikkat çekici projeleri arasında yer alacak” dedi



http://www.fanatik.com.tr/2017/03/13/zeynep-firatoglu-ile-gayrimenkul-borsasi-1282855